"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Musikproduktion 2, 30 hp

Engelskt namn: Music Production 2

Denna kursplan gäller: 2023-10-09 och tillsvidare

Kurskod: 1MU057

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Estetiska ämnen: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2023-09-07

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2023-11-30

Innehåll

Kursen är uppdelad i fem delkurser som innehåller ingående studier i och av digitala och analoga inspelningsmiljöer. I vissa delkurser fördjupas förståelsen av det konstnärliga arbetet genom studier i musikteori med tillhörande arrangerings- och kompositionstekniker, samt tillämpad musik- och produktionsanalys. Även mellanmänskliga aspekter kopplade till musikproducentrollen kommer att behandlas och diskuteras. Kursens olika delar genomförs och dokumenteras utifrån ett medvetet metodiskt arbete och vetenskapligt förhållningssätt. Arbetet i kursen utmynnar i ett större slutprojekt som kan fungera som konstnärlig portfolio inför studentens kommande yrkesutövning. 
 
Delkurs 1 - Instrumentinspelning: Akustiska instrument och röst, 7 hp 
Delkursen fokuserar på olika sätt att arbeta med några akustiska instrument och särskilt fokus på rösten. Delkursen innehåller arrangering för olika akustiska instrumentsättningar samt fördjupande studier av inspelningsteknik med fokus på liveinspelning. Delkursen innehåller även fördjupning i multilagerinspelning. 
 
Delkurs 2 - Branschkunskap och musik till rörlig bild, 7 hp 
Under denna delkurs kommer att vi bekanta oss med den nutida musikbranschens förutsättningar och möjligheter. Delkursen belyser även hur en artist kan gå tillväga i ett musikaliskt landskap där världen blivit var människas egendom i form av sociala medier samt ett stort utbud av strömnings- och musiktjänster. Därtill hur upphovsrätt och kontakt med förlag fungerar samt hur en musikalisk produkt kan förpackas. Delkursen fokuserar även på att vidareutveckla olika konstnärliga och produktionsmässiga strategier för arbete med musikaliska stämningar och ljudlandskap relaterat till exempelvis film och spel.

Delkurs 3 - Producera på uppdrag, 7 hp 
Delkursen fokuserar på olika sorters uppdragsskrivande i form av musikskapande och produktion till rörlig bild samt produktionsarbete utifrån en demo. Delkursen innehåller även olika förberedande redigerings-, mixnings-, och mastringsövningar inför ett mer omfattande studioinspelningsprojektet i delkurs 4. Denna delkurs knyter på olika sätt samman musikproduktion, musikteori, musikproduktionsanalys, arrangering och musikskapande både genom enskilt och gruppbaserat arbete. 
   
Delkurs 4 - Slutprojekt, 7 hp 
Sammanfattande delkurs där studenten, utifrån tidigare delkurser, förutsätts kunna genomföra ett projekt från kompositionsidé till färdig produkt. Den egenkomponerade låten skall innehålla både audio och MIDI-baserade mjukvaruinstrument. Under delkurs 4 beskrivs och redovisas musikproduktionsarbetet i en vetenskaplig rapport. Delkursen syftar även till att vidareutveckla akademiskt rapportskrivande som verktyg dels för egen konstnärlig och vetenskapliga kunskapsutveckling, dels förbereda för kandidatexamen i estetiska ämnen. 
 
Delkurs 5 - Musikteori, arrangering och komposition, 2 hp 
Delkursen fokuserar på arrangering och komposition inom olika musikaliska traditioner samt harmonisk analys, gehör och verkstudier.  

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna: 

Kunskap och förståelse  

  • beskriva rösten och akustiska instruments konstnärliga och inspelningstekniska förutsättningar. 
  • beskriva grundläggande metoder för flerkanalsinspelning. 
  • redogöra för grundläggande musikbranschkunskap. 
  • redogöra för hur musik- och ljudsättning kan användas i dramaturgiskt syfte. 
  • beskriva hur konstnärligt och musikproduktionstekniskt arbete kan bedrivas med utgångspunkt i ett befintligt musikdemomaterial. 
  • redogöra för musikproduktionstekniska verktyg och aspekter för färdigställande av ett musikaliskt projekt på ett fördjupat sätt. 
  • beskriva grundläggande verktyg för harmonisk analys inom olika musiktraditioner. 
  • redogöra för kursområdets vetenskapliga grund, tillämpliga metoder inom området musikproduktion, fördjupning inom en del av musikproduktionsfältet samt översiktlig orientering om för fältet aktuella forskningsfrågor på ett vidareutvecklat sätt. 

Färdighet och förmåga  

  • genomföra en skriftlig rapport utifrån något för musikproduktion relevant område.
  • spela in och bearbeta röst(er) och akustiska instrument. 
  • genomföra och bearbeta flerkanalsinspelningar. 
  • paketera och marknadsföra sin musik. 
  • planera och genomföra en musikalisk process utifrån en given dramaturgisk målbild. 
  • använda kunskaper i komposition, redigering, mixning och mastring i gestaltande arbete samt studioinspelningsprojekt 
  • genomföra ett musikaliskt projekt från musikalisk idé till färdigt resultat på ett fördjupat sätt. 
  • självständigt skapa melodier, harmonisering samt flerstämmiga musikaliska alster. 
  • söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information, på ett vidareutvecklat sätt, i relation till en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer relaterat till kursens ämnesinriktning.
  • på ett vidareutvecklat sätt identifiera, formulera, genomföra och rapportera en undersökning av en konstnärlig process relaterat till musikproduktion.
  • förklara och tillämpa grundläggande verktyg för arrangering och komposition i eget skapande. 
  • förhålla sig till en given tidsram. 
  • muntligt och skriftligt redogöra för och kritiskt diskutera information, musikproduktionstekniska problem och lösningar i dialog med andra på ett vidareutvecklat sätt. 
  • veta vad som fordras för att självständigt arbeta inom området musikproduktion. 

 Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • genomföra och förklara konstnärliga och inspelningstekniska aspekter på inspelningar av röst(er) och akustiska instrument.  
  • motivera grundläggande problem rörande rättighetsmässiga juridiska dokument.
  • analysera och skapa musik till både rörlig bild och stillbilder.  
  • värdera, analysera, begreppsliggöra och problematisera konstnärliga och musiktekniska processer. 
  • i skrift värdera, problematisera och redogöra för processer som är relevanta för musikproduktion.  
  • ta ställning till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, med fokus på genus och hållbar utveckling inom området musikproduktion på ett vidareutvecklat sätt.  
  • i skrift värdera, problematisera och redogöra för kunskapsområdet och dess roll i samhället på ett vidareutvecklat sätt.
  • identifiera sitt behov av ytterligare kunskap inom området musikproduktion och kunna utveckla sin kompetens på ett vidareutvecklat sätt. 

Behörighetskrav

Musikproduktion 1 med godkänt resultat på minst 21 hp eller motsvarande

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av handledning och seminarier. Seminarier, övningar enskilt och i grupp är obligatoriska inslag i undervisningen. I kursen integreras teoretiska och vetenskapliga begrepp i den praktiska och konstnärliga verksamheten med koppling till den egna musikaliska praktiken. 

Examination

Kursen examineras enskilt och i grupp genom praktiska moment, muntliga och skriftliga reflektioner, seminarier och en skriftlig rapport. 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.  

För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på delkurser om minst 21hp. 

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.  

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet.  

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet.  

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle. 

En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet. 

Övriga föreskrifter

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle. 

Kursen ersätter den tidigare kursplanen Musikproduktion 2 (1MU040) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna.  



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.