"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Norrland Noir. Svärta och tradition, 7,5 hp

Engelskt namn: Norrland Noir. Darkness and tradition

Denna kursplan gäller: 2024-09-02 och tillsvidare

Kurskod: 1LV074

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Litteraturvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Kreativt skrivande: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2024-02-29

Innehåll

Internationellt har "Nordic Noir" blivit ett begrepp för nordisk kriminallitteratur. I den här kursen vidgas och fördjupas begreppet med särskilt fokus på den livskraftiga norrländska gren som kan kallas "Norrland Noir". I vidare bemärkelse innefattar begreppet en lång tradition av mörkstämd litteratur som utspelas i Norrland, företrädesvis skriven av norrländska författare. Det innebär att kursen rymmer såväl spänningslitteratur som andra litterära genrer i samtiden och historien, vilka studeras i ur olika tematiska perspektiv. Kursen ger även en grundläggande orientering om huvudlinjer i norrländsk litteraturhistoria och forskning om norrländsk litteratur.

Följande moduler ingår:    
 
Modul 1: Introduktion: tradition och svärta (2,5 hp) 
Introduction: tradition and darkness   

Modulen ger en historisk bakgrund till "Norrland Noir" som en traditionslinje i den norrländska litteraturen genom relevant litteraturvetenskaplig forskning och läsning av ett urval av äldre verk.  
 
Modul 2. Tematiska perspektiv: plats och svärta (5,0 hp)  
Thematic perspectives: place and darkness 

Utifrån olika tematiska perspektiv, såsom plats och svärta, ger modulen en bred orientering om främst samtida norrländsk litteratur i olika genrer som ryms i begreppet "Norrland Noir". De litterära texterna prövas och utforskas genom olika genremässiga och teoretiska infallsvinklar. Inriktning på tematisk fördjupning och urval av litteratur för seminarier och individuell skrivuppgift bestäms i samråd med lärare och kan variera år från år.  

  

Förväntade studieresultat

Modul 1: Introduktion: tradition och svärta (2,5 hp)  
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse  

  • visa grundläggande kunskap om den litteraturhistoriska bakgrunden för begreppet "Norrland Noir" 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga  

  • kunna analysera och diskutera historisk norrländsk litteratur med utgångspunkt i litteraturvetenskapliga begrepp och teorier 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt  

  • kunna reflektera kring och värdera olika tolkningar av norrländsk litteraturhistoria

 

Modul 2. Tematiska perspektiv: plats och svärta (5 hp) 
För godkänd kurs ska den studerande med avseende på kunskap och förståelse  

  • visa kunskap om samtida norrländsk litteratur i olika genrer med avseende på begreppet "Norrland Noir". 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på färdighet och förmåga  

  • kunna analysera litterära verk i olika genrer med utgångspunkt i tematiska perspektiv och verkens relation till den norrländska litteraturhistorien. 

För godkänd kurs ska den studerande med avseende på värderingsförmåga och förhållningssätt  

  • kunna jämföra, diskutera och värdera olika teoretiska infallsvinklar på litterära verk i olika genrer. 

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad och består av föreläsningar, seminarier och individuellt arbete.

I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.   

För den som är registrerad på kurs och har en funktionsnedsättning finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.   

Examination

Modul 1: Introduktion: tradition och svärta (2,5 hp) 
Modulen examineras genom ett seminarium och en individuell skrivuppgift. Betygsskalan för seminariet är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för den individuella skrivuppgiften är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och på den individuella skrivuppgiften. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och Väl godkänd på individuell skrivuppgift.  
 
Modul 2. Tematiska perspektiv: plats och svärta (5 hp) 
Modulen examineras genom två seminarier och en individuell skrivuppgift. Betygsskalan för seminarierna är Underkänd (U) och Godkänd (G). Betygsskalan för den individuella skrivuppgiften är Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För att erhålla betyget Godkänd på hela modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och på den individuella skrivuppgiften. För att erhålla betyget Väl godkänd på modulen krävs betyget Godkänd på seminariet och Väl godkänd på individuell skrivuppgift.  

För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle senast två månader efter det ordinarie provtillfället (tre månader efter provtillfället om det ordinarie provtillfället är i maj eller juni), samt ett uppsamlingsprovtillfälle inom ett år från det ordinarie provtillfället. Den som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för högre betyg.  
 
En student som inte helt uppfyller målen för en examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå examinationsuppgiftens kriterier för godkänt betyg. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det/de mål som inte uppnåtts av studenten och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är ej tillåtet.   

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.  

 För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delmoment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att studenten fått detta betyg på modul 2.   

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper. 
 

Tillgodoräknande   
Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02).   

Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilken modul eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. 

 

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektor vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.   

Litteratur

Giltig från: 2024 vecka 36

Litteratur

Kurslitteraturen kan komma att ändras/aktualiseras vid behov, dock senast två månader före kursens start.

Skönlitteratur

Rynell, Elisabeth Hohaj, Stockholm: Bonniers, 1997, ISBN 9100565458 och Till Mervas, Stockholm: Bonniers, 2002, ISBN 9100580449 - välj ett av verken.

Ekman Kerstin
Händelser vid vatten : [roman]
Stockholm : Bonnier : 1993 : 466, [1] s. :
ISBN: 91-0-055676-9 (inb.) ;
Se Umeå UB:s söktjänst

Jackson Stina
Silvervägen
[Stockholm] : Albert Bonniers Förlag : [2018] : 295 sidor :
ISBN: 9789100176006
Se Umeå UB:s söktjänst

Jonsson Thorsten
Fly till vatten och morgon
Bonniers : 1941 :
https://litteraturbanken.se/författare/JonssonT/titlar/FlyTillVattenOchMorgon/sida/3/etext

Kuru Anna
Den första frosten
Stockholm : Modernista : [2021] : 244 sidor :
ISBN: 9789180230711
Se Umeå UB:s söktjänst

Larsson Åsa
Till dess din vrede upphör : [spänningsroman]
Stockholm : Bonnier : 2008 : 329 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-0-011823-5 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Linde Ida
Norrut åker man för att dö
Stockholm : Norstedt : 2014 : 200 s. :
ISBN: 9789113059501
Se Umeå UB:s söktjänst

Lindgren Torgny
Ormens väg på hälleberget
Stockholm : Norstedt : 1982 : 152, [1] s. :
ISBN: 91-1-811692-2 (inb.) ; 76:50
Se Umeå UB:s söktjänst

Lundgren Andrea
Nordisk fauna : noveller
Första utgåvan : Stockholm : Natur & kultur : [2018] : 181 sidor :
ISBN: 9789127153066
Se Umeå UB:s söktjänst

Molin Pelle
En ringdans medan mor väntar
Stockholm : Folkupplysningsföretaget : 1897 : 14 s. :
Fritt tillgänglig via Litteraturbankens webbplats

Niemi Mikael
Kyrkdjävulen
Stockholm: Alfabeta : 1994 :
Läsanvisning: ISBN 9177124197

Pinter Johannes
1007
1. utg. : Johanneshov : Swedish Zombie : cop. 2015 : 186 s. :
ISBN: 9789188185105
Se Umeå UB:s söktjänst

Hohaj : roman
Rynell Elisabeth, Ericson H. C.
Stockholm : Bonnier : 1997 : 293, [1] s. :
ISBN: 9100565458
Se Umeå UB:s söktjänst

Rynell Elisabeth
Till Mervas : roman
Stockholm : Bonnier : 2002 : 252, [1] s. :
ISBN: 9100580449
Se Umeå UB:s söktjänst

Söderlind Therése
Norrlands svårmod : roman om ett försvinnande
Stockholm : Wahlström & Widstrand : 2010 : 446 s. :
ISBN: 9789146220367
Se Umeå UB:s söktjänst

Facklitteratur/Sakprosa

Squirrelling : Human–Animal Studies in the Northern-European Region
Björck Amelie, Lindén Claudia, Lönngren Ann-Sofie
1 : Huddinge : Södertörns högskola : 2022 : 255 :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-47724
ISBN: 9789189109957
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Lindén, Claudia, “The Bear as Ursus Sacer in 19th Century Swedish Literature"

The encyclopedia of the Gothic
Hughes William, Punter David, Smith Andrew
Paperback ed. : Malden, MA : Wiley-Blackwell : 2015 : 838 s. :
ISBN: 9781119064602
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Leffler, Yvonne,"Scandinavian Gothic" s. 587 - 590.

Öhman Anders
"Rötter och rutter" : Norrland och den kulturella identiteten
Umeå : Institutionen för litteraturvetenskap och nordiska språk : 2001 : 101 s. :
ISBN: 91-7305-067-9 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Lindgren, Torgny, "Om tyngdkraften" s. 80-86 samt Salomonson, Kurt, “Byn där tystnaden talade" s. 46-55.

Texter kan tillkomma enligt lärarens anvisning.