Engelskt namn: Nursing Science, Thesis for a Degree of Bachelor
Denna kursplan gäller: 2024-01-01
och tillsvidare
Kurskod: 3OM543
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Omvårdnad: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för omvårdnad
Beslutad av: PRS - programrådet för sjuksköterskeprogram, 2022-09-22
Innehåll
Kursen är en fördjupning i huvudområdet omvårdnad och en tillämpning av kunskaper i vetenskaplig metod och teori. Kursen innehåller planering, genomförande och dokumentation av ett självständigt vetenskapligt examensarbete. Presentation och diskussion av examensarbetet ingår.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
Kunskap och förståelse
identifiera och avgränsa relevanta problemområden för vetenskapliga arbeten inom den grundutbildade sjuksköterskans kompetensområde, omvårdnad
beskriva empiriskt nuläge och relevant teori/relevanta teorier för examensarbetets problemområde
Färdighet och förmåga
inom givna tidsramar ta ansvar för att planera, genomföra och med en akademiskt skriven text producera ett examensarbete
systematiskt genomföra litteratursökning/datainsamling, kritiskt analysera och presentera ett resultat som svarar på examensarbetets syfte samt diskutera resultatet i relation till aktuell forskning och relevanta teorier för omvårdnad
Värderingsförmåga och förhållningssätt
vetenskapligt argumentera för och självständigt försvara sitt examensarbete
integrera samhälleliga och intersektionella aspekter samt forskningsetiska resonemang relevanta för examensarbetet
reflektera över arbetets resultat i relation till relevant begreppsbildning och teori samt värdera dess betydelse för sjuksköterskans kliniska arbete.
Behörighetskrav
75 hp inom huvudområdet (ämnet) omvårdnad varav minst 12 hp i vetenskaplig metod eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt handledning enskilt och i grupp. Den handledning studenten har rätt till erbjuds i huvudsak under pågående kurs. Projektplaneseminarium, rapportseminarium samt att registrera och arkivera godkänt examensarbete enligt instruktion är obligatoriska moment. Student som inte slutför det självständiga examensarbetet under pågående termin kan beviljas ytterligare handledning om särskilda skäl föreligger. Fokus ligger på studenternas eget lärande och självständiga arbete och kännetecknas av aktivt kunskapssökande, problemlösning och reflektion.
Undervisning på engelska kan förekomma.
Examination
Som betyg används en tregradig betygsskala, väl godkänd (VG), godkänd (G) eller underkänd (U). Kursen examineras i form av ett självständigt examensarbete (VG-U) samt i ett seminarium med individuell bedömning av studentens prestationer (G-U), opponentskap som utformas så att en individuell bedömning av studentens prestationer kan göras. En betygskommitté sammansatt av disputerade lärare granskar arbetet och föreslår ett slutgiltigt betyg till examinator som fastställer betyget. Student som ligger nära gränsen för godkänt betyg kan få utföra kompletterande uppgifter i stället för en omtentamen. Betygskommittén bestämmer vilka uppgifter studenten ska utföra samt inom vilken tid som komplettering ska vara slutförd. Vid betyget U ger betygskommittén anvisningar om revideringar för att betyget G ska kunna uppnås.
För att blir godkänd på hel kurs krävs att samtliga examinationer är godkända och att obligatoriska moment är fullgjorda. För betyget VG krävs därtill väl godkänt på det självständiga examensarbetet.
Antalet provtillfällen är begränsade till totalt fem. Student som blivit underkänd erbjuds studievägledning. Student som har underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära annan examinator.
Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.
Tillgodoräknande Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan. För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
Övriga föreskrifter
Hälso- och vaccinationsprogram Inför det verksamhetsintegrerade lärandet erbjuds studenter vid Medicinska fakulteten vid Umeå universitet vaccination mot Hepatit B. Därtill erbjuds studenter som inte vaccinerats mot COVID-19 eller mässling, påssjuka och röda hund (MPR) att komplettera med detta. Medicinska fakulteten står enbart för de kostnader som uppkommer inom hälso- och vaccinationsprogrammet i det fall de skett inom ramen av de av programmen organiserade tillfällena.
Tillgång till verksamhetsintegrerat lärande Verksamhetsintegrerat lärande (inklusive VFU och klinisk praktik) genomförs inom respektive utbildnings avtal i samverkan med regioner, primärkommuner och ett antal privata aktörer. Om student inte uppfyller praktikplatsens krav utifrån exempelvis arbetsmiljö eller patientsäkerhetsaspekter, kan universitetet inte garantera tillgång till verksamhetsintegrerat lärande. Universitetet ska då undersöka möjligheten att studenten kan erbjudas annan praktikplats inom ramen för universitetets avtal.
För ytterligare information se Regelverket vid Umeå universitet.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.