"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning I, 4 hp

Engelskt namn: Planning for sustainable societies and green transition I

Denna kursplan gäller: 2025-04-07 och tillsvidare

Kurskod: 2KG901

Högskolepoäng: 4

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kulturgeografi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för geografi

Beslutad av: Prefekten, 2024-10-16

Reviderad av: Prefekten, 2025-04-09

Innehåll

Kursen fokuserar på planeringens roll och betydelse för ett hållbart samhällsbyggande i en tid av förändring och stora gröna investeringar i norra Sverige. Kursen problematiserar olika perspektiv på hållbar utveckling och grön omställning och hur det påverkar platser, aktörer och grupper i samhället. Under kursen kommer vi att utforska planeringsteoretiska perspektiv som har format våra samhällen och städer, med särskilt fokus på målkonflikter och samverkan mellan marknaden, offentliga aktörer och civilsamhället. Utifrån pågående gröna investeringar och förändringsprocesser analyseras möjligheter och utmaningar för en mer hållbar planering, med särskilt fokus på välfärd, mobilitet, arbetsmarknad, klimat och miljö.   

 

Studierna präglas av ett självständigt och aktivt lärande där deltagarna utvecklar sin förmåga att reflektera över planeringens roll både individuellt och tillsammans med andra. Deltagarna får också möjlighet att utbyta erfarenheter med andra yrkesverksamma inom området genom kursens interaktiva nätbaserad undervisning. 

 

Kursen vänder sig till dig som jobbar med frågor kopplade till planerings- och utvecklingsarbete i offentliga myndigheter och andra organisationer vilka berörs av grön omställning och hållbar samhällsomvandling i vidare bemärkelse. Det kan exempelvis vara kommuner, regioner, länsstyrelser, departement och statliga verk, samt bransch- och intresseorganisationer. Kursen riktar sig även till privat sektor, t.ex. företag i relaterade verksamheter och konsulter. Kursinnehållet kan även vara relevant för t.ex. gymnasielärare som vill kompetensutveckla sig inom området hållbar utveckling. 

 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse 

1. Beskriva aktuella samhällsutmaningar som påverkar planering för hållbar samhällsomvandling,  

2 .förklara hur olika perspektiv på grön omställning påverkar planering för hållbar samhällsomvandling, 

3 .redogöra för centrala begrepp och olika planeringsteoretiska perspektiv inom planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning,  

 

Färdighet och förmåga 

4. diskutera målkonflikter och resursfrågor i planering för hållbar samhällsomvandling och grön omställning.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen är nätbaserad och består av introduktioner på kurswebben, litteraturstudier, digitala seminarier och individuella uppgifter. Kursen innehåller inga fysiska sammankomster. 

Examination

Kursen examineras genom följande prov: 

 

Aktivt deltagande i två seminarier/workshops (U/G). 

En skriftig individuell inlämningsuppgift (U/G). 

 

Inlämningsuppgifterna betygsätts i enlighet med uppgifterna ovan. På hela kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U). För att få betyget Godkänd (G) på hela kursen krävs att studenten fått godkänt på alla seminarier och den individuella uppgiften.  

 

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

 

Betyg kan inte överklagas, d.v.s. prövas av någon högre instans, men en student kan alltid göra anmärkningar mot rättningen eller begära att examinator omprövar sitt beslut.   

 

Studerande som erhållit godkänt resultat på prov kan ej genomgå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.  
 

Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Sådan förfrågan ska prövas skyndsamt. Begäran om ny examinator ska ställas till studierektor. 

 

Tillgodoräknande 

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Ansökningar handläggs av Examensenheten vid Studentcentrum. 

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år.

 

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.