"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Skapande bild, 30 hp

Engelskt namn: Creative Art

Denna kursplan gäller: 2025-03-03 och tillsvidare

Kurskod: 6ES145

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen

Beslutad av: Prefekten för Institutionen för estetiska ämnen i lärarutbildningen, 2025-03-13

Innehåll

Kursen riktar sig till studenter som vill utveckla sina kunskaper i bild och form. Den kan också läsas av studenter som vill bli gymnasielärare i bild. I kursen ges studenten möjlighet till egen konstnärlig fördjupning och övning i rumslig gestaltning, samt analyser av egna och andras kreativa processer. Utöver detta bidrar kursen till en orientering inom relevanta teorier för ämnesområdet, samt till en konstvetenskaplig fördjupning. Ett bilddidaktiskt perspektiv genomsyrar samtliga delar i kursen. 

Delkurs 1: Platsspecifik konst och dokumentation, 6 hp 
Platsspecifik konst planeras och genomförs på plats eller digitalt, samt diskuteras ur olika kritiska perspektiv. Digital bild används för att dokumentera och presentera de platsspecifika gestaltningarna.  
 
Delkurs 2: Multimodala uttryck, 3 hp 
Delkursen omfattar ett laborativt gestaltningsarbete som kombinerar olika uttrycksformer för att skapa ett multimodalt verk. Genom praktiska övningar utforskas olika uttrycksformer i bild. Studenten introduceras till grundläggande multimodal teori och får tillfälle att diskutera både möjligheter och begränsningar med ämnesöverskridande arbete i skolan. 
 
Delkurs 3: Konstvetenskap i perspektiv, 6hp 
Genom att ta del av olika konstvetenskapliga textgenrer, liksom genom bildanalytiska övningar, främjar delkursen konstvetenskaplig fördjupning och ett reflekterande förhållningssätt gentemot konst och andra former av visuell kultur.  

Delkurs 4: Konstnärlig fördjupning och analys, 15 hp 
I delkursen genomför studenten ett eget fördjupningsprojekt, där konst används som metod för att utforska ett fenomen eller problemområde. Genom litteraturstudier och seminarier analyserar och reflekterar studenten över det egna gestaltningsarbetet, samt egna och andras konstnärliga processer. Projektet innefattar idé, genomförande, dokumentation och presentation av projektet, samt författande av en skriftlig rapport.

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande kunna: 
 
Delkurs 1: Platsspecifik konst och dokumentation, 6 hp 
Kunskap och förståelse 

  • visa fördjupad kunskap om rumslig gestaltning  

Färdighet och förmåga 

  • genomföra ett självständigt gestaltande arbete samt dokumentera processen i analog och digital form  

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • problematisera etiska och politiska dimensioner av konstnärlig gestaltning  

  
Delkurs 2: Multimodala uttryck, 3 hp 
Kunskap och förståelse 

  • uppvisa grundläggande kunskap om multimodala uttrycksformer 

Färdighet och förmåga 

  • framställa ett multimodalt verk 

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • förmå att löpande värdera utfallet av den egna konstnärliga processen, samt ompröva arbetet utifrån de egna intentionerna  
     

Delkurs 3: Konstvetenskap i perspektiv, 6hp 
Kunskap och förståelse 

  • visa fördjupad kunskap om bildanalytiska möjligheter och begränsningar inom olika sammanhang. 

Färdighet och förmåga 

  • självständigt tillämpa konstvetenskapliga och bildanalytiska begrepp och metoder för att tolka konst i olika sammanhang  

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • visa förmåga att diskutera och värdera metoder och begrepp för att närma sig konsten, ur ett vetenskapligt eller didaktiskt perspektiv 

  
Delkurs 4: Konstnärlig fördjupning och analys, 15 hp 
Kunskap och förståelse 

  • visa fördjupad kunskap om konstnärlig gestaltning 
  • visa kunskap om utställningsteknik 
  • visa kunskap om teoretiska perspektiv på konstnärliga och kreativa processer 
  • visa kunskap om formen för rapportskrivande 

Färdighet och förmåga 

  • genomföra ett självständigt konstnärligt projekt och dokumentera processen 
  • visa förmåga att presentera sitt arbete för andra  
  • använda olika teoretiska perspektiv för att reflektera över den egna konstnärliga processen 
  • sammanställa en skriftlig rapport 

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • analysera och värdera egna och andras processer och produkter utifrån givna kriterier  
  • värdera och bedöma den egna utvecklingen ur ett kunskapsteoretiskt perspektiv  

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisning bedrivs i form av föreläsningar, litteraturstudier, seminarier och workshops. Kursarbetet genomförs i grupp och individuellt, till stor del i självständiga former via digital plattform. 

Examination

Delkurs 1 examineras genom gestaltande arbete, muntlig redovisning och skriftlig inlämningsuppgift. 
Delkurs 2 examineras genom gestaltande arbete och muntlig redovisning.  
Delkurs 3 examineras genom seminarier, muntliga och skriftliga redovisningar och hemtentamen.  
Delkurs 4 examineras genom gestaltande arbete, seminarium, muntlig redovisning och skriftlig inlämningsuppgift.  

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov och kan göras för student som erhållit beslut om stöd. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten. 

Kursen betygsätts med något av betygen väl godkänt (VG), godkänt (G) eller underkänt (U). I delkurs 2 används betygsgraderna U eller G, övriga delkurser har tregradig skala. För betyget G krävs att samtliga prov bedömts med minst resultatet G. För betyget VG på helkurs krävs resultatet VG på minst 21 hp. 

Utöver förväntade studieresultat läggs i bedömningen för betyget VG särskild vikt vid studentens förmåga att arbeta självständigt och utforskande där studenten formulerar och finner egna lösningar på problem. Därtill bedöms studentens redovisade förmåga till fördjupad analys med ett reflekterande och distanserat förhållningssätt.  

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov. 

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. 

Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. 

En student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan, efter beslut av examinator, ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett underkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet. 

Övriga föreskrifter

Stoppdatum för inlämningsuppgifter är kursens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas, annars måste de göras eller lämnas in vid nytt provtillfälle.

Kursen ersätter den tidigare kursen Skapande bild, distans (6ES107) och kan inte tas med i examen tillsammans med denna. Kursen får inte heller tas med i examen tillsammans med Bild 3 (6ES034, 6ES105, 6ES146). 



I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.  

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.