"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tandhälsovård, 2 hp

Engelskt namn: Preventive Dentistry

Denna kursplan gäller: 2025-08-25 och tillsvidare

Kurskod: 3OD015

Högskolepoäng: 2

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Tandteknik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Beslutad av: Programkommittén för odontologiska utbildningar, 2006-11-30

Reviderad av: Programrådet för tandhygienist-, tandläkar- och tandteknikerprogrammen (PRO), 2025-06-11

Innehåll

Kursen ger en översikt över kariessjukdomen och sjukdomar kring tänder och implantat, deras utbredning, orsaker och konsekvenser, prevention och restorativ behandling med tandtekniska konstruktioner (arbeten) samt tandborstteknik och approximala rengöringsmetoder. 

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse
Den studerande ska kunna

  • översiktligt beskriva symtom, orsaker, förekomst och egenvård för att förebygga karies och sjukdomar kring tänder och implantat.

Färdigheter och förmåga
Den studerande ska kunna

  • diskutera tandersättningens betydelse ur ett preventivt perspektiv med hänseende till karies och parodontit. 
  • reflektera kring nya fakta, företeelser och frågeställningar inom ämnet

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Den studerande ska kunna

  • föra en professionell dialog och samarbeta med övriga yrkesgrupper inom tandvården med målsättning att utforma tandersättningar som inte ökar risken för karies och parodontit.
  • visa ett professionellt förhållningssätt gentemot studenter, lärare och medarbetare.


Behörighetskrav

Den studerande ska vara antagen till tandteknikerprogrammet.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier, hemuppgifter, praktisk övning, grupparbete och litteraturstudier. Seminarier, hemuppgifter och grupparbete är obligatoriskt. Vid frånvaro från obligatoriskt moment kontaktas kursansvarig som beslutar om hur momentet ska kompletteras.

Examination

Examination sker genom skriftlig tentamen, skriftliga och praktiska hemuppgifter och deltagande i redovisning av litteraturstudier.  
Krav för godkänd kurs: godkänd tentamen, godkänt deltagande i redovisning av litteraturstudier samt deltagande i de obligatoriska momenten, eller motsvarande samt godkända hemuppgifter.
Antalet provtillfällen begränsas till fem. Student som ej har godkänt resultat på prov, har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov) på kurs där hon/han någon gång har registrerats, förutsatt att eventuella begränsningar i antalet examinationstillfällen ej överskrids. 
Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Den studerande som underkänts två gånger har rätt att hos programrådet begära att annan examinator utses. Om studenten efter tre prov fortfarande är underkänd kan studenten rekommenderas, eller på eget initiativ, ansöka om att gå om kursen. Ansökan inges till berörd fakultetsnämnd eller det organ som fått nämndens delegation. Den studerande som genomfört sammanlagt fem prov men inte blivit godkänd ges inget ytterligare provtillfälle. Därefter kommer inga ytterligare resurser att erbjudas. Den studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Undantag från denna regel kan t.ex. vara då kursen har genomgått grundläggande förändringar.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination, och som har erhållit ett beslut om rätt till stöd från samordnare för studenter med funktionsnedsättning vid Studentcentrum, ska senast 10 arbetsdagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 35

Clinical periodontology and implant dentistry
Lindhe Jan, Karring Thorkild, Lang Niklaus P.
4. ed. : Oxford : Blackwell Munksgaard : 2003 : 1044 s. :
ISBN: 1-4051-0236-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Kapitel 35; Mechanical Supragingival Plaque Control