Huvudområden och successiv fördjupning:
Arkeologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav, innehåller examensarbete för kandidatexamen
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Kursens mål är att den studerande skall tillägna sig grundläggande kunskaper i att analysera och presentera ett arkeologiskt eller miljöarkeologiskt problem på ett vetenskapligt sätt. Detta sker genom ett självständigt uppsatsarbete, bestående av analys av insamlat arkeologiskt eller miljöarkeologiskt material eller som en litteraturstudie. Det kan också utformas som en rapport författade i enlighet med gällande krav inom kulturmiljövårdsektorn med tillägg av en självständig, tolkande del.
Förväntade studieresultat
Efter avklarat moment förväntas studenten kunna:
Formulera vetenskapliga frågeställningar
Självständigt lösa vetenskapliga problem
Utforma en vetenskaplig text i form av en kandidatuppsats
Sammanfatta och opponera på andras vetenskapliga texter
Uppvisa redbarhet/hederlighet i vetenskapliga sammanhang
Behörighetskrav
Univ: 60 hp i arkeologi eller miljöarkeologi.
Undervisningens upplägg
Under terminen ges uppföljnings- och avslutningsseminarier. I övrigt genomförs kursen som självständigt arbete under handledning av en lärare i arkeologi eller miljöarkeologi.
Examination
Examination sker i form av självständigt författande av vetenskaplig uppsats samt opposition på annan motsvarande uppsats. Deltagande på seminarierna är obligatoriskt
För att bli godkänd på kursen krävs att uppsatsen bedöms klara kriterierna för Godkänd. För att få Väl godkänd krävs att uppsatsen får betyget Väl godkänd.
Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan lärare utses att bestämma betyg.
Studerande som godkänts får inte undergå ytterligare prövning för högre betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande av hel kurs görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler för tillgodoräknande återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).
Litteratur
Giltig från:
2008 vecka 20
Litteratur väljs i samråd med handledaren.
Vägledning för uppsatsskrivning:
http://www.ub.umu.se/global/uppsats.htm
http://www.umu.se/studentcentrum/verksamhet/stvl/sprakverkstad/rad_boktips_lankar.html