"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Irländsk kvinnolitteratur, från 1800 till idag, 7,5 hp

Engelskt namn: Irish Women's Writing 1800 to the Present

Denna kursplan gäller: 2010-08-30 till 2014-07-20 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1EN036

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Engelska: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2010-09-22

Innehåll

Kursen behandlar irländsk kvinnolitteratur i formen av prosa, poesi och drama från det tidiga 1800-talet fram till våra dagar. De texter som behandlas speglar irländsk kultur och historia, och framhåller ofta ett kvinnoperspektiv på den irländska samhällsutvecklingen. Ett huvudtema under kursen är hur irländsk kvinnolitteratur har emottagits och värderats.

Förväntade studieresultat

Kunskap och förståelse • detaljerat redovisa centrala aspekter av den irländska kvinnolitteraturen • översiktligt beskriva litterära kanoniseringsprocesser • redogöra för, exemplifiera och diskutera relationen mellan irländsk litteratur och den irländska samhällsutvecklingen 1800-2000 Färdighet och förmåga • självständigt tolka och analysera litterärt källmaterial • relatera till relevant forskning för att driva ett vetenskapligt argument • kommunicera tolkningar av irländsk kvinnolitteratur på avancerad akademisk nivå Värderingsförmåga och förhållningssätt • kritiskt granska primärkällor från olika perioder • kritiskt granska vetenskaplig argumentation

Behörighetskrav

Tre fullbordade kurser i engelska om vardera 30 högskolepoäng eller motsvarande. För tillträde till kursen måste samtliga 90 högskolepoäng vara helt avklarade. För att kunna bli antagen till kursen krävs att den sökande tidigare fullgjort introduktionskurs samt fördjupningskurs i engelskspråkig litteratur på universitetsnivå, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Närvaro vid all undervisning är obligatorisk. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara vid lektioner, seminarier etc., om ej särskilda skäl föreligger. Vid frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner. Studerande som ej deltagit i föreskriven undervisning åläggs kompletterande redovisning.

Examination

Kontinuerlig bedömning av seminariedeltagande och inlämningsuppgifter. Vid den sammanfattande bedömningen tas hänsyn till de studerandes aktiva deltagande i diskussioner och grupparbeten samt utförda skriftliga arbeten. Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultets¬nämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.