"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konst i dagens samhälle, B, 1,5 hp

Engelskt namn: Art in today's society, B

Denna kursplan gäller: 2017-08-28 till 2020-02-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1FK084

Högskolepoäng: 1,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Fri konst: Avancerad nivå, har kurs/er på avancerad nivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Konsthögskolan

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2017-08-21

Innehåll

Kursen behandlar villkoren och möjligheterna för konst i dagens samhälle. Den belyser utmaningarna i dagens internationella konstvärld i förhållande till utställningsindustrin - som omfattar museer, biennaler och festivaler, konst i offentliga, fristående konstutrymmen etc. - och den globala konstmarknaden och dess speciella ekonomi som utövas av gallerier och samlare. Den behandlar också frågor som är relaterade till offentligt stöd (bidrag, provisioner etc.). Fokus ligger på ekonomiska och praktiska förutsättningar som krävs för en professionell konstnärlig karriär. Kursen är en fortsättning och fördjupning av kursen Konstnärligt arbete i dagens samhälle A och behandlar konst och konstnärligt arbete utifrån ett samhällsperspektiv. Kursen belyser de olika perspektiven som konstnären kan agera inom så som politiska, etiska, ekonomiska, juridiska så väl som praktiska villkoren för ett professionellt konstnärskap.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska studenten

  • visa på fördjupad kunskap om de politiska, etiska, ekonomiska, juridiska och praktiska utmaningarna, förutsättningarna och möjligheterna för samtidskonst i dagens samhälle,
  • visa grundläggande förmågan att förklara och diskutera konstvärldens mekanismer, dess aktiviteter och konstnärliga problem i dialog med olika grupper - i nationella och speciellt internationella sammanhang, både muntligt och skriftligt
  • kunna hantera konstnärliga problem med ett samhällsperspektiv i dialog med olika grupper samt
  • visa på förmågan att kunna göra karriärmässiga beslut inom samtidskonsten utifrån relevanta konstnärliga, samhälleliga och etiska aspekter.

Behörighetskrav

Deltagande i kursen förutsätter att studenten är antagen till masterprogrammet i fri konst vid Konsthögskolan i Umeå och har erhållit betyget Godkänd i minst 25,5 högskolepoäng från termin 1.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av seminarier och praktiska övningar samt individuella uppgifter.

Undervisningen sker på engelska.

Viss skriftligt material distribueras under kursen.

Examination

Studenten examineras vid seminarier där praktiska exempel och skriftliga inlämningsuppgifter presenteras och diskuteras muntligt både individuellt och i grupp.

På kursen ges betygen Godkänd eller Underkänd. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas vid behov ytterligare ett provtillfälle inom tre månader samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för en kurs eller del av en kurs, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om detta ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.

Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. För mer information, se http://www.student.umu.se/examen/tillgodoraknanden/

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk är engelska.

Tillgodoräknande prövas individuellt enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.
Se http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.