Inledningsvis behandlas de grundläggande villkoren för civilisationers uppkomst varvid ett globalt, komparativt perspektiv anläggs, där olika förutsättningar för samhällsutveckling och statsgrundande diskuteras. Översikt av samhälls- och kulturutvecklingen inom de främreorientaliska och asiatiska högkulturerna. De antika kulturerna och det antika kulturarvet behandlas ingående liksom det feodala samhällets framväxt och det nya Europas födelse. I nordisk historia behandlas vikingatiden, ländernas enande och kristnande i ett komparativt perspektiv. Metodövningar ingår.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- översiktligt kunna beskriva de grundläggande villkoren för civilisationers uppkomst och olika förutsättningar för samhällsutveckling och statsgrundande.
- översiktligt kunna beskriva samhälls- och kulturutvecklingen inom de främreorientaliska och asiatiska högkulturerna.
- översiktligt kunna beskriva de antika kulturerna och det antika kulturarvet, liksom det feodala samhällets framväxt och det nya Europas födelse.
- översiktligt kunna beskriva vikingatiden, de nordiska ländernas enande och kristnande i ett komparativt perspektiv.
- ha kännedom om källkritikens grunder.
Behörighetskrav
Hi A, Sh A (områdesbehörighet 1)
Undervisningens upplägg
Undervisningen består av föreläsningar, lektioner och seminarier.
Examination
Examinationen sker muntligt och skriftligt För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provet anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Varje moment bedöms med någon av betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
För betyget godkänd som slutbetyg på kursen krävs betyget godkänd på momentet som ingår i kursen. För betyget väl godkänd som slutbetyg på hela kursen krävs betyget väl godkänd på momentet.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Övriga föreskrifter
Obligatorisk närvaro vid seminarier, gruppövningar och examinationsseminarier samt vid introduktionen till momentet. För distanskurser gäller obligatorisk närvaro vid kursträffarna.
Utvärdering sker i slutet av kursen. Den sker muntligt och skriftligt.
Den som läst denna kurs kan komplettera med tidigmodern historia (A2, 7,5 hp), modern historia (A3, 7,5 hp) och samtidshistoria (A4, 7,5 hp) för att erhålla en hel A-kurs i historia.
Kursen kan ej ingå i examen tillsammans med Historia A.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.