"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Att uttrycka sig i tal och text, 7,5 hp

Engelskt namn: Popular Presentation

Denna kursplan gäller: 2007-07-02 och tillsvidare

Kurskod: 1HI016

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Historia: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-06-13

Innehåll

Kursen syftar till att utveckla de studerandes förmåga att uttrycka historisk kunskap muntligt och skriftligt. Avsikten är att bredda de studerandes förmåga att uttrycka sig på olika sätt och i olika gener till olika typer att mottagargrupper. Särskild vikt läggs vid att utveckla förmågan att presentera vetenskaplig kunskap till en bredare publik utanför den trängre akademiska miljön. Kursen innehåller både teoretiska och praktiska moment. Genom seminarier och textanalyser uppmärksammas olika sätt att framställa historiska kunskaper. Även praktiska frågor kring publicering av forskningsresultat tas upp. De studerande får möjlighet att utveckla sitt skrivande genom praktiska övningar som kan omfatta att skriva essäer, abstracts, kortare artiklar, recensioner och populärhistoriska framställningar. En del av kursen handlar om att bearbeta egna längre uppsatser till kortare akademiska artiklar och mer lättillgängliga texter. Under den muntliga delen får de studerande på olika sätt pröva att genomföra muntliga presentationer på både svenska och engelska. De studerande får grundläggande utbildning i muntlig presentation inriktad mot olika typer av mottagargrupper. Under den muntliga delen av kursen läggs stor vikt vid att den studerande ska hitta en presentationsform som är anpassad efter den egna personligheten. I möjligaste mån får de studerande under kursen möta olika personer med erfarenhet av skriftlig och muntlig presentation.

Förväntade studieresultat

Den studerande ska efter genomgången kurs: - ha kunskap om olika sätt att presentera historisk kunskap - ha förmåga att i skrift uttrycka historisk kunskap i olika former till olika typer av mottagargrupper innanför och utanför den akademiska miljön - ha grundläggande förmåga att genomföra muntliga presentationer på svenska och engelska

Behörighetskrav

Univ: Historia C eller Idéhistoria C eller motsv En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i seminarieform och i grupp med enstaka föreläsningar.

Examination

Examination sker både skriftligt och muntligt. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.