Kursen behandlar historisk metod och historikers vetenskapliga arbetssätt från äldre tid till nutid. Under kursens gång ska studenten bekanta sig med olika metoder och de problem som sammanhänger med dessa.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
- ha fördjupade kunskaper i historikers vetenskapliga arbetssätt från äldre tider fram till nutid.
- ha fördjupade kunskaper om historieämnets olika metoder.
- ha fördjupade kunskaper i de problem som sammanhänger med historieämnets olika metoder.
- kunna omsätta sina metodkunskaper i ett självständigt vetenskapligt arbete.
Behörighetskrav
Univ: Historia C eller motsv En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och övningar. Obligatorisk närvaro gäller vid seminarier och övningar om inte annat uttryckligen anges.
Examination
Examination sker skriftligen och muntligen. Vid delexaminationer som seminarier och övningar ges betygen U och G, medan skriftlig eller muntlig tentamen betygssätts med U,G,VG. Varje moment betygsätts med U,G,VG. Betyget på ett moment utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla prov är godkända och obligatoriska moment genomförda.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provet anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte undergå prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
2007-05-15
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.