Kursen behandlar nazism och fascism som politiska ideologier och rörelser samt fascismens relation till andra politiska ideologier. Viktiga aspekter som belyses här är exempelvis ras, kön och klass som begrepp inom fascismen som sådan samt hur genus- och klassperspektiv påverkar den historiska förståelsen av fascismen. Vidare behandlas de nazistiska och fascistiska regimernas framväxt och utveckling såväl i Tyskland och Italien som i andra europeiska länder under mellankrigstiden. Speciellt fokus kommer inom kursen att läggas på den svenska fascismens ideologiska innehåll. Avslutningsvis diskuteras fascismen ur ett utom-europeiskt perspektiv samt, översiktligt, utvecklingen under efterkrigstiden.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten:
~ Utveckla en grundläggande vetenskaplig förståelse för vad fascismen som ideologi innebär, kunna redogöra för likheter och skillnader mellan de viktigaste varianterna av fascismen samt kunna relatera fascismen till andra politiska ideologier under 1900-talet.
~ Uppvisa grundläggande förståelse för hur begreppen ras, kön och klass hanteras inom fascismen som sådan samt hur genus- och klassperspektiv påverkar den historiska förståelsen av fascismen.
~ Kunna redogöra för och kontextualisera framväxten av de större fascistiska rörelserna samt redogöra för upprättandet av och innehållet i de fascistiska regimerna i mellankrigstidens Europa.
~ Kunna redogöra för huvuddragen i den svenska fascismens ideologiska utveckling samt på ett grundläggande sätt kunna relatera detta till den internationella utvecklingen.
~ Översiktligt kunna redogöra för huvuddragen i den efterkrigstida utvecklingen.
~ Kunna genomföra enklare ideologiska analyser av historiskt källmaterial.
Behörighetskrav
Sv B/Sv2 B, Hi A, Sh A
Undervisningens upplägg
Undervisningen är web-baserad och består till största delen av självstudier med hjälp av instuderingsfrågor, introducerande föreläsningar och olika former av inlämningsuppgifter. För studenter som finns på plats på campus kan lärarledda inslag förekomma. Dessa är dock aldrig obligatoriska.
Examination
Ordinarie provtillfälle anordnas i anslutning till undervisningen. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie tillfället anordnas ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning till detta. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan lärare utses för att bestämma betyg.
Vid examinationen ges något av betygen Underkänd, Godkänd eller Väl Godkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg.
Tillgodoräknande:
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets examensordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.