På den politiska retorikens område och i jämförelsen mellan utvecklingen i de geografiskt vagt definierade civilisationerna i öst och väst är det inte ovanligt att möta uppfattningar som att öst är öst och väst är väst och aldrig kan de mötas samt relationen mellan västerlandets civilisation och österlandets olika civilisationer domineras av kamp och oförsonlighet. Dessa föreställningar har under historien dominerat synen på förhållandet mellan öst och väst och det kännetecknande för dessa föreställningar har varit det etnocentriska perspektivet. Parallellt med den fientliga retoriken har ett utbyte mellan de olika civilisationerna fortgått alltjämt på olika plan, dit hör bl.a. vetenskapliga föreställningar, filosofiska tankegångar, politiskt tänkande, juridiska spörsmål, religiösa uppfattningar, ekonomiska tänkesätt m.m.
Under kursen problematiseras de antagonistiska föreställningar som ofta associeras till relationen mellan öst och väst. Olika historiska kontexter lyfts fram som exempel på hur utbyten mellan olika kulturer bidragit till spridning av kunskaper och tankestilar samt vetenskaplig utveckling.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten:
- självständigt kunna beskriva och diskutera det antagonistiska förhållandet mellan öst och väst
- ha en fördjupad förståelse av hur utbyte mellan olika kultursfärer går till
- ha en fördjupad kunskap om teorier och perspektiv inom forskning rörande antagonistisk retorik och kulturutbyte
- självständigt och problematiserande kunna fördjupa sig inom detta problemfält
Behörighetskrav
Univ:180 hp inom relevant huvudområde.
Undervisningens upplägg
Nätkurs bestående av seminarier och självständiga litteraturstudier och fördjupningsarbeten.
Examination
Examinationen består av löpande seminarier och skriftliga redovisningar.
För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle (se universitetets regelsamling). Studerande har rätt att avlägga prov enligt den kursplan som gällde vid registreringstillfället under maximalt två år. Studerande som två gånger underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses att bestämma betyg.
Tillgodoräknande:
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler finns i Tillgodoräknandeordningen vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02, se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Övriga föreskrifter
Kursen kan ingå som en del i en masterexamen i idéhistoria.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.