"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kulturanalytiker i arbets- och samhällsliv I, 30 hp

Engelskt namn: Applied Cultural Analysis I

Denna kursplan gäller: 2014-09-01 till 2016-08-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1KA006

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kulturanalys: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-11-22

Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-03-17

Innehåll

Kursen behandlar grundläggande kunskaper i programmets tre profilområden: 1) Ekonomi/näringsliv/organisation. 2) Vård/skola/omsorg. 3) Upplevelse/turism/kulturliv. Fokus ligger på hur dessa profilområden kan förstås och presenteras med hjälp av analytiska begrepp eller perspektiv såsom genus, klass, etnicitet, generation, makt, etik och demokrati, samt i relation till studentens individuella profilval. Vidare ingår att studenten tillsammans med handledare skall planera sin praktikperiod. Som stöd för profilarbete och praktikplanering genomförs studiebesök och exkursioner. I kursen ingår också att studenterna planerar och genomför marknadsinriktade event i särskilt anpassade lokaler med relevant utrustning. En kompetensportföljkurs löper som en strimma under terminen med övningar, seminarier, utformning av fullständig målsättning och handlingsplan samt intervjuträning. I kursen ingår följande moment:

Moment 1. Praktikplanering (1,5 hp)
Planning for Practical Training
Under momentet planerar och organiserar studenten, med stöd av handledare, den kommande praktikperioden.

Moment 2. Företags- och organisationskultur (9 hp)
Business and Organisation
Momentet handlar om nyare och äldre perspektiv på företags- och organisationskultur samt organisationsteori. Vidare behandlas betydelser av mångfald och integration i praktik och teori. I momentet ingår också etik-, genus- och ledarskapsfrågor samt planering och genomförande av arbetsmarknadsinriktade event i särskilt anpassade lokaler med relevant utrustning.

Moment 3. Vård, skola, omsorg (9 hp)
Healthcare, the Caring Professions, Education
Momentet behandlar vård, skola och omsorg ur ett samhällsperspektiv samt innehåller kulturanalytiska fördjupningar som rör genus, klass, etnicitet, generation och funktionshinder. Bemötandefrågor ges särskild plats i momentet både i form av föreläsning samt genom dramaövning. I momentet ingår även ett självständigt arbete där studenterna skall diskutera kulturanalytisk relevans inom olika typer av samhälleliga expertsystem. Vidare ingår formulerandet av fullständig målsättning och handlingsplan för fortsatt karriärplanering samt planering och genomförande av arbetsmarknadsinriktade event i särskilt anpassade lokaler med relevant utrustning.

Moment 4. Kulturliv, upplevelse, turism (9 hp)
Culture, Experience, Tourism
Momentet behandlar olika perspektiv på kulturliv, upplevelse och turism. Centrala frågor berör relationen mellan å ena sidan kulturliv, upplevelse och turism och å andra sidan demokrati, makt och etik. Viktiga teman är kulturkritik, kulturpolitik och kulturarv. I momentet ingår också planering och genomförande av arbetsmarknadsinriktade event i särskilt anpassade lokaler med relevant utrustning.

Moment 5: Praktikplanering (1,5 hp)
Planning for Practical Training
Under momentet – som utgör en fortsättning på moment 1 – slutför studenten planeringen och organiseringen av den kommande praktikperioden.

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs skall studenten kunna:

  • Uppvisa fördjupade teoretiska och praktiska kunskaper om programmets tre profilområden.
  • Identifiera för programmet lämpliga praktikplatser samt planera och organisera den kommande praktikperioden genom aktiv uppsökande verksamhet.
  • Beskriva, förklara och gestalta relevansen av kulturanalytisk kunskap inom de tre profilområdena och för den individuella profilinriktningen på ett interaktivt sätt och med hjälp av uppdaterade tekniska hjälpmedel.
  • Utforma fullständig målsättning och handlingsplan för fortsatt karriärplanering.
  • Planera och genomföra profil- och arbetsmarknadsinriktade event i särskilt anpassade lokaler med relevant utrustning.

Efter avslutat moment 1 (Praktikplanering) skall studenten ha:

  • Uppnått kunskap om för programmet lämpliga praktikplatser.
  • Planerat och organiserat den kommande praktikperioden genom aktiv uppsökande verksamhet.

Efter avslutat moment 2 (Företags- och organisationskultur) skall studenten kunna:

  • Redogöra för teoretiska perspektiv och begrepp som är kulturanalytiskt relevanta i relation till profilområdet.
  • Beskriva och förklara olika teoretiska perspektiv på företags- och organisationskultur.
  • Beskriva och förklara relevansen av kulturanalytisk kunskap inom profilområdet.
  • Uppvisa fördjupade teoretiska kunskaper om etik-, genus- och ledarskapsfrågor i relation till företags- och organisationskultur.
  • Uppvisa förmåga att praktiskt omsätta teoretisk kunskap i verklighetsnära situationer genom arrangerandet av externa event, inklusive framställning av relevant eventmaterial med hjälp av modern teknik.
  • Uppvisa ett självständigt och problematiserande förhållningssätt till de frågor som momentet behandar.
  • Redogöra för och kritiskt granska mångfaldsstrategier.

Efter avslutat moment 3 (Vård, skola, omsorg) skall studenten kunna:

  • Redogöra för teoretiska perspektiv och begrepp som är kulturanalytiskt relevanta i relation till profilområdet.
  • Uppvisa grundläggande kunskaper om bemötandefrågor.
  • Uppvisa fördjupade teoretiska kunskaper, speciellt rörande genus, klass, etnicitet och generation.
  • Uppvisa en förtrogenhet med de problem som funktionshindrade kan möta.
  • Uppvisa ett självständigt och problematiserande förhållningssätt till de frågor som momentet behandlar.
  • Uppvisa förmåga att praktiskt omsätta teoretisk kunskap i verklighetsnära situationer genom arrangerandet av externa event, inklusive framställning av relevant eventmaterial med hjälp av modern teknik.

Efter avslutat moment 4 (Kultur, upplevelse, turism) skall studenten kunna

  • Redogöra för teoretiska perspektiv och begrepp som är kulturanalytiskt relevanta i relation till profilområdet.
  • Redogöra för innebörden av begreppen kulturpolitik, kulturkritik, kulturarv och upplevelse-samhället,
  • Redogöra för teoretiska perspektiv inom forskningsfältet populärkultur.
  • Uppvisa fördjupade teoretiska kunskaper rörande makt- och etikfrågor i relation till profilområdet.
  • Uppvisa förmåga att praktiskt omsätta teoretisk kunskap i verklighetsnära situationer genom arrangerandet av externa event, inklusive framställning av relevant eventmaterial med hjälp av modern teknik.
  • Uppvisa ett självständigt och problematiserande förhållningssätt till de frågor som momentet behandlar.

Efter avslutat moment 5 (Praktikplanering) skall studenten ha

  • uppnått kunskap om för programmet lämpliga praktikplatser samt planerat och organiserat den kommande praktikperioden genom aktiv uppsökande verksamhet.

Behörighetskrav

Univ: För tillträde till termin 5 inom Kulturanalysprogrammet krävs att den studerande är godkänd på termin 1-3, samt 22,5 av den fjärde terminens 30 hp.

Undervisningens upplägg

Undervisningen kan bestå av föreläsningar, seminarier, gruppövningar, enskilda uppgifter, självstudier, handledning och studiebesök samt planering och genomförande av arbetsmarknadsinriktade event. I de fall närvaro vid föreläsningar och övningar är obligatoriska, det vill säga av examinerande karaktär, anges detta särskilt i schemat.

För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information kontakta Studentcentrum.

Examination

Moment 1 och 5: Examination sker genom skriftlig enskild uppgift. Vid examination ges betygen Godkänd eller Underkänd.

Moment 2, 3 och 4: Examination sker genom skriftlig och muntlig gruppuppgift, skriftlig enskild uppgift samt genom hemskrivning och arrangemang av event. Gruppuppgifter ges betygen Godkänd eller Underkänd. Vid individuell examination ges betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.

Hemskrivningsperiodens inlämningsdatum gäller som tentamensdatum. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år.

Rättande lärare kan, som alternativ till omprov, erbjuda en restuppgift. Restuppgiften ges i form av att den eller de underkända uppgifterna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd. Den student som godkänts i prov får ej undergå omprövning för högre betyg.

Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studierektor vid berörd institution om detta. Se: http://www.student.umu.se/regelsamlingen/

På kursen som helhet ges betygen Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg sätts av Humanistiska fakultetsnämnden utsedd examinator. Betyget prövas individuellt och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända.  För Väl godkänd på hel kurs fordras Väl godkänd på sammanlagt 18 hp eller mer.

Studerande som registrerats på en kurs och har registrerade poäng i Ladok på kursen har rätt att examineras på kursen upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.

Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.

Övriga föreskrifter

I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med kursen 1MU004 Kulturanalytisk fördjupning inom Programmet för museer och kulturarv (HGMUK). Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga Studierektorn vid Institutionen för kultur- och medievetenskaper.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 36

För alla kursmomenten gäller att kurslitteratur kan tillkomma, dock senast en månad före kursmomentets start.

Moment 2: Företags- och organisationskultur (9 hp)

Alvesson Mats
Organisationskultur och ledning.
Malmö : Liber ekonomi : 2001 : 326 s. :
ISBN: 91-47-06278-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Arbetslivet
Berglund Tomas, Schedin Stefan
2., [rev. och uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 483 s. :
ISBN: 978-91-44-05443-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Brytting Tomas
Företagsetik
2., [omarb. och utvidgade] uppl. : Malmö : Liber ekonomi : 2005 : 256 s. :
ISBN: 91-47-07656-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Hatch Mary Jo
Organisationsteori : moderna, symboliska och postmoderna perspektiv
Ny, svensk utg. /b [fackgranskning: Kristina Genell och Henrik Bäckström ; språklig bearbetning: Annika Möller] : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 440 s. :
ISBN: 91-44-02128-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Mark Eva
Jämställdhetsarbetets teori och praktik
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 148 s. :
ISBN: 978-91-44-03897-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Martinsson Lena
Jakten på konsensus : intersektionalitet och marknadsekonomisk vardag
1. uppl. : Malmö : Liber : 2006 : 233 s. :
http://www2.liber.se/bilder/omslag/100/saknas.jpg
ISBN: 91-47-07729-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Southwood Ivor
Prekaritet 2.0
Hägersten : Tankekraft : 2011 : 137 s. :
ISBN: 978-91-86273-31-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Wrench John
Diversity management, discrimination and ethnic minorites in Europe : clarifications, critique and research agendas
Norrköping : CEUS : 2002 : 179 s. :
http://www.isv.liu.se/content/1/c6/09/85/96/Themes/THEMES192002.pdf
Obligatorisk
Läsanvisning: Valda delar.

Tillkommer profillitteratur om ca 200 sidor som väljs individuellt i samråd med profilhandledare.

Referenslitteratur

Mångfald i organisationer
Dilschmann Angelika, Ullstad Christofer
Stockholm : Utvecklingsrådet för den statliga sektorn : 2000 : 64 s. :
ISBN: 91-973538-4-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 3: Vård, skola, omsorg (9 hp)

Fioretos Ingrid
Möten med motstånd : kultur, klass, kropp på vårdcentralen
Lund : Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet : 2009 : PDF (199 s.) :
http://www.lu.se/o.o.i.s?id=12588&postid=1486277
Obligatorisk

Garland-Thomson Rosemarie
Staring : how we look
Oxford : Oxford University Press : 2009. : x, 244 p. :
http://www.loc.gov/catdir/toc/ecip0826/2008034410.html
ISBN: 978-0-19-532679-6 (hardback : alk. paper)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Omvårdnad i ett mångkulturellt samhälle
Hanssen Ingrid, Lindqvist Bodil
3., [uppdaterade] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 296 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/6488-03/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-01147-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lundgren Anna Sofia
Tre år i g : perspektiv på kropp och kön i skolan
Eslöv : B. Östlings bokförl. Symposion : 2000 : 202, [1] s. :
ISBN: 91-7139-502-4 (inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Eklöf Motzi
Perspektiv på komplementär medicin : medicinsk pluralism i mångvetenskaplig belysning
Lund : Studentlitteratur : 2004 : 242 s. :
ISBN: 91-44-03044-4 : SEK 349:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Skola i normer
Martinsson Lena, Reimers Eva
Malmö : Gleerup : 2008 : 174 s. :
ISBN: 978-91-40-66419-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer profillitteratur om ca 200 sidor som väljs individuellt i samråd med profilhandledare.

Referenslitteratur

Kamali Masoud
Kulturkompetens i socialt arbete : om socialarbetarens och klientens kulturella bakgrund
Stockholm : Carlsson : 2002 : 168 s. :
ISBN: 91-7203-452-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Sveen Karin
Det kultiverade lidandet : en bok om kropp och samhälle
Göteborg : Daidalos : 2000 : 131 s. :
ISBN: 91-7173-142-3 ; 203:00
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 4: Kulturliv, upplevelse, turism (9 hp)

Kulturell ekonomi : skapandet av värden, platser och identiteter i upplevelsesamhället
Aronsson Lars, Bjälesjö Jonas, Johansson Susanne
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2007 : 311 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/32787-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-02988-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Museer och kulturarv : en museivetenskaplig antologi
Bohman Stefan, Palmqvist Lennart
2., rev. uppl. : Stockholm : Carlsson : 2003 : 155, [1] s. :
ISBN: 91-7203-548-X : 226:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar.

Att skapa upplevelser : från OK till WOW!
Mossberg Lena, Ahlbom Sundqvist Ann
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 211 s. :
ISBN: 91-44-02687-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Sven
Kulturens nya vägar : kultur, kulturpolitik och kulturutveckling i Sverige
Malmö : Polyvalent : 2003 : 510, [1] s. :
ISBN: 91-89200-41-1(inb.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Valda delar. Kan laddas ned på: http://www.polyvalent.se/kulturens_nya_vagar.pdf

Syssner Josefina
Perspektiv på turism och resande : begrepp för en kritisk turismanalys
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 303 s. :
ISBN: 978-91-44-07038-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer profillitteratur om ca 200 sidor som väljs individuellt i samråd med profilhandledare, samt eventuell utdelning av text i samband med föreläsning/gruppövning.