Engelskt namn: Comparative Literature B
Denna kursplan gäller: 2015-01-19 och tillsvidare
Kursplan för kurser med start efter 2015-01-19
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2015-01-18
Kurskod: 1LV002
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Litteraturvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kultur- och medievetenskaper
Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-10-03
Reviderad av: Prefekten för Institutionen för kultur- och medievetenskaper, 2014-12-08
De litterära formerna studeras i ett historiskt och litteraturteoretiskt perspektiv. Kontinuerligt behandlas modernitetens och modernismens framväxt. Valda texter från 1800 till idag analyseras. Undervisningen bedrivs genom föreläsningar, teoretiskt inriktade litteraturseminarier och gruppövningar. Kursen avslutas med en fördjupningsuppgift.
Efter avslutad kurs ska den studerande ha:
- förvärvat grundläggande kunskaper om den västerländska skönlitteraturens historia fördelade på följande moment: Lyrik och dramatik efter 1800, Prosa efter 1900 samt en fördjupande specialkurs.
- förvärvat förmåga att självständigt analysera lyrik, epik och dramatik.
- förvärvat förmåga att självständigt förhålla sig till litteraturvetenskapliga teorier och metoder samt lärt sig att tillämpa dem i en avslutande fördjupningsuppgift.
Univ:Litteraturvetenskap A 30 högskolepoäng
Kursen består av fyra moment om 7,5 högskolepoäng vardera. Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Under kursens avslutande moment tillkommer uppsatshandledning.
Moment 1: Lyrik och dramatik efter 1800 (7,5 hp)
Under momentet behandlas lyriken fr.o.m. romantiken medan dramat studeras fr.o.m. det moderna genombrottet på 1880-talet. Momentet hålls samman genom fokus på två perspektiv: för det första modernitetens och modernismens startpunkter och samband med författarrollens utveckling, för det andra modernismens konkreta uttrycksformer inom lyriken och dramatiken i det sena 1800-talets och 1900-talets ismer.
Moment 2: Prosa efter 1900 (7,5 hp)
Under momentet skisseras en utvecklingslinje från prosamodernism till postmodernism. I urvalet av litterära verk ges svensk och internationell romankonst likartat utrymme, med viss tyngdpunkt på 1900-talets senare del. Parallellt med textstudiet diskuteras svårigheterna med att skriva en sammanhängande och allmänt accepterad litteraturhistoria, genom att vi tar fasta på de invändningar mot sådana försök som kommer från exempelvis feministiskt och postkolonialt håll.
Moment 3: Specialkurs (7,5 hp)
En undervisningskurs inom något relevant specialområde ges varje B-termin, t.ex. kriminalromanen, skräckromanen, global litteraturhistoria, 40-talets litterära debatter, rysk/östeuropeisk litteratur, Sara Lidmans författarskap eller någon annan litteraturvetenskaplig frågeställning. Momentet ges även som fristående kurs, vilket innebär att den är sökbar även för studenter som inte läser B-kursen. Se i aktuellt kursutbud för mer information.
Moment 4: Fördjupningsuppgift (7,5 hp)
Ett avgränsat problemområde inom litteraturen studeras med tillämpning av ett vetenskapligt betraktelsesätt. Uppsatsämnet väljs av den studerande, men måste godkännas av momentansvarig. Arbetet resulterar i en vetenskaplig uppsats om c:a 15 sidor (12 punkter, radavstånd 1,5), där bl.a. förhållningssätt till teori och metod, formalia och disposition övas. Momentet avslutas med ett seminarium där studenterna opponerar på en annans uppsats.
Studenten har rätt till handledning enbart under den tidsperiod som uppsatsmomentet omfattar.
För den som är registrerad på kurs och har ett funktionshinder finns resurser för särskilt stöd. För mer information, kontakta Studentcentrum.
Moment 1-3 examineras genom löpande examination i kombination med gruppredovisningar, individuella skrivuppgifter och/eller salsskrivning. Moment 4 examineras genom en uppsats samt en opposition.
Bedömningen skall enligt högskoleförordningen vara individuell eller utformas på ett sådant sätt att individuell prövning kan ske för kursen i sin helhet. Examination sker enligt graderna Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd.
Får den studerande underkänt på en hemtentamen kan som alternativ till omprov restuppgift ges i form av att den eller de underkända frågorna kompletteras och bedöms på nytt. I dessa fall kan betyg på tentamen bli högst Godkänd.
För att bli godkänd på kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För att få betyget väl godkänd på kursen krävs att den studerande skall ha uppnått väl godkänd på tillsammans lägst 22.5 högskolepoäng.
För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas vid behov ytterligare provtillfälle under terminen, samt ett uppsamlingsprov inom ett år. Den som godkänts i prov får ej undergå förnyat prov för högre betyg.
Studerande som antagits till kurs skall kunna examineras på kursen och dess delmoment upp till två år efter första registreringsdatum. Den studerande får tentera högst fem gånger på varje delmoment. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära annan examinator.
Tillgodoräknande
Studenten kan ansöka om tillgodoräknande av hel eller del av kurs baserat på tidigare genomgången utbildning eller yrkesverksamhet. Om ansökan om tillgodoräknande avslås helt eller delvis ska detta motiveras skriftligt. Ett avslag på ansökan om tillgodoräknande är möjligt att överklaga till Överklagandenämnden för högskolan.
För mer information kontakta Studentcentrum/Examina.
I en examen får denna kurs ej ingå tillsammans med en annan kurs med likartat innehåll. Vid osäkerhet bör den studerande rådfråga studierektorn för litteraturvetenskap.
Skönlitteratur: I samråd med läraren väljs ett pensum ur lista med skönlitteratur. Listan publiceras på www.kultmed.umu.se
Bergsten Staffan
Klang och åter : tre röster i samtida svensk kvinnolyrik
Stockholm : FIB:s lyrikklubb : 1997 : 266, [1] s. :
ISBN: 91-88832-08-2 (inb.) ; 290:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: urval
Modern theories of drama : a selection of writings on drama and theatre 1850-1990
Brandt George W., Weiss Peter
Oxford : Clarendon : 1998 : 334 s. :
ISBN: 0-19-871140-9 ; £40.00 : CIP entry (Oct.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: urval
Kurslitteraturen meddelas i särskild kursplan.
Institutionen för kultur- och medievetenskaper :