Kursen syftar till att den studerande skall tillägna sig praktiskt tillämpbar kunskap om vad som är utmärkande för för effektiv och god kommunikation. Med utgångspunkt i en tydlig och handfast teoretisk förankring skall den studerande förbättra sin förmåga att kommunicera effektivt i tal och skrift utifrån en medveten kontextanalys. Med uttrycket 'effektiv och god kommunikation' aktualiseras också mottagaraspekten, när vi läser och lyssnar, varvid den studerande skall kunna utveckla sin förmåga till kritiskt tänkande.
Tal- och skrivprocessen behandlas i kursen såsom en stegvis gång från innehåll till uttryck, där stegen består av att träffa ett antal val. Kursinnehållet illustreras med konkreta exempel på språkanvändning i olika situationer där språkvalens betydelse för vår verklighetsuppfattning tydliggörs. Praktiska övningsuppgifter ingår.
Förväntade studieresultat
Efter genomgången kurs ska den studerande ha tillägnat sig praktiskt fungerande redskap för medveten reflektion över vad det är som gör att vissa kommunikationsval kan betecknas som ?god och effektiv kommunikation?, samt ha förbättrat sin förmåga att kommunicera effektivt, som både sändare och mottagare, såväl muntligt som skriftligt.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Kursen ges som distanskurs. Undervisningen vid sammankomsterna i Umeå består till ungefär lika delar av (1) föreläsningar av retoriklärare, åtföljda av illustrationer och demonstrationer av kursinnehållet, och (2) gruppövningar, redovisning av olika praktiska övningsuppgifter (muntliga och skriftliga presentationer), som kursdeltagarna förberett mellan sammankomsterna. Kursens tyngdpunkt ligger på förmedling av praktisk kunskap. Litteraturstudier ingår också i kursen. Närvaro vid undervisningen är obligatorisk.
Examination
Examination sker kontinuerligt i form av skriftliga och muntliga uppgifter under kursens gång. Studerande som underkänts har rätt att undergå förnyat prov. Studerande som underkänts två gånger i prov för viss kurs, har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att en annan examinator utses att bestämma betyg.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning ställs till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå. Ansökan sker på särskild blankett. Tillgodoräknande prövas alltid individuellt (se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning).
Litteratur
Giltig från:
2007 vecka 36
Kurslitteratur
Hellspong, Lennart. 2004. Konsten att tala. Handbok i praktisk retorik. Lund: Studentlitteratur (296 sid).
Johannesson, Kurt. 2006. Retorik eller konsten att övertyga. Stockholm: Norstedts (288 sid).
Lindstedt Inger Textens hantverk : om retorik och skrivande Lund : Studentlitteratur : 2002 : 146, [2] s. : ISBN: 91-44-02286-7 Se Umeå UB:s söktjänst
Kompletterande material och övningsuppgifter tillkommer.