Kursen handlar om de nytestamentliga evangelierna och de framställningar av Jesus som finns i dessa. En vetenskaplig genomgång av den historiska bakgrunden till denna litteratur är ett viktigt inslag i studiet. Kursen består av tre moment, vilka nedan beskrivs var för sig.
MOMENT 1. Text och kommentar, 7.5 hp
Den studerande läser på originalspråket ca 80 sidor från evangelierna, varvid filologiska och teologiska frågor diskuteras. I anslutning till detta läses en vetenskaplig kommentar.
MOMENT 2. Interpretation, 3 hp
Den studerande får under kursens gång öva sig i att tillämpa exegetikens metoder genom att skriva en interpretation till en nytestamentlig text. Interpretationen ventileras normalt i samband med ett seminarium.
MOMENT 3. Litteraturstudium, 4.5 hp
Kursen innehåller också ett grundläggande litteraturstudium om Jesus, evangelierna och nytestamentlig tidshistoria.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna
- översätta på originalspråket studerade texter,
- filologiskt och teologiskt analysera översatta texter,
- förstå och använda en vetenskaplig kommentar,
- förstå och använda grundläggande exegetiska metoder,
- tolka nytestamentlig text på ett vetenskapligt sätt,
- göra en vetenskapligt nyanserad framställning av den historiska bakgrunden till de nytestamentliga evangelierna.
Behörighetskrav
Univ: Teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 högskolepoäng med godkänt resultat på minst 45 hp, där Kristendomens rötter:grundkurs 7,5 hp och Nytestamentlig grekiska:grundkurs 15 hp eller motsvarande ingår.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs vanligen i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarierna och gruppövningarna är normalt obligatoriska undervisningsmoment.
Examination
Kunskapsredovisning sker kontinuerligt i samband med undervisningen, genom interpretationsskrivande samt genom slutskrivning eller annan redovisning av studerad litteratur.
För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.