"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Systematisk teologi - Moderna och postmoderna perspektiv: påbyggnadskurs, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2025-05-08

Engelskt namn: Systematic Theology - Modern and Postmodern Perspectives: Specialization Course

Denna kursplan gäller: 2012-01-02 till 2012-08-19 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1RE165

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Teologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier

Beslutad av: Humanisitsk fakultetsnämnd, 2011-11-08

Innehåll

Kursen behandlar den moderna teologins utveckling och redogör för viktiga inriktningar och grundläggande metodiska och innehållsmässiga val. Därvid uppmärksammas å ena sida konsekvenser av olika vägval för centrala teologiska temata som gudsbild, människosyn, frälsningsfrågor osv, och å andra sidan teologins sätt att beskriva och möta den moderna/postmoderna världen.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna: - redogöra för huvudlinjer och ledande företrädare inom det senaste seklets internationella teologi - redogöra för teologers sätt att teoretiskt och praktiskt möta den moderna och postmoderna världen - förklara och analysera konsekvenser av grundläggande metodiska och innehållsmässiga val inom aktuell teologi - redogöra för och analysera innehållet i och sammanhanget mellan centrala teologiska temata som gudsbild, människosyn, frälsningsfrågor osv - analysera möjliga konsekvenser av olika teologiska hållningar för kyrka, samhälle och individ.

Behörighetskrav

För kursen fordras universitets- eller högskolestudier i teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp, varav minst 15 hp utgörs av systematisk teologi och etik eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Flera skrivarbeten ska göras under kursen.

Examination

Kunskapsredovisning sker normalt i form av skriftlig redovisning. Proven bedöms med betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.