Huvudområden och successiv fördjupning:
Teologi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Religionsvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för idé- och samhällsstudier
Beslutad av: Idé och samhällsstudier, 2012-09-17
Innehåll
Under kursen skall den studerande få fördjupade kunskaper om olika religiösa traditioner som har en organiserad närvaro i det mångkulturella Sverige. Vidare skall den studerande utveckla förståelse för de pedagogiska problem som religiöst lärande kan medföra. Mot bakgrund av en historisk översikt fokuserar kursen på pedagogiska föreställningar och deras praxis bland ett urval av världsreligioner. Kursen är komparativt upplagd och anlägger ett genusperspektiv.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs skall studenten kunna:
- redovisa centrala begrepp i det religiösa lärandets utformning - analysera religionernas pedagogiska grundsyn med fokus på samhällssyn - jämföra mål och innehåll i olika religionernas lärande - kritiskt diskutera genusperspektivet inom ramen för pedagogiska föreställningar angående i Sverige aktuella organiserade religioner.
Behörighetskrav
Univ:Teologi och/eller religionsvetenskap omfattande 60 hp med godkänt resultat på minst 45 hp varav minst 7,5hp utgörs av religionsbeteendevetenskap eller Historisk, praktisk teologi eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och/eller seminarier.
Examination
Kunskapsredovisning sker i form av skriftliga och muntliga prov. Examinationen består av aktivt deltagande på seminarier 1,5 hp och två muntliga redovisningar om vardera 3hp samt hemtentamen 7,5 hp. För studerande som inte godkänts vid det ordinarie provtillfället anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Den som godkänts i prov får inte genomgå förnyad prövning för högre betyg. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att hos Humanistiska fakultetsnämnden begära att annan examinator utses för att bestämma betyg.
TILLGODORÄKNANDE Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett som skickas till Registrator, Umeå universitet, 901 87 Umeå.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.