"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samiska språk, Praktisk lulesamiska, 7,5 hp

Engelskt namn: Sámi, Practical Introduction to Lule Sámi

Denna kursplan gäller: 2010-06-07 och tillsvidare

Kurskod: 1SA108

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: humanistisk fakultetsnämnd, 2010-04-15

Innehåll

Kursen ger en introduktion till lulesamiska för studenter utan förkunskaper i språket. Allmän orientering om det lulesamiska språkområdet, ortografi samt grammatisk terminologi. Genomgång av lulesamisk uttalslära, grundläggande grammatik och läsning av elementära övningsstexter. Övningar i hörförståelse och elementär konversation i klassrumsmiljö, via kursplattformen på nätet och i fält. Kursen består av följande moment: Moment 1. Grundläggande lulesamisk grammatik (3 högskolepoäng) Basic Lule Sami Grammar Moment 2. Muntlig och skriftlig språkfärdighet (4,5 högskolepoäng) Spoken and written language skills

Förväntade studieresultat

För godkänd kurs ska den studerande • kunna redogöra för några grundläggande drag i lulesamisk grammatik och ortografi och kunna tillämpa reglerna i egen muntlig och skriftlig produktion • kunna förstå enklare talad och skriven lulesamiska • kunna skriva en kortare/enklare text på lulesamiska • i enkel form kunna berätta något på lulesamiska och delta i samtal om välkända fenomen • kunna förstå och använda ett lulesamiskt basordförråd (100–300 ord).

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och gruppövningar, i såväl klassrumsmiljö som i fält. Det förutsätts att studenterna arbetar självständigt mellan föreläsningarna. Undervisningen är delvis nätbaserad. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna. För information om tekniska krav på datorutrustning och internetuppkoppling, se www.sprak.umu.se/student/dokument.

Examination

Examination sker genom skriftlig hemtentamen (via lärplattformen) och muntlig uppgift (prövning sker i ett virtuellt klassrum). Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. Den som godkänts i prov får ej undergå prövning för högre betyg. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på moment omfattande lägst 4,5 högskolepoäng. För studerande som inte godkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ytterligare provtillfälle senast inom tre månader från ordinarie provtillfälle. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Studerande har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Stoppdatum för inlämningsuppgifter är terminens sista dag, om inte annat anges av undervisande lärare. 7. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Giltig från: 2010 vecka 23

Obligatorisk litteratur

Sámásta : julevsáme giellakurssa : julevsámegiella álggijda = Sámásta : lulesamisk språkkurs : lulesamiska för nybörjare
Nystø Anders, Johnsen Sigmund
Drag : Báhko : 2000- :

Sámásta : julevsáme giellakurssa.n 1,p Hárjjidusá 1 = Øvingsbok 1 for Sámásta 1
Nystø Anders, Johnsen Sigmund, Urheim Lilian
Norsk utgave : Drag : Báhko : 2000 : 78 s. :
ISBN: 82-7934-000-9
Se Umeå UB:s söktjänst

Dessutom tillkommer det övningar, föreläsningsmaterial, gruppuppgifter och övrigt material via nätplattform.

Referenslitteratur

Utbildningsradions webbplats www.ur.se/samasta för att lyssna på bokens dialoger, m.m.