"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Samiska: Läs, skriv och tala - nordsamisk påfartskurs, 7,5 hp

Engelskt namn: Sámi: Read, Write and Speak - Preparatory Course in North Sámi

Denna kursplan gäller: 2022-05-30 och tillsvidare

Kurskod: 1SA166

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Utbildningsledaren för humanistiska fakulteten, 2022-02-11

Innehåll

Kursen ger en fördjupning i praktiska språkkunskaper i samiska/nordsamiska för den som redan behärskar grundordförrådet och har lärt sig grundläggande grammatik i nordsamiska och som är i färd med språkåtertagande/språkinlärning. I kursen ingår en allmän orientering om det nordsamiska språkområdet samt en kort genomgång av nordsamisk uttalslära och grammatik. Övning av läsförståelse, hörförståelse och konversation sker i klassrumsmiljö, via kursplattformen på nätet och i fält. På kursen kommer studenter att skriva egna texter utifrån de egna skrivkunskaperna. Egna och andras texter analyseras ur olika perspektiv. Studenten lär sig använda ett antal verktyg och stödmaterial för identifiering av ord samt för analys och bearbetning av egna texter. Läs- och skrivövningarna har fokus på aktuella samhälleliga fenomen, studenters vardag och språkbyteskontexter där särskild språklig förstärkning behövs.

Förväntade studieresultat

För betyget Godkänd ska den studerande 

Kunskap och förståelse 

  • kunna redogöra för några grundläggande drag i nordsamisk grammatik och nordsamisk ortografi och kunna tillämpa reglerna i egen muntlig och skriftlig produktion  

Färdighet och förmåga 

  • kunna läsa aktuella nordsamiska texter med hjälp av en stödordlista  
  • kunna följa enklare talad nordsamiska om välkända och aktuella fenomen  
  • kunna förstå och använda ett nordsamiskt basordförråd i tal och skrift 
  • kunna enligt en instruktion och med hjälp av ordboken skriva och bearbeta en egenproducerad text på nordsamiska   
  • kunna presentera sig själv och delta i vardaglig konversation på nordsamiska 
  • kunna berätta kort om ett självvalt ämne på nordsamiska  
  • med hjälp av olika källor och verktyg kunna identifiera och använda ord som ej är del av basordförrådet  

Värderingsförmåga och förhållningssätt 

  • uppvisa ett inkluderande förhållningssätt vid samtal kring egna och andras erfarenheter och förståelse av olika aspekter inom språkåtertagandet.  

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet och Nordsamiska 3 eller Nordsamiska som modersmål 2. Gymnasiekurskravet kan ersättas av universitetskursen Nordsamiska, Kvalifikationskurs, 15 hp, eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar, gruppövningar och individuella uppgifter, i såväl klassrumsmiljö som i fält. Tillgång till dator krävs för fullgörande av de i kursen ingående uppgifterna.

Examination

I examinationen prövas  

Läsförståelse och grundläggande nordsamisk grammatik i praktiken (1,5 högskolepoäng)  

Praktisk hörförståelse och talproduktion (3 högskolepoäng)  

Egna texter och skrivstrategier (3 högskolepoäng) 

Grammatik (del a) examineras genom skriftlig hemtentamen via lärplattformen. Hörförståelse och talproduktion (del b) examineras genom en muntlig inlämningsuppgift. Skrivande och skrivstrategier (del c) examineras genom en skriftlig inlämningsuppgift.  

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.  

Vid examination avvänds betygsgraderna Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att få betyget Väl godkänd (VG) på hela kursen krävs att den studerande uppnått detta betyg på lägst 4,5 högskolepoäng och att resterande delar av kursen också är godkända.  

Student som erhållit godkänt betyg får inte genomgå förnyat prov.  

Student som inte har godkänt resultat på prov har rätt att delta i förnyat prov (s.k. omprov). Det första omprovet ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle. Tidpunkt för omprov ska meddelas senast i samband med det ordinarie provet. Minst ett andra omprov (ett s.k. uppsamlingsprov) ska erbjudas inom ett år efter det ordinarie provtillfället.  

I de fall prov inte kan upprepas enligt gällande regler för omprov ska det istället ersättas med annan uppgift. Omfattningen av och innehållet i sådan uppgift ska stå i rimlig proportion till det missade provet. 

Vid alla provtillfällen ska examinerande uppgifter göras eller lämnas in inom den tid som anges av undervisande lärare för att beaktas; annars måste de göras på nytt. 

Examinator kan besluta att en student som inte helt uppfyller målen för examination men ligger nära gränsen för godkänt betyg kan ges möjlighet till komplettering för att uppnå godkänt betyg på kursen. Komplettering av examinationen ska anpassas individuellt utifrån det eller de mål som studenten inte uppnått och ska äga rum inom två veckor efter att studenterna har meddelats examinationsresultatet men före nästa examinationstillfälle. Det är enbart tillåtet att komplettera ett ej godkänt resultat till godkänt, komplettering för högre betyg är inte tillåtet. Om studenten så önskar har hen rätt att genomföra omexamination i stället för komplettering och således ha möjlighet att få högre betyg än godkänt.  

En student som utan godkänt resultat har genomgått ordinarie prov samt ett omprov för kursen, har vid nästa omprovstillfälle rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator ställs till utbildningsledaren vid Humanistiska fakulteten.

Övriga föreskrifter

Om beslut fattas om att kursen inte längre ska ges eller om kursplanen reviderats garanteras studenten minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt tidigare kursplan under en tid av maximalt två år från det att tidigare kursplan upphört att gälla eller kursen slutat erbjudas.

Litteratur

Giltig från: 2022 vecka 22

Svonni Mikael
Davvisámegiela-ruoŧagiela, ruoŧagiela-davvisámegiela sátnegirji = : Nordsamisk-svensk, svensk-nordsamisk ordbok
Karasjok : CálliidLágádus : cop. 2013 : 405 s. :
ISBN: 978-82-8263-122-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Svonni Mikael
Modern nordsamisk grammatik
Kiruna : Ravda Lágádus : [2018] : 308 sidor :
ISBN: 9789198279634
Se Umeå UB:s söktjänst

ELLER, om du hellre arbetar med en grammatik som är på nordsamiska kan du använda:

Svonni Mikael
Davvisámi giellaoahppa
Kiruna : Ravda Lágádus : [2019] : 277 sidor :
ISBN: 9789198279641
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Dessutom tillkommer texter, övningar/övningskompendium, filer och ord/termlistor som hämtas från kursens lärplattform.