"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Tyska, Läsförståelse II, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2022-01-26

Engelskt namn: German, Reading Comprehension II

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2010-01-17 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 1TY017

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Inget huvudområde: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för språkstudier

Beslutad av: Humanistisk fakultetsnämnd, 2007-12-06

Innehåll

I kursen ingår läsning och språklig analys av tyskspråkiga prosatexter av olika slag samt studier av de grunder i tysk grammatik som behövs för förståelsen av sådana texter.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna • återge huvudinnehållet och kommentera viktiga detaljer i en tyskspråkig prosatext efter genomläsning med tillgång till ordbok; • analysera en tyskspråkig text med avseende på textens övergripande struktur, satsers uppbyggnad och enskilda ords bildning; • uppvisa viss förmåga att med grundläggande grammatisk terminologi beskriva en tyskspråkig texts syntaktiska strukturer och ordbildningsmönster.

Behörighetskrav

Univ:Tyska, Läsförståelse I 7,5 hp eller motsv

Undervisningens upplägg

Samtliga undervisningstillfällen innehåller inslag av båda momenten. Icke schemalagd tid används för självstudier. Närvaro är obligatorisk i alla inslagen ur moment 1. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara vid undervisningen om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner. Moment 1: Textläsning, 4,5 hp Innehåll Läsning och språklig analys av tyskspråkiga prosatexter av olika slag, som tidningsartiklar och populärvetenskapliga framställningar. Undervisning Gruppövningar kring lästa texter med redovisning av analysuppgifter. Examination Fortlöpande examination samt inlämningsuppgifter. Moment 2: Grammatik, 3 hp Innehåll Studier av de företeelser i tysk formlära, syntax och ordbildning som är avgörande för läsförståelse av syntaktiskt elaborerade tyska prosatexter. Undervisning Lektionsundervisning och gruppövningar. Examination Skriftligt prov.

Examination

De vanligtvis förekommande formerna för bedömning av de studerandes prestationer beskrivs ovan under respektive moment. Examinator beslutar om examinationsform. Varje prov bedöms med något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl Godkänd på lägst 4,5 högskolepoäng. För studerande som underkänts i prov anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Tillgodoräknande Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultets¬nämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler för tillgodoräknande återfinns i Tillgodoräknande¬ordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).

Litteratur

Giltig från: 2008 vecka 4

Obligatorisk litteratur:

Norstedts stora svensk-tyska ordbok.
[4., omarb. och utök. uppl.] /b [2. tr.] : Stockholm : Norstedt : 1995 : xxv, [1], 963 s. :
ISBN: 91-1-955182-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Norstedts tysk-svenska ordbok : [73000 ord och fraser]
Lindestam Irmgard, Thiel Mathias
Stockholm : Norstedt : 1994 : xxviii, 923 s. :
ISBN: 91-1-925402-4 (inb. (Inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Moment 1 Textläsning

Stencilerat textmaterial, hämtas på kurswebben.

Moment 2 Grammatik

Bonniers tyska grammatik
Klingemann Ulrike, Magnusson Gunnar, Didon Sybille
3. uppl. : Stockholm : Bonnier utbildning : 2007 : 272 s. :
ISBN: 978-91-622-8352-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst