I seminarier med diskussioner och muntliga referatuppgifter samt i ett skriftligt fördjupningsarbete belyses olika aspekter av nutida svenskt kultur- och samhällsliv i jämförelse med förhållandena i främst de tyskspråkiga länderna. Genomgående tränas presentation av Sverige och svenska förhållanden på tyska.
Kursen omfattar två moment:
Moment 1: Sverige i dag, 4,5 högskolepoäng
Moment 2: Fördjupning, 3 högskolepoäng
Förväntade studieresultat
Förväntade studieresultat
för godkänd kurs ska den studerande
· på tyska kunna redogöra för några huvuddrag i Sveriges nuvarande samhällssystem och göra jämförelser med förhållanden i främst de tyskspråkiga länderna;
· visa kännedom om terminologisk problematik när svenskt samhällsliv presenteras på tyska;
· kunna iaktta och reflektera över kulturella skillnader mellan Sverige och andra länder;
· kunna kommentera aktuella händelser mot bakgrund av kulturtradition och samhällsliv i Sverige;
· med handledning kunna hitta, sammanställa, tolka och skriftligt på tyska presentera information om en företeelse inom svenskt kultur- och samhällsliv.
Behörighetskrav
Univ: Tyska A, 7,5 hp eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningsspråket är tyska. Närvaro är obligatorisk i alla inslagen ur moment 1. Detta innebär att den studerande är skyldig att närvara vid undervisningen om ej särskilda skäl för frånvaro föreligger. Vid sådan frånvaro ska den studerande själv kontakta undervisande lärare för instruktioner. Icke schemalagd tid används för självstudier.
Moment 1: Sverige i dag, 4,5 hp
Innehåll
Studier av politiska, geografiska och kulturella samhällsförhållanden i nutidens Sverige i jämförelse med andra länder och med referens till aktuella händelser. Diskussioner och träning i att muntligt presentera olika aspekter av svenskt kultur- och samhällsliv på tyska.
Undervisning
Obligatoriska seminarier med redovisning av mindre referatuppgifter.
Examination
Fortlöpande examination samt ett mindre projektarbete som presenteras i form av en poster med muntliga kommentarer.
Moment 2: Fördjupning, 3 hp
Innehåll
Fördjupning utifrån en individuellt vald företeelse i svenskt kultur- och samhällsliv med ett annat innehåll än projektarbetet i moment 1. Träning i informationssökning och kritisk bedömning av olika källor samt i att skriftligt på tyska presentera den genomförda studien och dess resultat.
Undervisning
Lektionsundervisning och handledning.
Examination
Bedömning av uppsats.
Examination
De vanligtvis förekommande formerna för bedömning av de studerandes prestationer beskrivs ovan under respektive moment. Examinator beslutar om examinationsform.
Varje prov bedöms med något av betygen Väl Godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att få betyget Väl godkänd på hela kursen krävs att den studerande uppnått Väl godkänd på lägst 4,5 högskolepoäng.
För studerande som underkänts i prov anordnas ytterligare provtillfälle efter någon tid. Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd om inte särskilda skäl talar mot det. Begäran om detta lämnas till Humanistiska fakultetsnämnden.
Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov vid minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället.
Tillgodoräknande
Ansökan om tillgodoräknande görs på särskild blankett och ställs till Humanistiska fakultetsnämnden. Blanketten skickas till Umeå universitet, Registraturen, 901 87 Umeå. Prövning görs alltid individuellt. Regler återfinns i Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr 545-3317-02).
Litteratur
Giltig från:
2008 vecka 36
Obligatorisk litteratur
Internetkällor, tidningstexter och tryckt informationsmaterial, tillhandahålls på institutionen resp. hämtas från webben.
Litteratur till fördjupningsuppgiften väljs i samråd med lärare.
Referenslitteratur
Fackterminologiska ordböcker.
En större svensk-tysk och tysk-svensk ordbok.