"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Strategiskt beteende och sociala dilemman, 7,5 hp

Engelskt namn: Strategic Behavior and Social Dilemmas

Denna kursplan gäller: 2024-09-09 och tillsvidare

Kurskod: 2EC206

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Nationalekonomi: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Nationalekonomi

Beslutad av: Rektor för Handelshögskolan, 2024-06-20

Innehåll

Kursen är utformad för att ge studenter en förståelse för dynamiken i strategiska interaktioner som kan eller inte kan resultera i sociala dilemman. Med utgångspunkt i nationalekonomi och angränsande ämnen kommer vi att utforska de mekanismer som driver samarbete och konkurrens i olika sammanhang, från samhällen och företag till mellanmänskliga relationer.

Sociala dilemman är situationer där individuella rationella val leder till resultat som är suboptimala för alla deltagare. Dessa scenarier uppstår när egen, kortsiktig vinning står i konflikt med kollektiva, långsiktiga fördelar, vilket leder till en paradox där om alla deltagare agerar efter sitt eget självintresse så blir utfallet för dem sämre än om de hade samarbetat.

Kursen täcker de grundläggande principerna för spelteori och utforskar hur individers beslut påverkar kollektiva resultat. Studenter kommer också att analysera verkliga scenarier och utveckla insikter i samarbete, konfliktlösning och beslutsfattande i komplexa sociala miljöer.

Modul 1: Spelteoretiska modeller (3 hp)

Denna modul kommer att introducera studenter till de grundläggande begreppen i spelteori och dess tillämpning på verkliga scenarier.

Vi kommer att utforska varför vissa samhällen och företag lyckas medan andra kämpar, och hur individer kan främja det gemensamma goda genom samarbete och uppoffring. Vi kommer att utforska rollen av andra-hänsynstagande preferenser som altruism och plikttrogenhet i samhällens välstånd. Vi kommer också att analysera kulturens roll i form av delade värderingar och förståelser.

Studenter kommer att lära sig att tillämpa spelteoretiska modeller för att analysera situationer där strategiska interaktioner formar resultaten av olika sociala och ekonomiska scenarier.

Modul 2: Utforska sociala dilemman (4,5 hp)

Denna modul kommer att fokusera mänskligt samarbete, utforska varför människor hjälper främlingar, även till en stor kostnad för dem själva, och varför de vill straffa människor som bryter mot normer och underminerar kollektiva intressen.

Vi kommer att undersöka sociala dilemman i olika sammanhang, från mellanmänskliga relationer till organisatoriska och samhälleliga nivåer. Vi kommer även att diskutera de kort- och långsiktiga implikationerna av dessa dilemman och utforska potentiella lösningar.

Under denna modul kommer studenterna att få en omfattande förståelse för sociala dilemman. De kommer att lära sig att tillämpa denna kunskap för att främja samarbete i olika sociala kontexter.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas den studerande kunna:

Modul 1: Spelteoretiska modeller (3 hp)

Kunskap och förståelse

  • Förklara de grundläggande begreppen inom spelteori och dess tillämpningar inom nationalekonomi.
  • Förklara rollen av andra-hänsynstagande preferenser som altruism och plikttrogenhet i samhällens välstånd.
  • Förklara kulturens roll i form av delade värderingar och förståelser.

Färdighet och förmåga

  • Tillämpa spelteoretiska modeller för att analysera situationer där strategiska interaktioner formar resultaten av olika sociala och ekonomiska scenarier.
  • Använda spelteori för att förutsäga och förklara resultat i olika strategiska sammanhang.

Modul 2: Utforska sociala dilemman (4,5 hp)

Kunskap och förståelse

  • Förklara begreppet sociala dilemman.
  • Förklara kortsiktiga och långsiktiga implikationer av sociala dilemman och potentiella lösningar.

Färdighet och förmåga

  • Analysera sociala dilemman i olika sammanhang, såsom mellanmänskliga relationer, samt på organisatoriska och samhälleliga nivåer.
  • Tillämpa kunskap om sociala dilemman för att föreslå lösningar baserade på förståelsen för preferenser och incitament. Detta kan innefatta att föreslå hur man främjar samarbete i olika sociala sammanhang.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt utvärdera sociala dilemman och effektiviteten av olika strategier för att främja samarbete.
  • Visa en nyanserad förståelse för rollen av självintresse och kollektivt intresse i sociala dilemman.

Behörighetskrav

30 hp nationalekonomi samt Matematik 3b/3c och Engelska 6 eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Studenten lär sig om spelteori och sociala dilemman genom föreläsningar och i små grupper där studenterna är ansvariga för att söka efter den kunskap som krävs för att lösa givna uppgifter. Lärandet stöds ytterligare genom grupparbeten och ett seminarium för att ge studenten möjlighet att analysera, reflektera och utvärdera sociala dilemman och potentiella lösningar.

Examination

Modul 1: Spelteoretiska modeller (3 hp)

På modul 1 används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Examinationen består av individuell skriftlig salstentamen.

Modul 2: Utforska sociala dilemman (4.5 hp)

På modul 2 används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U).

Examinationen består av två skriftliga gruppuppgifter och ett seminarium. Resultatet sätts genom en sammanvägning av de i modulen ingående examinationerna.

På kursen används följande betygsskala: Väl godkänd (VG), Godkänd (G) och Underkänd (U). För att bli godkänd på kursen måste studenten blivit godkänd på båda modulerna och för att få betyget Väl godkänd måste studenten utöver detta fått bedömningen Väl godkänd minst en av modulerna.

För student som underkänts vid ordinarie provtillfälle anordnas ett nytt provtillfälle inom ca 2 månader. Därutöver ges vanligtvis ett extra tentamenstillfälle varje läsår veckan före höstterminsstart. Därefter kan ej godkända prov fullgöras vid nästa kurstillfälle. Om formen för examination ej går att upprepa, kan annan form användas.

En student som har underkänts på en examination vid två provtillfällen har rätt att vid nästa omprovstillfälle få en annan examinator eller rättande lärare utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Avsteg från kursplanens examinationsform kan göras för en student som har beslut om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Efter begäran av studenten ska kursansvarig lärare, i samråd med examinator, skyndsamt besluta om anpassad examinationsform. Beslutet ska sedan meddelas studenten.

Akademisk integritet och fusk

Som student förväntas du agera med akademisk integritet. Det innebär att skriva och presentera inom gränserna för de akademiska regler och förväntningar som kommuniceras i universitetets regelverk och vad som i övrigt anges från ansvarig enhet. Disciplinära åtgärder kan vidtas mot student som använder otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöker vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars ska bedömas. Regler och föreskrifter gällande produktionen av akademiska texter, och korrekt källhänvisning kommer att tillämpas på skriftliga uppgifter. Texter kan komma att kontrolleras för plagiat. I övrigt gäller Umeå universitets regelverk för utbildning på grund- och avancerad nivå.

Litteratur

Giltig från: 2025 vecka 3

Ellingsen Tore
Institutional and organizational economics : a behavioral game theory introduction
Cambridge : Polity Press : 2024 : viii, 232 pages :
ISBN: 9781509558995
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lange Paul A. M. Van.
Social Dilemmas: Understanding Human Cooperation
Oxford University Press : 2014 :
Obligatorisk
Läsanvisning: Finns tillgänglig digitalt via UB