"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Företagsekonomi A07, 30 hp

Engelskt namn: Business Administration A07

Denna kursplan gäller: 2012-08-27 till 2013-08-25 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE011

Högskolepoäng: 30

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2008-05-21

Reviderad av: Rektor för Handelshögskolan, 2012-06-11

Innehåll

Kursens mål är att ge de studerande en integrerad grundutbildning inom det företagsekonomiska området.

Kursen består av följande moment:

  1. Introduktion till handel och logistik, 7.5 hp / Retail and supply chain – an introduction, 7.5 ECTS
  2. Marknadsföring, 7.5 hp / Marketing, 7.5ECTS
  3. Företagets organisation, 7.5 hp / Organizational Behavior, 7.5 ECTS
  4. Ledarskap, 7.5 hp / Leadership 7.5 ECTS

Kursen skall förutom grundläggande kunskaper inom dessa områden ge en förståelse för relationerna mellan ekonomiska problem på samhälls- företags-/organisations- och individnivå. I detta ingår att ge perspektiv på metoder som kommer till användning i företag och organisationer.

Moment 1.   Introduktion till handel och logistik, 7.5 hp
Momentet syftar till att utveckla studentens kompetens och färdigheter beträffande detaljhandel och logistik. Dessa två huvuddelar är sammanlänkade i en kedja från producentled till konsumentled. I denna kedja är tonvikten lagd vid detaljhandelns distributionskanaler gentemot konsumentledet samt dess varuförsörjning och organisering mot producentledet. Tonvikt läggs även på hur handelsföretagen strategiskt arbetar på konkurrensintensiva marknader. Dessa två delar motsvarar momentets  två huvudsakliga teoriområden, detaljhandel (retail management) samt logistik (supply chain management).

Detaljhandeln (retail management): Momentet inleds med en introduktion och genomgång av detaljhandelns förutsättningar, grundläggande begrepp och utvecklingslinjer. Detaljhandelns omvärld och marknad samt hur handelsföretagen strategiskt planerar för att möta sin marknad diskuteras.

Logistik (supply chain management): Denna del av momentet behandlar alla delar i supply kedjan och hur de hänger samman, exempelvis från gruvan till graven eller från jord till bord, samt hur företag arbetar med dessa delar för att påverka  lönsamhet, effektivitet, servicegrad och således sin konkurrenskraft. Delmomentet ger en insikt i hur effektiv logistik kan bidra till att effektivisera verksamhetens administrativa och fysiska flöden och därmed påverka ekonomi, kundservice och inte minst kommunikation.

Förväntade studieresultat

Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • redogöra för detaljhandelsföretagens förutsättningar.
  • förklara huvudsakliga utvecklingslinjer inom detaljhandeln.
  • redogöra för och analysera företags logistiksystem.
  • förklara hur företag kan utveckla sin logistik för att skapa ökad konkurrenskraft i form av kostnadseffektivitet och ökad kundservice

Undervisningens uppläggning
Momentets två delar behandlas genom föreläsningar, problemlösning och diskussioner utifrån exempel eller fallbeskrivningar, seminarier och grupparbeten. Upplägget ska stimulera studentens engagemang, självständighet och förmåga till reflektion – egenskaper som är avgörande för tillgodogörandet av momentets innehåll.

Examination
Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen och skriftliga gruppuppgifter som även omfattar muntlig presentation i seminariegrupper. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Moment 2.   Marknadsföring, 7.5 hp
Momentet syftar till att utveckla studentens kompetens och färdigheter i att identifiera och analysera organisationens möjligheter och problem utifrån ett marknadsföringsperspektiv. Detta görs dels utifrån ett teoretiskt perspektiv med utgångspunkt i marknadsföringens begrepp, dels genom tillämpning av marknadsföringsverktyg. Momentet tar sin utgångspunkt i organisationens externa miljö och hur det utifrån denna blir möjligt att erbjuda värde för kunden. Utifrån strategiska marknadsföringsbeslut väljer sedan marknadsföraren mellan olika marknadsföringsverktyg i syfte att på lämpligt sätt kommunicera med de tilltänkta kunderna.

Momentet är indelat i fyra teman:
Omvärldsanalys: Organisationers marknadsmiljö, konsumentbeteende och analytiska verktyg såsom marknadsundersökningar.

Strategiska marknadsföringsbeslut: Beslut om segmentering, differentiering och positionering.

Verktyg för värdeskapande processer: Tillvägagångssätt för att skapa tillsammans med kunden samt attrahera och nå utvalda segment genom marknadsförings¬mixen och verktygen för integrerad marknadskommunikation.

Marknadsföring ur olika perspektiv: Marknadsföring diskuteras med hänsyn till etik, ansvar, hållbarhet, genus samt lagar och regleringar. Detta uppnås genom att marknadsföring belyses ur olika perspektiv såsom organisationers, konsumenters och samhället i stort.

Förväntade studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • redogöra för vad en omvärldsanalys innefattar och exemplifiera hur faktorer i organisationers marknadsmiljö kan påverka marknadsföringsbeslut
  • förklara och exemplifiera övergripande strategiska begrepp inom marknadsföring
  • identifiera, analysera och välja lämpliga strategier utifrån omvärldsanalys och organisationers interna förutsättningar
  • förklara och analysera de olika verktygen i marknadsföringsmixen
  • redogöra för olika kommunikationskanalers för- och nackdelar samt relatera dem till val av strategier och val inom marknadsföringsmixen
  • kritiskt diskutera marknadsföring ur olika perspektiv  

Generiska kompetenser
Momentets uppläggning ger möjligheter till, och ställer krav på utvecklande av förmågan att:

  •   planera eget arbete och hantera tydliga tidsramar
  •   relatera teoretisk kunskap till praktiska exempel
  •   kommunicera såväl skriftligt som muntligt

Undervisningens uppläggning
Momentets fyra teman behandlas genom föreläsningar, seminarier och ett case som används genomgående i momentet. I syfte att öka förståelsen för dessa teman samt hur de är relaterade till varandra får den studerande med hjälp av case möjlighet att analysera tänkta och verkliga marknadsföringsproblem. Casearbetet genomförs i grupp.

Examination
Examinationen sker genom individuell skriftlig salstentamen och genom skriftliga gruppuppgifter som även omfattar muntlig presentation i seminariegrupper. Till gruppuppgifterna hör seminarier som examineras individuellt. För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Moment 3.   Företagets organisation, 7.5 hp
Momentet syftar till att förbereda den studerande för ledning av grupper och team inom näringsliv och samhälle med inriktning mot mellanmänskliga relationer. Momentet ger grundläggande kunskaper om varför organisationer existerar och hur människan under olika tidsepoker valt att genomföra arbetsfördelning. De mest centrala frågorna inom området organisationsbeteende kommer att tas upp under momentet. Efter utbildningen skall den studerande ha tillgodogjort sig en vokabulär som möjliggör kommunikation kring organisationsfrågor på framtida arbetsplatser och även möjlighet till fortsatt egen förkovran.

Den första delen av momentet syftar till att fördjupa förståelsen för olika individers motivation att arbeta inom organisationer och arbetsgrupper, samt hur individuella målsättningar, motivation och arbetstillfredsställelse påverkar arbetet. Den andra delen av momentet ger en fördjupad förståelse för relationer mellan människor samt för arbetsgruppers utveckling och effektivitet. Därigenom förstärks den studerandes förmåga att leda individer och grupper till bättre effektivitet genom exempelvis förbättrad kommunikation, anpassade belöningssystem och god konflikthantering.

Förväntade studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • redogöra för teorier, modeller och begrepp som förklarar hur människor och arbetsgrupper fungerar i organisatoriska sammanhang
  • förstå och påverka grupper och gruppers utveckling i en organisatorisk kontext
  • reflektera över det egna sättet att fungera med andra inklusive det egna bidraget till, och rollen i, gruppen
  • analysera och möta organisatoriska problem och förändringar i verksamheter

Generiska kompetenser
Momentets upplägg ger möjligheter till, och ställer krav på utvecklande av förmågan att:

  • arbeta i grupp såväl som självständigt under givna tidsramar
  • presentera och diskutera egna ståndpunkter och material samt diskutera andras.

Undervisningens uppläggning
Undervisningen bedrivs genom s.k. Case-baserad undervisning, d.v.s. utifrån problemlösning och hantering av händelseförlopp, skeenden och situationer i verkliga eller fiktiva organisationer. Studenterna arbetar med grupparbeten som har till syfte att bringa ordning, tydlighet och förståelse för både helheten och detaljer i de beskrivna situationerna. Grupparbetena examineras genom en skriftlig inlämning som presenteras för, och diskuteras i studentgruppen. Grupparbeten förbereds med stöd av föreläsningar samt fördjupade workshops. Vidare används gruppens egna erfarenheter av sitt samarbete för att skapa ytterligare insikter kring hur individuella ambitioner, relationer och kommunikation mellan människor påverkar en arbetsgrupps effektivitet och prestationer. Gruppens och gruppmedlemmarnas egen analys av sitt sätt att fungera utgör således ytterligare en viktig undervisningsform i momentet.

Examination
Examinationen på moment består av följande delar:

  • Case arbeten examineras med en skriftlig gruppuppgift som seminariebehandlas. Gruppens prestation som helhet utgör grund för betygssättningen. Därtill kommer individens aktiva deltagande i seminarier. Om gruppen ej blir godkänd på Case arbetet utdelas restuppgift. Om denna ej blir godkänd, hänvisas till nytt Case arbete vid nästkommande ordinarie kurstillfälle. Grupprocessen examineras med en individuell skriftlig inlämning.
  • En individuell skriftlig tentamen i sal. Om den studerande ej blir godkänd på tentamen så ges möjlighet till omtentamen alternativt uppsamlings¬tentamen.
  • Varje del i examinationen måste godkännas var för sig. För att uppnå betyget G på momentet krävs alltså minst 50 % av poängen på varje del. För att uppnå betyget väl godkänt på momentet krävs minst 75 % av totalt möjliga poäng.

Moment 4.   Ledarskap, 7.5 hp
Momentet handlar om ledarskap i organisationer, med särskilt intresse för det mänskliga samspelet mellan ledare och medarbetare. Med en inledning i olika perspektiv på ledarskap och hur dessa förändrats över tid ligger fokus för momentet på de grundläggande frågorna: Vad är ledarskap? och: Hur nås ett framgångsrikt ledarskap? Begreppen ledare och ledarskap är mångfacetterade och utgångspunkten för momentet är att ledarskap är aktiviteter som utövas av en person i en ledande position. Inom denna ram diskuteras olika aspekters påverkan på ledarskapet såsom verksamhetens art, personrelaterade egenskaper och färdigheter, ledarskapsstrategier, attityder och beteende relaterade till organisation och medarbetare, samt etiska och moraliska dilemman med anknytning till ledare och organisation.

Förväntade studieresultat
Efter genomgånget moment ska den studerande kunna:

  • definiera, beskriva och jämföra centrala begrepp inom ämnesområdet
  • kritiskt och konstruktivt analysera och utvärdera ledarskapsprocesser i specifika ledarskapssituationer
  • reflektera över och till viss del ha utvecklat egna egenskaper och färdigheter för ledning av arbetsgrupper, avdelningar och enheter inom organisationer
  • muntligen och skriftligen presentera och argumentera för egna analyser, tolkningar och ställningstaganden.

Undervisningens uppläggning
Undervisningens uppläggning är baserad på gemensamma arbetspass där föreläsningar varvas med diskussioner och övningar (enskilt såväl som i mindre grupper och i helklass). Arbetssättet förutsätter väl förberedda och aktiva studenter, vilket stöds av instuderingsuppgifter och mindre övningsuppgifter. Case och/eller gruppuppgifter används för att illustrera olika principer, problem och situationer förknippade med ledarskap i praktiken. De studerandes egna reflektioner över kunskaper, egna värderingar och förhållningssätt till ledarskap är en viktig del i undervisningens uppläggning som syftar till att förstå och utveckla den egna potentialen att verka som ledare i olika kontexter och situationer. Den egna kunskapsuppbyggnaden genom litteraturstudier kombineras därför med olika arbetsuppgifter relaterade till de olika infallsvinklar på ledare och ledarskapsprocesser som tas upp under momentet och den enskilda uppgiften och gruppuppgiften är starkt integrerade med varandra.

För att utveckla skriftlig och muntlig kommunikationsförmåga används flera olika presentationstekniker vid genomförande och förmedlande av enskilda uppgifter och gruppuppgifter.

Examination
Examination sker genom:

  • skriftlig tentamen
  • inlämnad enskild uppgift, samt
  • gruppuppgifter inklusive aktivt deltagande i obligatoriska seminarier.

För betyget godkänd på momentet krävs att varje examinerande del är godkänd.

Förväntade studieresultat

Se under respektive moment.

Behörighetskrav

En B, Ma C, Sh A (områdesbehörighet 4)

Undervisningens upplägg

Se under respektive moment.

Examination

Se även ovan under respektive moment. För den som underkänts vid respektive moments avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att momentet ges följande termin/läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart.

Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Studerande som ej kan styrka sin identitet med fotolegitimation vid provtillfälle kan ej få sitt provresultat registrerat.

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi). Urkund kan användas för kontroll.

Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsättes dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.

Vad beträffar betygsättning på moment gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på moment. För att uppnå betyget godkänd på moment krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på moments ingående delar har uppnåtts.

Vad beträffar betygsättning på kursen gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Betyg på kursen sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl godkänd på kursen erfordras betyget väl godkänd i tre av kursens moment..

Tillgodoräknande
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen avser första terminen på Civilekonomprogrammet med inriktning mot handel och logisk 240 hp.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 35

Moment 1

Litteratur Detaljhandeln (retail management) Artikelkompendium: Handeln, från branschstruktur till företagets strategi och praktik. tillgänglig via studentexpeditionen, omfattning 250 sidor Litteratur Logistik (supply chain management)

Litteratur

Modern logistik : för ökad lönsamhet
Oskarsson Björn, Aronsson Håkan, Ekdahl Bengt
3., [omarb.] uppl. : Malmö : Liber : 2006 : 327 s. :
ISBN: 91-47-08677-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: del 1, sid 1-164

1-2 internationella vetenskapliga artiklar om max 50 sidor tillkommer. Casematerial tillkommer.

Moment 2

Litteratur

Foundations of marketing
Fahy John, Jobber David
4. ed. : London : McGraw-Hill Higher Education : 2012 : s. :
ISBN: 978-0-07-713701-4 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

1-2 vetenskapliga artiklar om max 50 sidor tillkommer. Casematerial tillkommer. Förutom ovanstående bok och artiklar kommer studenten att uppmuntras att självständigt söka och välja ut vetenskapliga artiklar och nyhetsartiklar för användning i sina arbeten.

Moment 3

Litteratur

Understanding and managing organizational behavior
George Jennifer M., Jones Gareth R.
6th ed., International ed. : Boston, Mass. : Pearson Education : c2012, tr. 2011 : 670 p. :
ISBN: 978-0-273-75379-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 9780273753865 / 027375386X

Tillkommer anvisat casematerial och eventuellt vetenskapliga artiklar

Moment 4

Litteratur

DuBrin Andrew J.
Principles of leadership
7th ed., International ed. : Mason, Ohio : South-Western : 2012. : 1 v. :
ISBN: 978-1-133-43529-7 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tillkommer anvisat material. Studentepeditionen

Referenslitteratur

Handelshögskolan Umeå Universitet
Uppsatsskrivande i Företagekonomi. Uppsatsmanual.
Företagsekonomi (senaste upplagan) :
Läsanvisning: Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Walkenbach John
Excel 2010 bible
Indianapolis, IN : Wiley Publishing : c2010. : xliv, 1006 p. :
ISBN: 978-0-470-47487-7
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.