"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Entreprenöriell affärsutveckling A, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Entrepreneurial Business Development A

Denna kursplan gäller: 2011-08-29 och tillsvidare

Kurskod: 2FE018

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2007-06-14

Reviderad av: lewi0001, 2010-10-12

Innehåll

Kursens teoretiska bas ligger inom entreprenörskapsområdet som introduceras med en överblick av detta område i termer av historik, nuläge, aktuella utvecklingstrender samt de idag mer framträdande forskningsansatserna. Ett centralt mål med kursen är att deltagarna ska lära sig att identifiera och utveckla en affärsidé inom olika affärsmiljöer, t ex nya företag, existerande företag och avknoppningsföretag. Deltagarna skall stärka sina insikter, kunskaper och färdigheter i hur man går från kreativa uppslag i en affärsutvecklingsprocess till att utveckla alla delar som ingår i en affärsplan. Ett viktigt inslag i affärsutvecklingsprocessens slutliga faser blir att förbättra de studerandes insikter om t ex marknads- och finansieringsaspekternas betydelse. Därvid betonas särskilt formerna för presentation, argumentation och ”insäljningsarbete” av affärsplanen. Kursen är upplagd kring att utveckla och tillämpa en metod för affärsutveckling, med praktiska exempel och övningar utgående från den idé som gruppen valt. Ingående moment i kursen är produktutveckling, affärsplattform, affärsplanens innehåll och uppbyggnad, analys av projektets/företagets omvärld och marknad, utveckling av affärsidé, strategier och handlingsplan, åtgärdsprogram, uppföljning av affärsplanen samt presentationer.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna: • redogöra för historik och utveckling inom entreprenörskapsområdet, • identifiera, utveckla samt bedöma en affärsidé, • omsätta en affärsidé till en affärsplan, • beskriva grundläggande marknads- och finansieringsaspekter, samt • presentera och argumentera för sin affärsplan.

Behörighetskrav

Ma C (Områdesbehörighet 4 med ett eller flera undantag)

Undervisningens upplägg

Utbildningen ges med reducerad studietakt, motsvarande 7.5 hp under 10 veckor. Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och praktiskt grupparbete med handledning. Undervisningen förläggs till onsdagar, eftermiddag. Kursen innehåller föreläsningar av orienterande och problematiserande karaktär. Dessa omfattar entreprenörskap som akademiskt ämne och dess historiska framväxt. Ett väsentligt inslag fokuserar teknikbaserat företagande där såväl nya teknikinriktade företag behandlas liksom formerna för intraprenörskap, avknoppningsföretag, teknikparker och innovationssystem presenteras. Denna del av litteraturen kommer att examinas löpande i form av ”duggor”. Under ett antal seminarier återknyts till kurslitteraturen och denna mer teoretiska kunskap integreras fortlöpande med de projektarbeten i gruppform där affärsplanearbetet bedrivs. Dessa projektarbeten bedrivs i gruppform. Med hänsyn till kursens inriktning på nätverkande och kontaktskapande mellan studenter och företagsvärld ingår också ett antal gästföreläsningar och seminarier tillsammans med olika företagsrepresentanter. Under kursen erbjuds resursstöd från Uminova Innovation AB. Genom Uminova erbjuds handledning och granskning av den färdiga affärsplanen och vid det slutliga examinationstillfället deltar deras professionella affärsrådgivare tillsammans med kursansvariga. Affärsplanerna med de största marknadsmässiga potentialerna kommer att erbjudas möjligheter att delta i Uminova Innovations inkubator-verksamhet.

Examination

Kunskapsredovisningen sker genom ”duggor”, seminarier, projektarbete i grupp, samt muntlig och skriftlig projektredovisning. ”Duggor” och seminarier ingår i betygssättningen men störst betydelse tillmäts projektarbetet. Betygsättningen vad gäller projektarbetet sker individuellt utifrån muntlig presentation, opponering och rapport. Samtliga deltagare svarar för innehållet i rapporten. På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs aktivt deltagande, avslutat projektarbete och närvaro på obligatoriska examinationsgrundande moment. För den som underkänts vid kursens avslutande provtillfälle anordnas normalt ett nytt tillfälle inom ca 1 månad. Om kursen ges som avslutande kurs under vårtermin sker nytt provtillfälle veckan före höstterminsstart. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges nästföljande läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet (sk uppsamlingstentamen) varje läsår veckan före höstterminsstart. Skrivningsanmälan för uppsamlingstentamen görs via Handelshögskolans Studentexpedition. Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. Om något moment innehåller obligatoriska uppgifter som kan ge den studerande "extra-poäng" att lägga till resultatet på den skriftliga tentamen, kan dessa poäng endast tillgodogöras under huvudtentamen och omtentamen i anslutning till det aktuella kurstillfället. Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter moments slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges. För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsättes dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Övriga föreskrifter

Kursen kan ingå som allmän ingenjörskurs i en högskole- eller civilingenjörsexamen samt i en teknologie kandidatexamen. Kursen vänder sig i första hand till studerande som avklarat 90 hp på civil- eller högskoleingenjörsutbildning. Kursen är även öppen för andra studerande och kan ingå som en kurs på A-nivå i en högskole- och kandidatexamen vid Umeå universitet.



Kursen är p.g.a. sin specifika inriktning ej påbyggbar med eller utbytbar mot andra kurser/moment på A- eller B-nivå i företagsekonomi.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.