"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Entreprenörskap och affärsutveckling A, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-02-29

Engelskt namn: Entrepreneurship and Business Development A

Denna kursplan gäller: 2012-01-30 till 2014-01-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE143

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2008-10-06

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2012-06-11

Innehåll

Kursen syftar till att förbereda de studerande för att starta alternativt utveckla ett företag. Detta görs dels utifrån ett affärsutvecklingsperspektiv och dels genom tillämpning av företagsekonomiska modeller/metoder. Kursens struktur följer en planeringsprocess där målet är att kunna starta och driva ett företag och kursen tar sin utgångspunkt i affärsidébegreppet inför den efterföljande affärsutvecklingsprocessen. Företagets organisation, ledning och ledarskapets utmaningar är en naturlig fortsättning på kursen för att då beskriva företagets aktiviteter för att genomföra affärsidén och den övergripande strategin. Ovanstående inledande kursavsnitt följs av en diskussion kring affärsplattformens olika delar.

Kursen ger vidare en introduktion till centrala begrepp och samband i kalkylering med tonvikt på en förståelse för hur intäkter och kostnader kan sammanställas i skilda typer av beslutssituationer för att därigenom kunna mäta det enskilda beslutets lönsamhet på ett så korrekt sätt som möjligt. Teoretiska modeller introduceras som sedan utvecklas och används i produkt- och investeringskalkylering samt vid prissättningsbeslut.
Kursen behandlar vidare budgeteringsbegreppet som innebär en ekonomisk handlingsplan för en framtida period. Budgetens uppgift är att samordna företagets olika planer och fungerar som ett instrument för styrning och kontroll av företagsledningens strategiska och operativa mål samt för att förverkliga företagets affärsidé.

I Kursen diskuteras även kortfattat företagets årsredovisning som visar resultatet och den finansiella ställningen för det senaste verksamhetsåret.

Under kursen ska de studerande författa en PM som visar hur företagsekonomiska modeller och metoder används i ett befintligt företag.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för begreppen affärsidé, mål och strategier samt utforma egna förslag på dessa
  • redogöra för och exemplifiera grundläggande begrepp inom organisation/ledarskap med fokus på affärsidé samt strategier
  • redogöra för affärsplattformen samt beskriva dess olika delar och kopplingar till varandra
  • redogöra för och diskutera implikationer av intressentmodellen
  • förstå och tolka ett mindre företags resultat- och balansräkning
  • upprätta en budget
  • förklara olika begrepp som används vid produkt- och investeringskalkylering samt genomföra olika kalkyler
  • inom givna tidsramar planera eget arbete så att den upprättade aktivitetsplanen fullföljs
  • förbättra förmågan att kommunicera såväl skriftligt som muntligt

Behörighetskrav

För tillträde till kursen krävs grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisning sker via lärplatform på nätet Kursen kommer att behandla följande teman; ”affärsidé, strategier, mål och affärsplattform”, ”organisation och ledarskap”, ”kalkylering och budgetering”, samt ”redovisning och finansiering”. Undervisningsformerna föreläsningar, gästföreläsningar, övningar, seminarier, handledning, samt praktiktillämpande inslag där de studerande på egen hand samlar information, analyserar densamma och med hjälp av olika modeller fattar beslut om lämpliga handlingsalternativ kommer att tillämpas. Kursens samtliga teman integreras i ett PM som författas av studenten tillsammans med annan student. Genom författande av PM kommer studenten att få visa sin kunskap och förståelse samtidigt som man tillämpar företagsekonomiska teorier och modeller.

Examination

Kursen examineras genom författande av PM i grupp som seminariebehandlas via lärplattformen samt individuell skriftlig hemtentamen. För betyget godkänd på kursen krävs att varje examinerande del är godkänd.

För den som underkänts vid kursens avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad för kurs som ges med normal studietakt. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges följande termin/år. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart.

Efter två underkända prov har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg.

Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter kursens slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges.

För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. (se instruktioner i manualen för “Uppsatsskrivande i företagsekonomi).

Material inom lärplattformen kan ligga till grund för examinationen.

Vad beträffar betygsättning på kurs gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på kursen. För att uppnå betyget godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på kursens ingående delar har uppnåtts.

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. Kursen är ej direkt påbyggbar med andra kurser på A- eller B-nivå i ämnet företagsekonomi.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår år 2 på högskoleprogrammet i naturguidning 120 hp. Kursen kan också ingå som en kurs på A-nivå i en högskole- eller kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2012 vecka 35

LITTERATUR

Affärsplattformen : entreprenören och företagets första år : nu med Idéplattformen
Klofsten Magnus, Hesselstrand Johan
3., [utök.] uppl. : Stockholm : SNS förlag : 2009 : 119 s. :
ISBN: 978-91-85695-74-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Entreprenörskap och företagsetablering : från idé till verklighet
Landström Hans, Löwegren Marie
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 453 s. :
ISBN: 978-91-44-02147-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Företagsekonomi 100. : Faktabok
Skärvad Per-Hugo, Olsson Jan
14. uppl. : Malmö : Liber : 2008 : 500 s. :
Omslagsbild
ISBN: 978-91-47-08971-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Handelshögskolan vid Umeå universitet (senaste upplagan). Uppsatsskrivande i företagsekonomi. Uppsatsmanual. Umeå: Umeå universitet. Tillgänglig via: www.usbe.umu.se/enheter/fek/student/uppsatsarbete/om-uppsatsarbetet/

Backman Jarl
Rapporter och uppsatser
2., uppdaterade [och utök.]. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2008 : 223 s. :
ISBN: 978-91-44-04826-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur är litteratur som breddar, fördjupar eller förtydligar ämnet. Den studerande förutsätts utnyttja dessa kunskapskällor och andra källor, framförallt under arbete med skriftliga rapporter och praktikfallsuppgifter.