"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Entreprenörskap och affärsutveckling A, 7,5 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-02-29

Engelskt namn: Entrepreneurship and Business Development A

Denna kursplan gäller: 2009-02-02 till 2012-01-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE143

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans styrelse, 2008-10-06

Innehåll

Kursens huvudsakliga mål är att kursdeltagaren ska ges grundläggande kunskaper om och förståelse för företagande och affärsutveckling. Kursens teoretiska bas är grundläggande företagsekonomi med fokus på entreprenörskap och affärsutveckling. Entreprenörskap som företeelse kan framträda i olika sammanhang, vanligtvis i form av etablering av nya företag och som förnyelse av befintliga företag. I båda fallen måste verksamheten ta sin utgångspunkt från en bärande idé som i affärsutvecklingsprocessen förädlas till en kommersiellt hållbar affärsidé. Att upptäcka nya affärsmöjligheter och att utveckla nya produkter och tjänster ställer krav på en kreativ förmåga och en förmåga att kunna kommersialisera idéerna och ta dem till en marknad. Kursen syftar till att ge en övergripande bild av vad kreativitet är på en individuell, grupp såväl som samhällsnivå. Studenterna kommer också att delta i övningar som syftar till att analysera kreativitet på individ- och gruppnivå. Kursen fortsätter sedan med identifiering och utveckling av affärsidéer. Deltagarna skall stärka sina insikter, kunskaper och färdigheter i hur man går från kreativa uppslag i en affärsutvecklingsprocess till att utveckla de delar som ingår i en affärsplan, vilket är en central del i kursen. Därför är kursen upplagd kring företagens affärsutvecklingsprocesser, dvs. hur en första idé i olika steg förädlas till att slutligen bli det fundament på vilket kommande affärer skall vila. Under kursen skall deltagarna lära sig vilka delar som ingår i en affärsplan. Färdigheter fås genom ett konkret arbete som involverar företagets affärsidé, en affärsmodells innehåll, omvärld och marknad. Kursen syftar till att lära sig att använda affärsplanen som ett verktyg för att utveckla existerande företag alternativt starta ett nytt företag.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs förväntas den studerande kunna: • analysera kreativitet på individ och gruppnivå samt använda kreativitet i affärsutvecklingsprocesser • identifiera och utveckla en affärsidé • redogöra för ingående delar i ett företags affärsplan såsom omvärldsanalys, marknadsstrategi, organisering, lönsamhetsbedömning och finansiering. • omsätta en affärsidé till en affärsplan.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningens uppläggning anpassas till olika delmoment i affärsutvecklingsprocessen. Detta innebär att den pedagogiska modellen innehåller föreläsningar, handledning och seminarier med koppling till litteraturen för att därigenom skapa förutsättningar för deltagarnas förståelse för, kunskap om och praktiska hantering av entreprenörskap och affärsutveckling.

Examination

Examinationen sker genom det ingående projektarbetet, aktivt seminariedeltagande samt tentamen. För den som underkänts vid avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom 2-3 veckor för kurs som ges med normal studietakt. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges följande termin/läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart. Efter två underkända prov har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. Om något del i kursen innehåller obligatoriska uppgifter som kan ge den studerande "extra-poäng" att lägga till resultatet på den skriftliga tentamen, kan dessa poäng endast tillgodogöras under huvudtentamen och omtentamen i anslutning till det aktuella kurstillfället. Kompletteringar av obligatoriska uppgifter skall ske senast två veckor efter kursens slutdatum. Obligatoriska delar (PM-uppgifter, praktikfallsuppgifter, cases, datorövningar etc.) som ej görs under avsatt tid får fullgöras nästa gång kursen ges. För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska efterföljas. Gästföreläsningar under kursen kan ligga till grund för examinationen. Vad beträffar betygsättning på kursen gäller den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på kursen. För att uppnå betyget godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman på kursens ingående delar har uppnåtts. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning. Kursen är ej direkt påbyggbar med andra kurser på A- eller B-nivå i ämnet företagsekonomi.

Övriga föreskrifter

Kursen ingår år 2 på högskoleprogrammet i naturguidning 120 hp. Kursen kan också ingå som en kurs på A-nivå i en högskole- eller kandidatexamen vid Umeå universitet.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 6