"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Logistik och Supply Chain Management, 7,5 hp

Engelskt namn: Logistik och Supply Chain Management

Denna kursplan gäller: 2013-01-28 till 2014-01-12 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FE189

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Företagsekonomi: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: USBE Företagsekonomi

Beslutad av: Handelshögskolans rektor, 2012-10-05

Reviderad av: Rektor vid Handelshögskolan, 2013-03-12

Innehåll

På konkurrensintensiva marknader är kunskapen om marknadsdrivna (behovsstyrda) logistikstrategier av stor vikt. Det kräver en god förmåga av företagen att organisera, styra och utveckla sina försörjningskedjor för att vara konkurrenskraftiga både vad gäller ledtid, kundservice och kostnader. Logistiken innefattar såväl grundläggande moment som optimal lagerhållning, mer översiktligt operativa moment som att styra den logistiska kedjan samt en strategisk nivå där organisationer förmår skapa värde till sina kunder genom sina logistiska processer.

Kursen syftar till en fördjupad förståelse för hur ett framgångsrikt logistikarbete kan bidra till företags lönsamhetsförutsättningar via en effektivare användning av befintliga resurser men också vilken roll logistik har i att öka ett företags värde på sin marknad.

Förståelsen har sin utgångspunkt i en nulägesanalys av företags logistikupplägg, flödeskartläggning, lagerhantering, produktion och distributionssystem. Studenterna kommer att gå igenom både strategiska och operativa logistikverktyg och modeller för utveckling och design av globala logistikflöden.

Kursen fokuserar på frågeställningar som är relevanta för konkurrensintensiva marknader som detaljhandeln. Tonvikten ligger på Supply Chain Management som relateras till företagsledning, kundservice och strategisk analys. Den studerande förväntas kunna redogöra för logistikens grundmoment, som inköp och lagerhantering. Dessutom förväntas studenten redogöra för hur logistikkedjor ser ut i olika branscher. Slutligen förväntas studenten kunna analysera hur en viss logistisk kedja kan användas för att öka företags kundvärde på marknaden.

Förväntade studieresultat

Efter genomförd kurs ska den studerande kunna:

  • Redogöra för innebörden och betydelsen av logistik och supply Chain management.
  • Kartlägga, analysera och utveckla företags logistikflöden.
  • Diskutera och tillämpa olika teorier och modeller inom Supply Chain Management och efterfrågestyrd logistik.
  • Identifiera, problematisera, analysera, strukturera samt presentera lösningar på logistiska problem.
  • Använda affärssystem som beslutstöd och som verktyg i en synkronisering och integration av företagens logistikssystem.

Behörighetskrav

För tillträde till kursen fordras att den studerande klarat minst 45 högskolepoäng av A- och B-kurs i ämnet Företagsekonomi (30 + 30 högskolepoäng), eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningsformerna består av traditionella föreläsningar, gästföreläsningar, gruppövningar, seminarier, handledning, samt praktikfall där de studerande på egen hand samlar information, analyserar densamma och med hjälp av olika modeller fattar beslut om lämpliga handlingsalternativ kommer att tillämpas.

Examination

Examinationsförfarandet är uppbyggt på skriftliga tentamina, seminarier, författande av PM och muntlig framställning.

Föreläsningar är i normalfallet inte obligatoriska. Föreläsningar förutsättes dock hjälpa studenterna att uppnå lärandemålen, vilket bland annat kan ske genom att förklara, fördjupa, komplettera eller ge kontraster till kurslitteraturen och annat kursmaterial.

Vad beträffar betygsättning på kursen gäller genomgående den tregradiga betygskalan Väl godkänd, Godkänd och Underkänd. Samtliga delar i examinationen måste godkännas var för sig för att uppnå godkänt på kursen. För att uppnå betyget godkänd på kursen krävs att samtliga obligatoriska uppgifter godkänts samt att minst 50% (75% för Väl godkänd) av den sammanlagda maximala poängsumman påkursens ingående delar har uppnåtts. För alla skriftliga inlämningar gäller att regler om akademiska texter och korrekt hantering av källor ska
efterföljas.

För den som underkänts vid kursens avslutande provtillfälle anordnas ett nytt tillfälle inom ca 1 månad. Därpå följande tentamensmöjlighet ges i regel i samband med att kursen ges nästföljande termin/läsår. Därutöver förekommer extra tentamensmöjlighet varje läsår veckan före höstterminsstart. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå ett högre betyg. Efter två underkända prov på ett moment har student rätt till byte av betygssättande lärare. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle. Betyg på kurs sätts först när alla prov och alla obligatoriska delar är godkända.

TILLGODORÄKNANDE mm
Tillgodoräknande sker enligt Umeå universitets tillgodoräknandeordning.

Litteratur

Giltig från: 2013 vecka 5

Kurslitteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.