"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Konflikter i världen, 7,5 hp

Kursen är nedlagd

Engelskt namn: Contemporary Conflicts in the World

Denna kursplan gäller: 2009-05-18 till 2010-06-13 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2FO018

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Freds- och konfliktstudier: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen

Beslutad av: Prefekt, 2009-05-19

Innehåll

Kursen fokuserar på dagens konflikter och krig runt om i världen. Här är det framför allt allvarliga, väpnade konflikter efter 1989 som ska behandlas. Runt om i världen pågår försök att lösa de olika konflikterna. Kursen kommer därför också att behandla konfliktlösning och fredssträvanden som förekommer. Ett forum för arbetet för fred är FN och därför kommer FN att behandlas. Under kursen diskuteras också olika teorier om konfliktlösning och fredsprocesser. Idag finns på många håll en bred enighet om betydelsen av att anlägga ett genusperspektiv både när konflikter analyseras och vid genomförandet av fredsprocesser.

Förväntade studieresultat

Efter genomgången kurs förväntas studenten kunna - diskutera och analysera centrala teman och begrepp inom ämnet - förstå och tillämpa ämnesrelevanta teorier om orsaker till, förlopp och lösning av väpnade konflikter - presentera resonemang och utbyta kunskaper gällande konflikters orsaker, förlopp och lösning - självständigt kunna identifiera och värdera kausala förhållanden vid analys av väpnade konflikter. FÖRKUNSKAPSKRAV För tillträde till kursen krävs att de allmänna behörighetskraven är uppfyllda.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Kursen är helt nätbaserad och ges på kvartsfart. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska.

Examination

Kursen examineras genom en individuell skriftlig examinationsuppgift. Under kursens gång skall de studerande också lösa några obligatoriska seminarie/inlämningsuppgifter. Betyg på kursen sätts först när alla uppgifter och obligatoriska moment är godkända. Betygsskalan för den skriftliga examinationsuppgiften består av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). Vid seminarieuppgifterna ges betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). Studerande som underkänts vid ett provtillfälle har möjlighet att delta i förnyat prov vid totalt minst 5 provtillfällen. En student har rätt att begära att få byta examinator efter två underkända prov på moment eller delar av kurs. Studierektor kontaktas i sådana fall. Tentamen baserad på denna kursplan kan garanteras under minst två år efter studentens förstagångsregistrering på kursen. TILLGODORÄKNANDE Den student som önskar tillgodogöra utbildning som inhämtats vid annan institution eller annan högskola (svensk/utländsk) skall göra detta i den ordning som beskrivs i beslutet Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr. 545-3317-02). Ansökan om tillgodoräknande ska göras skriftligt. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas. Efter avslutad kurs kan denna kurs tillgodoräknas som fristående kurs. Observera att det är den institution eller det program som tillåter tillgodoräknande som avgör möjligheten till tillgodoräknande och omfattningen av denna. Den studerande bör därför alltid i förhand klargöra möjligheterna till tillgodoräknande hos ansvarig institution eller program. Denna kurs kan ej tillgodoräknas av den som genomgått kurs A i Freds- och konfliktstudier med godkänt resultat, men kan ingå som delmoment i denna kurs.

Övriga föreskrifter

Kursen avslutas med en kursvärdering.

Litteratur

Giltig från: 2009 vecka 21

Freds- och konfliktstudier: Konflikter i världen 7,5hp

Sites of Violence: gender and conflict zones.
Giles Wenona, Hyndman Jennifer
Berkeley : University of California Press : 2004 :

Kaldor Mary
New and Old Wars: Organized Violence in a Global Era.
Cambridge : Polity Press : 2007 :

Karlsson Svante
Freds- och konfliktkunskap
Lund : Studentlitteratur : 2004 :

Contemporary conflict resolution : The prevention, management and transformations of deadly conflicts
Rambotham Oliver, Woodhouse Tom, Miall Hugh
2nd ed. : Cambridge : Polity Press : 2005 :

Artiklar kan tillkomma.