Engelskt namn: Social Work, Social Planning and Organization
Denna kursplan gäller: 2013-02-11 till 2013-09-01 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2016-08-15
Kursplan för kurser med start mellan 2016-01-18 och 2016-08-14
Kursplan för kurser med start mellan 2015-08-17 och 2016-01-17
Kursplan för kurser med start mellan 2015-01-26 och 2015-08-16
Kursplan för kurser med start mellan 2014-08-25 och 2015-01-25
Kursplan för kurser med start mellan 2014-02-10 och 2014-08-24
Kursplan för kurser med start mellan 2013-09-02 och 2014-02-09
Kursplan för kurser med start mellan 2013-02-11 och 2013-09-01
Kurskod: 2FO021
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Socialt arbete: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Statsvetenskapliga institutionen
Beslutad av: Prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen, 2012-11-20
Reviderad av: Prefekt vid Statsvetenskapliga institutionen, 2013-02-06
Inledningsvis behandlas och problematiseras ett antal samhällsvetenskapliga begrepp, som politik, politiskt system, makt, demokrati, byråkrati, legitimitet och ideologi.
Den konstitutionella historiska utvecklingen tecknas med särskilt fokus på rättighetslagstiftningen och medborgerliga rättigheter.
En bakgrund ges av det svenska politiska systemets utveckling. Det svenska statsskicket belyses och tonvikten läggs vid de mer framträdande politiska aktörerna och deras funktioner. Här avses t.ex. de politiska partierna, riksdagen och valsystemet, regeringen, den statliga förvaltningen och rättsväsendet.
Samhällsorganisationen, det politiskt- institutionella systemet, beskrivs och analyseras utifrån ett flernivåperspektiv, där den Europeiska unionens, statens, regionernas, landstingens och kommunernas organisation, uppgifter och kompetenser diskuteras mot bakgrund av dessa nivåers inbördes relationer. Denna diskussion tar sin utgångspunkt i den offentliga välfärdssektorns uppgifter och möjligheter och förutsättningarna för en europeisk välfärdsmodell.
Teoretiska perspektiv på den europeiska integrationen diskuteras, liksom även utvecklingstrender som globalisering, decentralisering och privatisering.
I kursen uppmärksammas särskilt relationen mellan politik och förvaltning och problematiken som hör till politikens genomförande, implementeringen av politiska beslut. Här diskuteras bl. a. förvaltningsetik, tjänstemännens handlingsutrymme och prioritetsordningar.
Kön, etnicitet, klass och ålder är genomgående perspektiv för att beskriva och förstå samhällets politiska och ekonomiska organisering och hur dessa villkorar socionomens yrkesutövning och handlingsutrymme samt de resultat insatserna leder till.
Utöver detta kursinnehåll ges studenten kontinuerligt möjlighet att
- kritiskt reflektera över sin egen roll i olika sociala sammanhang
- skapa sig insikt om att socionomers handlingar i sin yrkesroll får konsekvenser för människors liv
- argumentera för sitt ställningstagande
- utveckla medvetenhet om människors olika möjligheter och förutsättningar
- reflektera över samspelet mellan teori och praktik i det sociala arbetet
- reflektera över relationens betydelse mellan klient/brukare och socionom
- reflektera över, förstå och förklara vad det kan innebära att leva i en socialt utsatt livssituation
Kursens förväntade studieresultat är att studenten efter avslutad kurs ska kunna:
- granska betydelsen av en rad centrala teman som politik, makt, jämställdhet, jämlikhet, frihet, rättvisa, demokrati, förvaltningsetik
- visa grundläggande kunskaper om EU:s respektive det svenska politiska systemet i ljuset av olika demokratimodeller samt länkarna och relationerna dem emellan
- redogöra för och diskutera den kommunala självstyrelsens förutsättningar och dessa förhållande till staten
- återge huvuddragen i den vetenskapliga diskussionen om förvaltningens roll i politiska system och ha kännedom om den problematik som hör till politikens genomförande
- uppvisa grundläggande kunskap om faktorer som påverkar socionomens handlingsutrymme i makttermer
- kritiskt granska betydelsen av prioriteringsbeslut som en socionom kan behöva fatta givet ett visst handlingsutrymme
- redogöra för konsekvenser av svenska välfärdsstatens externa och interna utmaningar
- redogöra för den europeiska integrationen samt dess konsekvenser på det sociala området
- förstå innebörden och betydelsen av perspektiv som kön, klass, etnicitet och ålder i förhållande till samhällets politiska och ekonomiska organisering
- genomföra kritiskt granskande och konstruktiva analyser på olika samhälleliga och politiska fenomen särskilt i relation till det sociala arbetet och dess utfall för klient/brukare
- redovisa hur offentliga, sociala verksamheter finansieras och hur vinster av samverkan och tidiga insatser kan tänkas uppkomma
- självständigt söka efter, redogöra för och kritiskt granska engelskspråkiga vetenskapliga artiklar med relevans för momentets innehåll
- ha genomfört övning i argumentation utifrån momentets innehåll
- kunna genomföra och analysera samtal utifrån ett professionellt förhållningssätt
I Umeå ges denna kurs företrädesvis i form av traditionell campusutbildning där inslag av nätburen undervisning förekommer.
På samlingsorterna Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå ges denna kurs i flexibel form vilket innebär att studenten kommer att möta blandade undervisningsformer såsom fysiska möten vid samlingsorten, inspelade föreläsningar som ges via en webbaserad läroplattform
Kursen baseras på föreläsningar, obligatoriska seminarier och avslutas med en skriftlig examinationsuppgift där kursens alla delar behandlas.
Obligatoriska utbildningsmoment ingår i kursen. Student som ej deltagit i obligatoriskt utbildningsmoment ges möjlighet att på annat sätt genomföra det obligatoriska utbildningsmomentet.
På vilket sätt detta sker anpassas efter undervisningens upplägg.
Examinationen sker på följande sätt:
• Genomförd godkänd individuell skriftlig tentamen där studentens kunskaper i förhållande till de förväntade studieresultaten prövas.
• Aktivt deltagande under seminarier, där studenten uppvisar förmåga att problematisera fenomen kopplade till samhällsorganisationen och det sociala arbetets praktik.
• Genomförd godkänd individuell redovisning inom ramen för en gruppuppgift, där studentens muntligt formulerar och redogör för en problematik av social/politisk/ekonomisk karaktär.
På den individuella skriftliga tentamen sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G), eller Väl godkänd (VG). På det aktiva seminariedeltagandet sätts något av betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G).
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och sätts föst när alla obligatoriska moment är godkända. Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå högre betyg.
Student som inte blivit godkänd vid ordinarie tentamensstillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov senast tre månader efter att tentamensresultaten anslagits. Därefter erbjuds uppsamlingsprov i samband med ordinarie kurstillfälle
Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov som vid ordinarie prov, med minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Student har rätt att delta i max fem provtillfällen.
För att ett provtillfälle ska räknas som förbrukat måste studenten ha blivit formellt underkänd på provet.
En students frånvaro från anmält provtillfälle får inte räknas som ett förbrukat provtillfälle. Medverkan vid prov utan att redovisa ett resultat, att ”lämna blankt”, räknas som ett provtillfälle.
Student har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.
Examination genomförs normalt på den ort där kursen ges. Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort skal minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka hos studievägledaren. Förutsättningarna för tentamen på annan ort är att godkänd skrivningsbevakning, lokal eller vad annat som krävs för aktuell examination kan anordnas till rimlig merkostnad för institutionen.
Elitidrottande studenter som har avtal med Umeå centrum för idrottsvetenskap anses ha särskilda skäl att examineras på annan ort. (rektorsbeslut Dnr 102-329-07).
Tillgodoräknanden
Tillgodoräknande av kurs prövas individuellt. Om student vill tillgodoräkna sig poäng från tidigare utbildning ska en ansökan om tillgodoräknande sändas in senast två månader innan start på den kurs inom socionomprogrammet som önskas tillgodoräknas. Se Tillgodoräknandeordning vid Umeå universitet (Dnr.545-3317-02)
Blanketter finns hos studievägledare eller på http://www.umu.se/blanketter. Se även ”regelsamling för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet”.
http://www.umu.se/studentcentrum/regler riktlinjer/regelsamlingen/index.htm
EU och välfärdens Europa : familj, arbetsmarknad, migration
Berg Linda, Spehar Andrea
1. uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 290 s. :
ISBN: 978-91-47-09490-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Street-Level Bureaucracy, Social Work and the (Exaggerated) Death of Discretion http://bjsw.oupjournals.org/cgi/reprint/34/6/87
Evans Tony, Harris John
British Journal of Social Work 34/6. : 2004 :
Obligatorisk
Guldbrandsson Karin
Från nyhet till vardagsnytta : om implementeringens mödosamma konst : en forskningssammanställning
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut : 2007 : 35 s. :
Fulltext
Obligatorisk
Johansson Roine
Vid byråkratins gränser : om handlingsfrihetens organisatoriska begränsningar i klientrelaterat arbete
Lund : Arkiv : 1992 : 235 s. :
ISBN: 91-7924-068-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Moderna kommuner
Montin Stig, Wikström Jonny
3. uppl. : Malmö : Liber : 2007 : 232 s. :
http://www.liber.se/productimage/large/4707461o.jpg
ISBN: 978-91-47-08646-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Norén Bretzer Ylva
Sveriges politiska system
Lund : Studentlitteratur : 2010 :
Obligatorisk
Rothstein Bo (red)
Politik som organisation. Förvaltningspolitikens grundproblem (valda delar)
Stockholm : SNS : 2010 :
Obligatorisk
Schierenbeck Isabell
”En välfärdsstat för alla? Frontlinjebyråkrater och invandrarklienter i (SOU 2004:49) Engagemang, mångfald och integration – om möjligheter och hinder för politisk integration
2004 :
Obligatorisk
Tänk långsiktigt! En samhällsekonomisk modell för prioriteringar som påverkar barns psykiska hälsa. http://fhi.se/upload/PDF/2004/rapporter/R200414tanklangsiktigt.pdf
Skolverket , Socialstyrelsen , Statens folkhälsoinstitutet
2004 :
Obligatorisk
Wörlén Marie
Att prioritera i socialtjänsten - Om kommunalt handlingsutrymme och beslutsfattade
Socialvetenskaplig tidskrift nr 1 (s.28-45) : 2010 :
Obligatorisk