Huvudområden och successiv fördjupning:
Informatik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för informatik
Beslutad av: Institutionen för informatik, 2007-08-31
Innehåll
Kursen avser att ge förståelse för, och praktisk kunskap i, hur mobil informa-tionsteknik (med fokus på mobiltelefoni) kan designas och utvecklas. Detta görs med utgångspunkt i de speciella förutsätt-ningar som präglar mobil teknik och användning. Kursen behandlar exempelvis de utmaningar som det innebär att designa applikationer för mobiltelefoners små displayer i kontrast till de stationära tillämpningarnas större skärmar. I kursen ryms även frågeställningar om vad som i en mer djupgående mening skiljer mobil IT-användning från stationär användning och vad det får för konsekvenser i termer av design och utveckling.
Delar av kursinnehållet ägnas åt utveckling av applikationer för mobiltelefoner. För detta ändamål studeras och används arkitekturen J2ME (Java 2 Micro Edition) som utgör en standardplattform inom området. Arkitekturens beståndsdelar och helhet behandlas och tillämpas i praktisk design och utveckling.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
förstå och beskriva de möjligheter och begränsningar som utmärker design för mobila användningssammanhang, samt
konstruera och vidareutveckla mobila applikationer.
Behörighetskrav
Univ: För att antas till kursen krävs grundläggande behörighet samt grundläggande kunskaper i programmeringsspråket Java motsvarande fem poängs heltidsstudier eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs nätbaserat via en lärmiljö som tillhandahålls av institut-ionen. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämp-ningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna till-godogöra sig kursen.
Examination
Examinationen sker normalt genom skriftliga prov, aktivt deltagande i seminarier och/eller datorlaborationer och andra former av inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtill-fälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan exami-nator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik.
TILLGODORÄKNANDE
Studierektor vid institutionen för informa-tik beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestill-hörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Litteratur
Giltig från:
2007 vecka 36
Beginning J2ME platform : from novice to professional Li Sing, Knudsen Jonathan 3. ed. : Berkeley, Calif. : Apress : cop. 2005 : xxiv, 456 s. : ISBN: 1-59059-479-7 Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).