Engelskt namn: Informatics with Emphasis in Creative Media Production A
Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2010-01-03 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2013-06-24
Kursplan för kurser med start mellan 2012-12-17 och 2013-06-23
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-04 och 2012-12-16
Kursplan för kurser med start innan 2010-01-03
Kurskod: 2IN025
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Informatik: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för informatik
Beslutad av: Institutionen för informatik, 2007-11-29
Moment 1. Interaktionsdesign i digitala medier, 7,5 högskolepoäng Interaction Design in Digital Media, 7,5 credits Inriktning: Momentet tar sin utgångs-punkt i de senaste trenderna inom interak-tionsdesign, exempelvis ubiquitous com-puting, tangible user interfaces (TUIs), speech interfaces, haptic feedback, infor-mationsvisualisering och avancerad ge-staltningsteknik. Under momentet intro-duceras dessa områden i syfte att skapa en god grund för interaktionsdesign i digitala media. Syftet med momentet är att ge den studerande en uppsättning verktyg och metoder för att kunna laborera med nya innovativa sätt att skapa interaktiva digitala media. Kursen ger även den studerande en begreppsmässig bas för interaktionsdesign i digitala media som möjliggör för den studerande att kunna uttrycka en design i skrift utifrån interna-tionellt vedertagna termer. Moment 2. Icke-linjärt och interaktivt berättande, 7,5 högskolepoäng Non-linear and Interactive Storytelling, 7,5 credits Inriktning: Kursmomentet syftar till att orientera om icke-linjärt och interaktivt berättande i syfte att ge grundläggande kunskaper i att analysera digitala mediers egenskaper och kvalitet (webb, spel, osv.). Vidare syftar momentet till att orientera om design och utvärdering av digitala medier, med särskild tonvikt på datorspel. Moment 3. Storytelling design I: 3D modellering, 7,5 högskolepoäng Storytelling Design I: 3D modeling, 7,5 credits Inriktning: 3D blir ett allt vanligare inslag i vår vardag. För att skapa en verklighets-trogen 3D-animation behövs djupa kun-skaper och förståelse för olika objekts rörelsemönster och form samt kunskap om berättarteknik och modellering. Under detta kursmoment erbjuds studenten möjlighet att arbeta i projekt som inriktar sig mot 3D och interaktiva miljöer. Mo-mentet syftar till att utveckla kunskaper om 3D grafik i digitala medier såsom film, TV, spel och Internetbaserade tjänster. Kursmomentet syftar även till att ge studenten en teoretisk grund för begreppet Storytelling, där digital storytelling är ett pedagogiskt koncept inom vilket arvet från den muntliga berättar traditionen möter den nya digitala tekniken. Kursen syftar vidare till att ge kunskap om berättande-former i digitala miljöer och de möjligheter till lärande som tekniken kan innebära. Moment 4. Storytelling design II: Animationer och specialeffekter, 7,5 högskolepoäng Storytelling Design II: Animations and special effects, 7,5 credits Inriktning: Momentet syftar till att ut-veckla kunskaper om animationer och specialeffekter för digitala medier såsom film, TV, spel och Internetbaserade tjänster. Studenten arbetar med ett flertal programvaror och den senaste tekniken. Studenterna får också studera och analy-sera andras produktioner och därigenom utveckla sitt kritiska tänkande. Efter genomgången kurs kommer studenten att vara förtrogen med dynamiska produk-tioner med inslag av animationer och specialeffekter för olika målgrupper.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: beskriva och tillämpa grunderna inom interaktionsdesign för digitala medieprodukter, beskriva och tillämpa begrepp och metoder för design och analys av icke-linjära digitala medieprodukter, beskriva och förklara digitalt berättande, samt beskriva och tillämpa begrepp och metoder för 3D-modellering, animationer och specialeffekter i digitala medieprodukter.
Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomför-ande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligator-iska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhanda-hålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.
Examinationen sker normalt i form av skriftligt prov samt obligatoriska dator-laborationer eller andra inlämningsupp-gifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregi-strerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan exami-nator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. TILLGODORÄKNANDE Ordföranden i programkommittén för Pro-grammet för digital medieproduktion beslutar om tillgodoräknande på moment-/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kurs-bevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive littera-turförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Interaktionsdesign i digitala medier
Designing interactive systems : people, activities, contexts, technologies
Benyon David, Turner Phil, Turner Susan
Harlow : Addison-Wesley : 2005 : 789 s. :
ISBN: 0-321-11629-1 (hbk.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Icke-linjärt och interaktivt berättande
Rules of play : game design fundamentals
Salen Katie, Zimmerman Eric.
Cambridge, Mass. ;a London : MIT : cop 2004 : 672 s. :
ISBN: 0-262-24045-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Storytelling design I:3D modellering
Miller Carolyn Handler.
Digital storytelling : a creator's guide to interactive entertainment
Boston, Mass. : Focal Press : 2004. : xviii, 453 p. :
ISBN: 0-240-80510-0 (pbk. : alk. paper)
Se Umeå UB:s söktjänst
O'Rourke Michael
Principles of three-dimensional computer animation : modeling, rendering, and animating with 3D computer graphics
3. ed. : New York : Norton : cop. 2003 : 395 s. :
ISBN: 0-393-73083-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Storytelling design II: Animationer och specialeffekter
O'Rourke Michael
Principles of three-dimensional computer animation : modeling, rendering, and animating with 3D computer graphics
3. ed. : New York : Norton : cop. 2003 : 395 s. :
ISBN: 0-393-73083-2
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Flaxman Tereza.
Maya 2008 character modeling and animation : principles and practices
Boston, Mass. : Thomson Course Technology : c2008. : xii, 449 p. :
ISBN: 978-1-58450-556-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Gelernter David
Mirror worlds : or the day software puts the Universe in a shoebox ... how it will happen and what it will mean
New York : Oxford Univ. Press : 1991 : 237 s. :
ISBN: 0-19-506812-2
Se Umeå UB:s söktjänst