Engelskt namn: Usability and User Experience Design
Denna kursplan gäller: 2011-08-29 till 2011-09-04 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2013-12-30
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-23 och 2013-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2011-09-05 och 2013-12-22
Kursplan för kurser med start mellan 2011-08-29 och 2011-09-04
Kursplan för kurser med start mellan 2009-08-31 och 2011-08-28
Kurskod: 2IN041
Högskolepoäng: 7,5
Utbildningsnivå: Avancerad nivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Informatik: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för informatik
Beslutad av: Institutionen för informatik, 2008-04-03
Reviderad av: Institutionen för informatik, 2010-11-01
Kursen behandlar begrepp, metoder och tekniker för användbarhetsdesign. Dess fokus är på artefakter där användares upplevelser är centrala för deras användning. Historiskt har användbarhet handlat om aspekter som effektivitet, lärbarhet, etc. Idag är andra aspekter viktiga för användbarheten hos många artefakter, t.ex. spelbarhet, engagemang och estetik. Kursen ger kunskaper i användbarhetsutvärdering av både traditionella artefakter och artefakter för vilka användares upplevelser är centrala.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: redogöra för samt tillämpa kunskaper om upplevelser i relation till interaktion och användbarhet, beskriva relationen mellan design och utvärdering i IT-designprojekt, speciellt relationen mellan användbarhet och upplevelsedesign, bedöma kvaliteten av utförda användbarhetsutvärderingar av IT-artefakter utifrån teoretisk kunskap om utvärderingsmetoder samt egen erfarenhet av utvärdering, självständigt planera, genomföra och avrapportera både en expertutvärdering samt en empirisk användbarhetsutvärdering av IT-artefakter för vilka upplevelser är en central aspekt, samt aktivt och självständigt orientera sig om och värdera aktuell forskning inom området användbarhet och upplevelsedesign.
För tillträde till kursen krävs 45 hp i informatik, eller datavetenskap, eller kognitionsvetenskap eller motsvarande. Av dessa 45 hp ska minst 7,5 utgöras av kurser i människa-dator interaktion eller motsvarande. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.
Examinationen sker normalt i form av skriftligt prov samt obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor. Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid Institutionen för informatik. Tillgodoräknande Ordföranden i programkommittén för Masterprogrammet i människa-dator interaktion beslutar om tillgodoräknande på moment/kurs efter skriftlig ansökan. I ansökan ska anges vilket moment eller vilken kurs som ansökan avser. Bestyrkta kopior av kursbevis eller motsvarande, där det framgår lärosäte, tidpunkt, ämnestillhörighet, nivå, poängomfattning och betyg skall bifogas. Dessutom skall kursplan inklusive litteraturförteckning för de kurser som avses samt i förekommande fall uppsatsarbete bifogas.
Technology as experience
McCarthy John., Wright Peter.
Cambridge, Mass. : MIT : 2007. : p. :
ISBN: 978-0-262-63355-0 (pbk.)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Norman Donald A.
Emotional design : why we love (or hate) everyday things
New York : Basic Books : Books,c 2004 : x, 257 s. :
ISBN: 0-465-05135-9 (hbk)
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Wiberg Charlotte
A measure of fun : extending the scope of web usability
Umeå : Dept of Informatics [Institutionen för informatik] : 2003 : [12], 221, [59] s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-210
ISBN: 91-7305-555-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Wiberg Charlotte
A measure of fun : extending the scope of web usability
Umeå : Dept of Informatics [Institutionen för informatik] : 2003 : [12], 221, [59] s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-210
ISBN: 91-7305-555-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).