Huvudområden och successiv fördjupning:
Informatik: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för informatik
Beslutad av: Institutionen för informatik, 2010-12-22
Reviderad av: Institutionen för informatik, 2013-05-17
Innehåll
Kursen avser att ge en introduktion till metoder, tekniker och verktyg som används vid systemdesign. Syftet är att skapa en djupare förståelse för möjligheter och begränsningar hos dessa med hänsyn till olika förhållanden av vikt inom den verksamhet system implementeras i. Det kan exempelvis handla om villkor för ett framgångsrikt införande, sociala normer och lärande i organisationer. Kursen skall också ge studenten förståelse för allmänna teorier om systemutveckling och användandet av formella modeller i denna verksamhet. Den ger även kunskaper om projektorganisering och dess relation till både informationssystem och organisationer.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs ska studenten kunna: - Urskilja teoretiskt grundade ansatser för att strukturera problem, data och program, och relatera dessa till administrativa och organisatoriska problem. - Förklara systemdesignens metodologi och förutsättningar med tillämpning på informationssystem i organisationer. - Aktivt och självständigt delta i seminariediskussioner och genomföra presentationer av vetenskapliga artiklar och av egna arbeten.
Behörighetskrav
För tillträde till kursen fordras genomgången kurs Informatik B, 30 högskolepoäng eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs företrädesvis i form av föreläsningar samt handledning i samband med självstudier och genomförande av obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Vissa undervisningsmoment kan vara obligatoriska. Undervisningen kan ges på engelska. Under kursen introduceras och tillhandahålls nödvändiga datortillämpningar vilka studenterna ska använda på egen hand. Viss handledning ges i samband med användning av dessa tillämpningar. Goda kunskaper i skriftlig framställning och engelska är viktiga för att kunna tillgodogöra sig kursen. Under kursen har studenterna tillgång dygnet runt till ett antal av institutionens datorsalar, med undantag för förekommande bokningar för andra kurser.
Examination
Examinationen sker normalt i form av skriftligt prov samt obligatoriska datorlaborationer eller andra inlämningsuppgifter. Som betyg ges väl godkänd, godkänd eller underkänd. För studerande som inte godkänns vid det ordinarie provtillfället anordnas normalt ytterligare ett provtillfälle i nära anslutning härtill. För den som ej är godkänd efter två provtillfällen, ges normalt möjlighet att deltaga i tre särskilda därpå följande uppsamlingstillfällen. En förutsättning för deltagande är att den studerande omregistrerar sig på aktuell kurs den termin provet anordnas. För provtillfällen därutöver erfordras särskild dispens av studievägledare eller studierektor.
Studerande som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Begäran om byte av examinator handläggs av studierektor vid institutionen för informatik.
Tillgodoräknande Tillgodoräknanden hanteras i enlighet med Umeå universitets handläggningsordning för tillgodoräknande på grund- och avancerad nivå. Ansökan om tillgodoräknande på kurs/moment sänds till Umeå universitet, Studentcentrum/Examina, 901 87 Umeå.
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 21
Information systems development : methodologies, techniques and tools Avison David, Fitzgerald Guy 4. ed. : London : McGraw-Hill : 2006 : xxi, 645 s. : ISBN: 0-07-711417-5 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar, forskningsrapporter och utdrag ur tidskrifter och dylikt (tillhandahålles av institutionen).
Referenslitteratur
Forskningsmetodik : om kvalitativa och kvantitativa metoder Holme Idar Magne, Solvang Bernt Krohn 2., [rev. och utök.]uppl. : Lund : Studentlitteratur : 1997 : 360 s. : ISBN: 91-44-00211-4 Obligatorisk Se Umeå UB:s söktjänst