"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Rättsvetenskap, 15 hp

Engelskt namn: Introductory Course in Law and Administrative Law

Denna kursplan gäller: 2011-11-14 till 2012-09-02 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU045

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Programkommittén för Politicies kandidat-programmet och Public Management-programmet, 2011-09-28

Innehåll

Civilrättsavsnittet behandlar: • Rättsteknik: en översikt av de olika rättskällor som ofta anlitas vid lösningen av juridiska problem samt vissa grundläggande begrepp och tänkesätt som används vid rättstillämpning. • Avtalsrätt: regler om hur avtal ingås mellan parterna direkt eller genom fullmakt och när ett ingånget avtal kan ogiltigförklaras eller jämkas. • Allmän förmögenhetsrätt: behandlar bl. a. skillnaden mellan fast och lös egendom, gåvo- och samäganderättslagen, panträtt, reglerna om besittning samt vissa grundläggande drag vad gäller olika typer av fordringar. • Köprätt: regler om säljares respektive köpares rättigheter och skyldigheter. • Fastighetsrätt: principer för planläggning och fastighetsbildning, de speciella reglerna för köp, nyttjanderätt och panträtt av fast egendom samt naturvårds- och miljöskyddslagstiftningen. • Skadeståndsrätt: grundläggande regler för skadestånd utanför avtalsförhållanden samt en översikt över försäkringssystemet. • Arbetsrätt: En översikt av den centrala arbetsrättsliga lagstiftningen. • Associationsrätt: Regler om aktiebolag, handelsbolag och föreningar. • Processrätt: regler om olika former av rätte¬gångar samt regler om utsökning och konkurs. • EU-rätt: vissa grundläggande regler om EU:s institutioner och EU-rättens uppbygg-nad och dess påverkan på den svenska rättsordningen.et offentligrättsliga avsnittet behandlar: • Förvaltningsrätt: rättsregler som anger formerna för verksamheten inom den of-fentliga förvaltningen, de olika myndigheternas kompetens, rättssäkerhetsprinciper och överklagansregler samt ansvar för olika funktionärer i offentlig verksamhet. • Kommunalrätt: principer för kommunernas behörighet att befatta sig med olika angelägenheter, regler för handläggning av kommunala ärenden och klagomöj-ligheter. • Offentlighet och sekretess: offentlighetsprincipen, d.v.s. principen om att den of-fentliga maktutövningen skall ske under allmän insyn, sekretesslagens bestämmel-ser som inskränker insynen i vissa fall samt personuppgiftslagens regler om per-sonregister och hänsyn till den personliga integrite¬ten. • Europarätt: vissa grundläggande principer i den materiella EU-rätten samt en kort översikt av Europakonvention om skydd för de mänskliga rättigheterna.

Förväntade studieresultat

Studenten skall efter avslutad kurs: • ha kunskap om de centrala delarna av rättssystemet som aktualiseras vid arbete inom den offentliga sektorn, huvudsakligen civilrätt, förvaltningsrätt, kommunalrätt och Europarätt, • kunna särskilja ett rättssystem från andra normerande system, • kunna och förstå huvuddragen i det svenska rättssystemet och kunna särskilja dess civilrättsliga del från den offentligrättsliga, • självständigt och i grupp kunna tillämpa rättsvetenskaplig metod inbegripet att ta fram och kunna tolka relevanta rättskällor samt inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera och lösa enklare juridiska problem. • visa förmåga att såväl självständigt som i grupp i olika sammanhang muntligen och skriftligen redogöra för och kunna diskutera rättsligt material, rättsliga problem och deras lösningar i förhållande till olika grupper och därvid också kunna föra juridisk argumentation för och emot olika lösningar på problem.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar, gruppövningar och seminarier. Ett visst antal av föreläsningarna är inspelade och presenteras på Internet. Obligatorisk närvaro kan gälla för vissa seminarier. Vilka seminarier som är obligatoriska framgår av schema. Undervisningen kommer delvis att baseras på att studenterna i grupper förbereder och presenterar svar på förelagda uppgifter. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.

Examination

Examination sker genom skriftlig tentamen, (skrivsalstentamen) ett obligatoriskt prov med flervalsfrågor (krysstest) samt aktivt deltagande under seminarier med obligatorisk närvaro. På den skriftlig tentamen sätts betygen underkänd (U), godkänd (G) och väl godkänd (VG). På övriga obligatoriska moment ges betygen underkänd (U) och godkänd (G). På hela kursen ges något av betygen underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG). För att bli godkänd på hela kursen krävs att skriftlig tentamen, krysstest och obligatoriska moment är godkända. Betyget grundar sig på tentamensresultatet och sätts först när både tentamen, krysstest och seminarier är godkända. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att be¬sluta om annan examinations-form. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie prov anordnas ytterligare provtillfälle. Student som erhållit godkänt betyg får ej genomgå förnyat prov. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor.

Litteratur

Giltig från: 2011 vecka 45

Civilrätt

Civilrätt
Agell Anders, Malmström Åke, Ramberg Christina, Sigeman Tore
21., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 375 s. :
ISBN: 978-91-47-09527-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hydén Håkan
Rättsregler : en introduktion till juridiken
5., [bearb. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2001 :
ISBN: 91-44-01668-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Processrätt : grunderna för domstolsprocessen
Mellqvist Mikael, Wirdemark Kristina
Uppsala : Iustus : 2010 : 174 s. :
ISBN: 978-91-7678-763-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Påhlsson Robert
Hunden klockan tre och fjorton : rapport från juridikens tankevärld
Uppsala : Iustus : 2005 : 127 s. :
ISBN: 91-7678-604-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Lagtext. Norstedts: Sveriges Rikes Lag eller Fakta Info Direkt: Sveriges Lagar eller annan lagtext Frågekompendium finns på hemsidan.

Referenslitteratur, civilrätt

Höök Rolf
Studiematerial för juridisk introduktionskurs
8., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 542 s. :
ISBN: 978-91-39-20488-6
Se Umeå UB:s söktjänst

Nilsson Mattias
Juridiken : en introduktion till rättsvetenskapen
Stockholm : Jure :b Jure bokhandel [distributör] : 2008 : 73 s. :
ISBN: 91-7223-268-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Zetterström Stefan
Övningsboken till Civilrätt
2. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 275 s. :
ISBN: 978-91-47-09570-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Offentlig rätt

Justitiedepartementet: Behandling av personuppgifter. Information om personupp-giftslagen. Se internet: www.datainspektionen.se Lagtext. Norstedts: Sveriges Rikes Lag eller Fakta Info Direkt: Sveriges Lagar eller annan lagtext.

Europarätten : en introduktion till EG-rätten och Europakonventionen
Nilsson Mattias, Lundberg Jenny
3., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Jure :b Jure bokhandel [distributör] : 2009 : 149 s. :
ISBN: 978-91-7223-324-9
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Kommunen och lagen : en introduktion
Björkman Ulla, Lundin Olle
3. uppl. : Uppsala : Iustus : 2011 : 111 s. :
ISBN: 978-91-7678-775-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hed Irja
Sekretess! : handbok om offentlighets- och sekretesslagstiftningen
17., [utvidgade och omarb.] uppl. : Stockholm : Jure : 2010 : 156 s. :
ISBN: 978-91-7223-419-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Handlingsoffentlighet och sekretess
Strömberg Håkan, Lundell Bengt
11., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 122 s. :
ISBN: 978-91-44-05874-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Warnling-Nerep Wiweka
En introduktion till förvaltningsrätten
9., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts Juridik : 2008 : 139 s. :
ISBN: 978-91-39-20467-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur, offentlig rätt

Europarättens grunder
Bernitz Ulf, Kjellgren Anders
4., [omarb. och uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2010 : xvi, 459 s. :
ISBN: 978-91-39-20553-1
Se Umeå UB:s söktjänst

Bohlin Alf
Kommunalrättens grunder
6., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2011 : 298 s. :
ISBN: 978-91-39-20510-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst

Wennergren Bertil
Offentlig förvaltning i arbete : om verksamheten och ärendehandläggningen i stat och kommun
3., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2008 : 213 s. :
http://www.nj.se/NJAB/Produkt.nsf/ByDocId/B0EA2130C77E34FDC12573EE005D5115/$file/Offentlig_förvaltning-1.jpg
ISBN: 978-91-39-10975-4
Se Umeå UB:s söktjänst

Frågekompendium finns på hemsida www.jus.umu.se Observera att kursböcker kan ha utkommit i nya upplagor efter det att kursplanen antogs, i så fall bör den senaste upplagan införskaffas.