Engelskt namn: Term 4: Criminal Law and Procedural Law
Denna kursplan gäller: 2012-01-23 till 2013-01-20 (nyare version av kursplanen finns)
Kurskod: 2JU055
Högskolepoäng: 30
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Med beröm godkänd, icke utan beröm godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Prefekten för juridiska institutionen, 2011-12-06
Kursen omfattar svensk straffrätt och processrätt och behandlar ämnesområdenas teorier, begrepp, principer, regler och systematik. Straff- och processrättens betydelse för samhälle och individ studeras och problematiseras utifrån frågeställningar som berör bl.a. brottsoffer och gärningsmän, kriminellas situation, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet. Kursen innehåller vidare inslag från andra vetenskapsområden, bl.a. rättspsykiatri, viktimologi och vittnespsykologi. I relation till tidigare terminer ökar kraven på tillämpningen av juridiska metoder och användningen av juridisk argumentation. Detta sker genom arbete med omfattande och komplexa uppgifter samt en ämnesintegrerad uppgift i form av ett häktningsspel. Straffrätt Under straffrätten behandlas straffrättens allmänna läror, straffbestämmelser samt påföljder och påföljdsbestämning. Tyngdpunkten ligger vid brottsförutsättningarna, dvs. samspelet mellan straffrättens allmänna del och straffbestämmelserna. Straffrättens allmänna del inriktas på centrala begrepp, frågeställningar och problem med anknytning till uppsåt, osjälvständiga brottsformer och ansvarsfrihetsgrunder. Viss tonvikt ligger vid straffbestämmelser om brott mot person och förmögenhet. Påföljder och påföljdsbestämning studeras med inriktning på hur påföljdssystemet ser ut, dess kriminalpolitiska och straffteoretiska bakgrund samt principer och regler för påföljdsbestämning. Under straffrätten behandlas teorier om genus och rätt samt problematiseras straffrätten i relation till barn, genus och sexuell läggning. En individuell skrivuppgift genomförs där teoretiska frågor om rätten och metodologiska frågor fördjupas i förhållande till skrivuppgifter under tidigare terminer. Processrätt I processrätten behandlas grundligt den ordinära civilprocessen och straffprocessen och i huvuddrag de judiciella specialprocesserna (t.ex. betalningsföreläggande och handräckning), skiljeförfarandet och utsöknings- och konkursförfaranden. Tyngdpunkten ligger vid centrala processrättsliga institut och grundbegrepp (t.ex. processhinder, kumulation, bevisbörda och rättskraft), de allmänna processprinciperna och de grundläggande ändamål som styr dessas utformning och tillämpning. I straffprocessen behandlas även förundersökningen, där tyngdpunkten ligger vid principer för och regler vid användning av tvångsmedel. De centrala processrättsliga aktörerna (domstol, advokat, åklagare, polis och parter) och deras roll i processen införlivas genom rättegångsspel. Förutom föreläsningar och seminarier används som pedagogisk metod ett fall i civilprocessen och ett fall i straffprocessen, där studenterna följer fallen från stämning respektive förundersökning till dom. I dessa fall arbetar studenterna mycket självständigt i den egna basgruppen. På detta sätt utvecklas studenternas förmåga att självständigt finna och lösa problem ytterligare, jämfört med tidigare terminer.
Efter avslutad kurs ska studenten: ha kunskaper om och förståelse för straff- och processrätt samt kunna tillämpa ämnesområdenas begrepp, rättsprinciper och systematik individuellt och i samverkan med andra inom givna tidsramar kunna identifiera, formulera, analysera och lösa juridiska problem inom ämnesområdena samt muntligt och skriftligt klart kunna redogöra för och diskutera sina slutsatser kunna förklara samspelet mellan och i ett sammanhang kunna tillämpa regler och principer från civilrätten, straffrätten och processrätten kunna identifiera och analysera frågeställningar ur barn- genus- och mångfaldsperspektiv samt kritiskt kunna värdera ämnesanknutna kunskaper kunna förklara och diskutera straff- och processrättens betydelse på samhällelig och individuell nivå.
Univ: Godkänt betyg från två av terminskurserna 1-3 samt har fullgjort obligatorisk undervisning på den ej avklarade kursen.
Undervisningen bedrivs i form av självständigt arbete i basgrupper, föreläsningar, lektioner, seminarier, handledning i basgrupperna och spelade processer. Tyngdpunkten i undervisningen ligger på problemlösning, färdighetsträning och kritisk analys. En bärande idé för undervisningen är att studenternas lärande skall vara problembaserat. Deltagande i seminarier och spelade processer samt ett handledningstillfälle är obligatoriskt. Studenter som är frånvarande från mer än två obligatoriska undervisningstillfällen, varav högst ett i straffrätt och högst ett i processrätt, kan föreläggas en tilläggsuppgift oavsett orsak till frånvaron. Ingen frånvaro medges från PM-seminarierna i straffrätt eller det ämnesintegrerade häktningsspelet. Vid större frånvaro kan vissa moment behöva göras om vid nästa kurstillfälle. Rätten att erhålla undervisning inklusive handledning gäller endast under den tid som det kurstillfälle pågår som studenten har registrerats på.
För att kunna bli godkänd på kursen krävs följande: 1. Aktivt deltagande i basgruppsarbete samt vid seminarier och processpel. 2. Fullgjorda obligatoriska moment. I förekommande fall fullgjorda kompletteringsuppgifter vid frånvaro. 3. Författande av en individuell uppsats i straffrätt och opposition på tre andra uppsatser. För båda momenten krävs att handledaren godkänner prestationerna. 4. Godkänd skriftlig tentamen (skrivsalstentamen) vid terminens slut. För aktivt deltagande i basgruppsarbete, seminarier och processpel (p.1) och för obligatoriska moment (p.2) ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). På kursen finns fyra betygsgrader, underkänd (U), godkänd (B), icke utan beröm godkänd (Ba) och med beröm godkänd (AB). Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar och grundar sig på: den skriftliga tentamen och uppsatsen i straffrätt. För att den individuella uppsatsen i straffrätt ska beaktas krävs att den lämnats in senast vid den tidpunkt som anges i schemat. Närmare anvisningar angående betygssättningen och de olika momentens inbördes vikt lämnas av kursansvarig vid terminens början. Betyget sätts först när alla obligatoriska moment är godkända. För studerande som inte blivit godkända efter ordinarie tentamen anordnas ytterligare ett tentamenstillfälle. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform. En student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran inges till studierektor. Tillgodoräknande Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/index.html
Burman, Monica: Kompendium med artiklar, utdrag ur offentligt tryck mm. Umeå: Juridiska institutionen 2011. Distribueras av institutionen. Wennstam, Katarina, Flickan och skulden. En bok om samhällets syn på våldtäkt. Stockholm: Bonnier 2004 eller Wennstam, Katarina, En riktig våldtäktsman. En bok om samhällets syn på våldtäkt. Stockholm: Bonnier 2004. (Närmare anvisningar om vilken av Katarina Wennstams böcker respektive student ska läsa lämnas vid kursstart.)
Genusrättsvetenskap
Gunnarsson Åsa, Svensson Eva-Maria
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 265 s. :
http://www.studentlitteratur.se/omslagsbild/artnr/31848-01/height/320/width/320/bild.jpg
ISBN: 978-91-44-03672-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Varför går hon? : om misshandlade kvinnors uppbrottsprocesser
Holmberg Carin, Enander Viveka
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2011 : 142 s. :
ISBN: 978-91-44-07494-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holmqvist Lena
Brottsbalken : en kommentar. D. 1 (1-12 kap.) : brotten mot person och förmögenhetsbrotten m.m.
6., [omarb.] studentutg. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : Ca 800 s. med var. pag. :
ISBN: 978-91-39-20512-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Holmqvist Lena
Brottsbalken : en kommentar. Del 2 (13-24 kap.) : brotten mot allmänheten och staten m.m.
6., [omarb.] studentutg. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : Ca 830 s. med var. pag. :
ISBN: 978-91-39-20513-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Straffrättens påföljdslära
Jareborg Nils, Zila Josef
3., bearb. och uppdaterade uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2010 : 192 s. :
ISBN: 978-91-39-20558-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Straffansvar
Leijonhufvud Madeleine, Wennberg Suzanne
8., [omarb.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 162 s. :
ISBN: 978-91-39-20486-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Zila Josef
Specialstraffrätten : en introduktion
6., [uppdaterade och bearb.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 100 s. :
ISBN: 978-91-39-20526-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Ekelöfs serie Rättegång häfte I-V se nedan. Förutom det under straffrätt nämnda kompendiet kan ytterligare artiklar, rättsfall m m tillkomma som tillhandahålles av institutionen.
Rättegång.
Ekelöf Per Olof, Edelstam Henrik
8., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2002 : 228 s. :
ISBN: 91-39-20292-5 : 338:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättegång.
Ekelöf Per Olof, Boman Robert
8., bearb. uppl. : Stockholm : Norstedt : 1996 : 213 s. :
ISBN: 91-38-50546-0 ; 293:00
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättegång.
Ekelöf Per Olof, Bylund Torleif, Edelstam Henrik
7., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2006 : 381, [8] s. :
ISBN: 91-39-20430-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättegång.
Ekelöf Per Olof, Edelstam Henrik, Heuman Lars
7., omarb. och rev. uppl. : Stockholm : Norstedt : 2009 : 343 s. :
ISBN: 978-91-39-20481-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättegång.
Ekelöf Per Olof, Edelstam Henrik, Pauli Mikael
8., [rev. och utök.] uppl. : Stockholm : Norstedt : 2011 : 310 s. :
ISBN: 978-91-39-20537-1
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättegång I-V. : Supplement
Ekelöf Per Olof, Edelstam Henrik, Pauli Mikael
11., [rev.] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2011 : 60 s. :
ISBN: 978-91-39-20603-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Rättsmedlen
Ekelöf Per Olof, Edelstam Henrik
12., [omarb. och rev.] uppl. : Uppsala : Iustus : 2008 : 212 s. :
ISBN: 978-91-7678-697-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Heuman Lars
Specialprocess : utsökning och konkurs
6., omarb. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2007 : 293 s. :
ISBN: 978-91-39-20457-2
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Andersson Ulrika
Hans (ord) eller hennes? : en könsteoretisk analys av straffrättsligt skydd mot sexuella övergrepp
1. uppl. : Lund : Bokbox : 2004 : 290 s. :
ISBN: 91-86980-31-9
Se Umeå UB:s söktjänst
Asp Petter
Från tanke till gärning. : D. 1 Legitimationsfrågor rörande förfältsdelikt
Uppsala : Iustus : 2005 : 162, [1] s. :
ISBN: 91-7678-610-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Asp Petter
Från tanke till gärning. : D. 2 Förberedelse och stämpling till brott
Uppsala : Iustus : 2007 : 248, [1] s. :
ISBN: 978-91-7678-659-8 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Kriminalrättens grunder
Asp Petter, Ulväng Magnus, Jareborg Nils
Uppsala : Iustus : 2010 : 578 s. :
ISBN: 978-91-7678-743-4
Se Umeå UB:s söktjänst
Asp Petter
Sex & samtycke
Uppsala : Iustus : 2010 : 250 s. :
ISBN: 978-91-7678-746-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Bergenheim Åsa
Brottet, offret och förövaren : vetenskapens och det svenska rättsväsendets syn på sexuella övergrepp mot kvinnor och barn 1850-2000
Stockholm : Carlsson : cop. 2005 : 479 s. :
ISBN: 91-7203-713-X (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Berglund Kerstin
Straffrätt och kön
Uppsala : Iustus : 2007 : 407 s. :
ISBN: 978-91-7678-673-4 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Borgeke Martin
Att bestämma påföljd för brott
1. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2008 : 510 s. :
ISBN: 978-91-39-01147-7 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Burman Monica
Straffrätt och mäns våld mot kvinnor : om straffrättens förmåga att producera jämställdhet
Uppsala : Iustus : 2007 : 448 s. :
http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-1013
ISBN: 978-91-7678-649-9z 978-91-7678-6499 (omslag)
Se Umeå UB:s söktjänst
Övergrepp mot kvinnor och barn : den rättsliga hanteringen
Diesen Christian, Diesen Eva F.
Stockholm : Norstedts juridik : 2009 : 356 s. :
ISBN: 978-91-39-01426-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Granström Görel
Den onda cirkeln : om brottsoffer, genus och rätten
1. uppl. : Uppsala : Uppsala Publ. House : 2004 : 283, [1] s. :
ISBN: 91-7005-250-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Utsatta och sårbara brottsoffer
Lindgren Magnus, Pettersson Karl-Åke, Hägglund Bo
1. uppl. : Stockholm : Jure :b Jure bokh. [distributör] : 2004 : 299 s. :
ISBN: 91-7223-192-0 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Lundgren Eva
Våldets normaliseringsprocess
Stockholm : Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (ROKS) : 2004 : 110 s. :
ISBN: 91-971659-1-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Sarnecki Jerzy
Introduktion till kriminologi
2., [uppdaterade och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2009 : 609 s. :
ISBN: 978-91-44-04858-1
Se Umeå UB:s söktjänst
Femininiteter, maskuliniteter och kriminalitet : genusperspektiv inom svensk kriminologi
Lander Ingrid, Pettersson Tove, Tiby Eva
Lund : Studentlitteratur : 2003 : 352 s. :
ISBN: 91-44-03055-X
Se Umeå UB:s söktjänst
Fitger, Peter, Rättegångsbalken. En kommentar. Stockholm: Norstedts Lindblom, P.H., Domstolarnas växande samhällsroll och processens förändrade funktioner floskel eller fakta? SvJT 2004 s. 229-262. Nordh, Robert. Praktisk process I-V Uppsala: Iustus Samuelsson, Per E, Att förhöra ett vittne. Stockholm: N & S 1996
Förhör
Bring Thomas, Diesen Christian, Wilton Wahren Alexandra
3., omarb. och uppdaterade uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2008 : 334 s. :
ISBN: 978-91-39-01314-3
Se Umeå UB:s söktjänst
Danelius Hans
Mänskliga rättigheter i europeisk praxis : en kommentar till Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna
3., [uppdaterade] uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2007 : 590 s. :
ISBN: 978-91-39-10879-5
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: s. 91-251
Diesen Christian
Bevis
1. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 1997- :
Lindell Bengt
Civilprocessen
2., [rev.] uppl. : Uppsala : Iustus : 2003 : 744 s. :
ISBN: 91-7678-510-6 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Straffprocessen
Eklund Hans, Lindell Bengt
1. uppl. : Uppsala : Iustus : 2005 : 506 s. :
ISBN: 91-7678-591-2 (inb.)
Se Umeå UB:s söktjänst
Bevisprövning vid sexualbrott
Sutorius Helena, Kaldal Anna
1. uppl. : Stockholm : Norstedts juridik : 2003 : 485 s. :
ISBN: 91-39-00925-4 : 838:00
Se Umeå UB:s söktjänst
Bylund Torleif
Repetitionskompendium i processrätt : med facit och interaktiva nätfigurer, www.processfig.se
8. uppl. : Uppsala : Iustus : 2010 : 218 s. :
ISBN: 978-91-7678-761-8
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: Rekommenderas av tidigare studenter som inläsningshjälp