"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Rätten i socialt arbete, 10 hp

Engelskt namn: Law in Social Work

Denna kursplan gäller: 2014-01-20 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2JU123

Högskolepoäng: 10

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Socialt arbete: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Juridiska institutionen

Beslutad av: Föreståndare vid Juridiskt forum, 2013-03-15

Reviderad av: Föreståndaren, 2013-11-11

Innehåll

I kursen behandlas rätten i socialt arbete. Kursen inleds med en introduktion och en allmän genomgång av rättssystemet och juridisk metod. Rättskällor och juridisk argumentationsanalys samt några centrala principer för lagtolkning som är av betydelse för det sociala arbetets praktik introduceras och problematiseras.

I kursen fokuseras rättsområden av särskild betydelse för det sociala arbetet,  bl.a. personrätt, familjerätt, socialrätt, inklusive socialförsäkringsrätt, migrationsrätt samt straffrätt. Rätten studeras ur olika perspektiv, där särskild vikt läggs vid barns behov och sådana samhälls- och familjeförhållanden som påverkar kvinnors och mäns livsbetingelser. Inom personrätten behandlas bl.a. frågor om rättshandlingsförmåga och rättskapacitet samt reglerna om fullmakt. I familjerätten behandlas de grundläggande skillna¬derna när det gäller regleringarna kring olika samlevnadsformer, fastställande av faderskap och moderskap, reglerna om vårdnad, boende och umgänge samt samarbetssamtal och adoption. I socialrätten studeras enskildas och gruppers ställning i social¬lagarna, med utgångspunkt i regleringen om rättigheter, skyldigheter, samtycke och tvång. Inom migrationsrätten behandlas utlänningars ställning i samband med migration, bl.a. när det gäller villkoren för utlänningars vistelse och bosättning i Sverige samt om samhällets ansvar för de utlänningar som vistas här. En introduktion ges till straffrätten, med fokus på unga lagöverträdare. Utöver detta kursinnehåll ges studenten kontinuerligt möjlighet att

- nå insikt om att socionomens handlingar i sin yrkesroll får konsekvenser för människors liv
- argumentera för sitt ställningstagande
- utveckla medvetenhet om människors olika möjligheter och förutsättningar
- reflektera över samspelet mellan teori och praktik i det sociala arbetet
- reflektera över relationens betydelse mellan klient/brukare och socionom
- reflektera över, förstå och förklara vad det kan innebära att leva i en socialt utsatt livssituation

Ovanstående görs möjligt genom tre utbildningsteman som är genomgående i socionomprogrammet: Pedagogisk Kompetens (PK), Professionell Medvetenhet (PM) samt Vetenskaplig Utveckling (VU). Dessa utbildningsteman preciseras som förväntade studieresultat under rubriken Kursens mål tillsammans med kursens övriga förväntade studieresultat.
 

Förväntade studieresultat

Kursens förväntade studieresultat är att studenten efter avslutad kurs ska:
- kunna särskilja ett rättssystem från andra normerande system och förstå huvuddragen i det svenska rättssystemet och dess förhållande till internationell rätt
- kunna identifiera rättsliga problem i det sociala arbetet samt förstå och tillämpa juridiska metoder för att lösa enklare juridiska problem,
- kunna föra juridisk argumentation för och emot olika rättsliga lösningar,
- ha kunskap om och förståelse för olika perspektiv på rätten
- ha introducerats till vetenskapliga artiklar med relevans för kursens innehåll.

Behörighetskrav

Matematik B, Samhällskunskap A. Eller: Matematik 2a / 2b / 2c, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet 5/A5)

Undervisningens upplägg

I Umeå ges denna kurs företrädesvis i form av traditionell campusutbildning där inslag av nätburen undervisning kan förekomma. På samlingsorterna Örnsköldsvik, Skellefteå och Luleå ges denna kurs i flexibel form, vilket innebär att studenten kommer att möta blandade undervisningsformer såsom fysiska möten vid samlingsorten, inspelade föreläsningar som ges via en webbaserad läroplattform, samt genomföra uppgifter via den webbaserade läroplattformen.

Kursen baseras på problembaserat lärande med studerandeaktiva undervisningsformer. Utgångspunkten är ofta konkreta juridiska problem där studenterna arbetar med praktisk problemlösning och juridisk argumentation. Studenterna förbereder sig både individuellt och i grupper. Olika ämnesområden introduceras genom föreläsningar. Stora delar av undervisningen är obligatorisk.

Examination

För att kunna bli godkänd på kursen krävs följande:

1. Godkända obligatoriska moment i form av t.ex. seminarier, övningar och inlämningsuppgifter. I förekommande fall godkända kompletteringsuppgifter vid frånvaro.
2. Godkänd muntlig examination vid kursens slut.
3. Godkänd skriftlig tentamen vid kursens slut.

Examination sker genom obligatoriska moment under kursen, och avslutande individuell muntlig och skriftlig examination. För obligatoriska redovisningar i muntlig eller skriftlig form (p. 1) ges endast betygen Underkänd (U) och Godkänd (G). På den individuella muntliga examinationen (p. 2) och den individuella skriftliga tentamen (p. 3) sätts något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG).
På hela kursen ges något av betygen Underkänd (U), Godkänd (G) eller Väl godkänd (VG). Betyg på kursen sätts först när p. 1-3 är genomförda.
Studerande som godkänts i prov får inte undergå förnyat prov för att uppnå högre betyg. För samtliga redovisningar gäller att studenten hanterar källor i enlighet med akademiskt vedertagna former.
Student som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle har rätt till förnyat provtillfälle, s.k. omprov senast tre månader efter att tentamensresultaten anslagits. Därefter erbjuds uppsamlingsprov i samband med ordinarie kurstillfälle. Student har rätt att prövas på samma kursplan som vid ordinarie prov, med minst två tillfällen upp till två år efter första registreringstillfället. Student har rätt att delta i max fem provtillfällen. För att ett provtillfälle ska räknas som förbrukat måste studenten ha blivit formellt underkänd på provet. En students frånvaro från anmält provtillfälle får inte räknas som ett förbrukat provtillfälle. Medverkan vid prov utan att redovisa ett resultat, att ”lämna blankt”, räknas som ett provtillfälle.

Student har rätt att byta examinator efter två icke godkända examinationer, om inte särskilda skäl talar emot det. Skriftlig begäran lämnas till studierektor senast två veckor före nästa examinationstillfälle.

Examination genomförs normalt på den ort där kursen ges. Om särskilda skäl föreligger kan en student ha möjlighet att examineras på annan ort. En student som önskar examineras på annan ort ska minst en månad före aktuellt tentamenstillfälle ansöka om detta. Blankett finns hos studentexpeditionen vid Socialt arbete. Förutsättningarna för tentamen på annan ort är att godkänd skrivningsbevakning, lokal eller vad annat som krävs för aktuell examination kan anordnas till rimlig merkostnad för institutionen. Elitidrottande studenter som har avtal med Umeå centrum för idrottsvetenskap anses ha särskilda skäl att examineras på annan ort (rektorsbeslut Dnr 102-329-07).

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande

Tillgodoräknande av kurs prövas individuellt. Om student vill tillgodoräkna sig poäng från tidigare utbildning så ska en ansökan om tillgodoräknande sändas in senast två månader innan start på den kurs inom socionomprogrammet som önskas tillgodoräknas. Blanketter finns hos studievägledare eller på http://www.umu.se/blanketter. För mer information kontakta studievägleda¬ren. Se också “Regelsamling för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid Umeå universitet”.
http://www.umu.se/studentcentrum/regler_riktlinjer/regelsamlingen/index.htm

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 4

Litteratur - Rätten i socialt arbete, 10 hp

Obligatorisk litteratur

Ungdomar i gäng : social- och straffrättsliga reaktioner
Andersson Ulrika, Mattsson Titti
1. uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 116 s. :
ISBN: 978-91-47-09547-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Eneroth Elisabeth
Juridik för socialt arbete
Malmö : Gleerups : 2012 : 238 s. :
ISBN: 978-91-40-67941-3
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Malmströms Civilrätt
Ramberg Christina, Sigeman Tore, Malmström Åke, Agell Anders
22., [rev.] uppl. : Malmö : Liber : 2012 : 385 s. :
ISBN: 978-91-47-09742-5
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Gällande lagtext, från databas eller tryckt författningssamling. De författningar som behövs på kursen motsvarar urvalet i Socialrätt, författningssamling för socialt arbete, Studentlitteratur. Tillkommer: Artiklar, texter och annat material som tillhandahålls eller görs tillgängligt av utbildningsanordnaren.

Referenslitteratur

Nya sociallagarna med kommentarer. (Senaste upplagan)
Norström, Carl, Thunved Anders
Stockholm : Norstedts Juridik :

Rätt och rättssystem : en introduktion för professionsutbildningar
Staaf Annika, Zanderin Lars, Nyström Birgitta
1. uppl. : Malmö : Liber : 2010 : 119 s. :
ISBN: 91-47-09006-5
Se Umeå UB:s söktjänst

Zetterström Stefan
Offentlig rätt
1. uppl. : Malmö : Liber : 2011 : 472 s. :
ISBN: 978-91-47-09021-1
Se Umeå UB:s söktjänst