Huvudområden och successiv fördjupning:
Rättsvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Genusvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Juridiska institutionen
Beslutad av: Föreståndaren, 2016-01-26
Innehåll
Kursen syftar till att ge grundläggande kunskaper om rätten och interaktionen mellan rätt och samhälle. Kritiska förhållningssätt till rätt och samhälle, juridisk metod såväl som lagstiftningsprocessen och rättstillämpningen är de huvudsakliga studieobjekten. Tvärvetenskapliga utmaningar till doktrinära studier av rätten introduceras. Kursen fokuserar på att identifiera socio-rättsliga frågor i olika samhälleliga och rättsliga kontexter. Därtill introduceras teoretiska och metodologiska verktyg för att kritiskt granska och analysera sådana frågor.
Förväntade studieresultat
Efter avslutad kurs förväntas studenten ha förmåga att:
- förstå och förklara teoretiska förhållningssätt till relationerna mellan rätt och samhälle, - förstå och förklara lagstiftningsprocesser och former av rättstillämpning, - förstå hur rättsliga frågor blir lösta och på en grundläggande nivå kunna kritiskt analysera rättstillämpningen, - på en grundläggande nivå kunna förstå och förklara tvärvetenskapliga utmaningar av rätten, till exempel hur rätten relaterar till genus, sexualitet och etnicitet, - tillämpa teoretiska och metodologiska verktyg i kritiska analyser av rätt och samhälle.
Behörighetskrav
Grundläggande behörighet
Undervisningens upplägg
Kursen ges på engelska och helt via en lärplattform. Det är på lärplattformen studenten tar del av föreläsningar och seminarier. Studierna karaktäriseras av en hög grad av självständigt och aktivt sökande efter kunskap och kritisk vetenskaplig analys.
Examination
Examinationen sker genom två delar. Den första innefattar inlämnandet av quiz och aktivt deltagande vid ett seminarium. Den andra delen består av en individuell skriftlig inlämningsuppgift.
Examinationen omfattar totalt inlämnande av quiz, aktivt deltagande vid ett seminarium och inlämnandet av den individuella skriftliga uppgiften. Examinationens första del kan ge betygen Underkänd (U) eller Godkänd (G). Examinationens andra del kan ge betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG).
Tillgodoräknande
Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller verksamhet kan godtas för tillgodoräknande. För närmare information se: http://www.umu.se/utbildning/antagning/tillgodoraknande/
Litteratur
Giltig från:
2016 vecka 35
Kurslitteratur
Kurslitteratur anges på webbsidan:
http://www.juridisktforum.umu.se/utbildning/kurser/?languageId=3