"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Critical Perspectives on Nordic Gender Equalities, 15 hp

Engelskt namn: Critical Perspectives on Nordic Gender Equalities

Denna kursplan gäller: 2013-09-30 till 2014-08-31 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KC009

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Genusvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Rättsvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Umeå centrum för genusstudier (UCGS)

Beslutad av: UCGS:s föreståndare, 2011-05-23

Reviderad av: Föreståndaren, 2013-10-01

Innehåll

Kursen behandlar jämställdhet som politiskt ideal och praktik i Norden. Med en historisk utgångspunkt diskuterar vi frågor som: Hur och när etablerades jämställdhet på den politiska agendan i de nordiska länderna? Hur förstås och praktiseras jämställdhet idag? Vilka betydelser läggs i begreppet jämställdhet? Kan vi betrakta de nordiska länderna som jämställda och/eller jämlika? Kursen lägger fokus vid olika sätt att analysera och förstå jämställdhet, kön och politik genom att vi introducerar kritiska perspektiv som poststrukturalism och post-kolonial teori, men vi kommer också att analysera betydelser av klass, våld och sexualitet i relation till jämställdhet som politiskt ideal. Vi lägger fokus vid att studera hur dagens nordiska länder i allmänhet och jämställdhetspolitiken i synnerhet ingår i processer av kolonialism, heteronormativitet och neo-liberalism. Det är en tvärvetenskaplig kurs som med fördel kan läsas inom ramen för många program. Kursen bygger på studenternas aktiva deltagande och består av föreläsningar, seminarier och skriftliga examinationer. Kursen ges på engelska.

Förväntade studieresultat

Moment 1: Kön och politik i Norden (7,5 hp)

Efter genomfört moment ska studenten kunna

- redogöra för framväxten av nordisk jämställdhetspolitik samt kunna självständigt identifiera och jämföra centrala konfliktlinjer inom nordisk feministisk forskning om jämställdhet och politik.
- muntligt och skriftligt presentera en självständig och kritisk analys av olika betydelser av jämställdhet.

Moment 2: Kritiska perspektiv på Nordisk jämställdhet (7,5 ECTS)

Efter genomfört moment ska studenten kunna

- redogöra för och självständigt jämföra olika feministiska analytiska perspektiv som presenterats under momentet.
- muntligt och skriftligt presentera en självständig, kritisk analys av Nordisk jämställdhet relaterad till processer av kolonialism, heteronormativitet, klass och ny-liberalism.

Efter genomförd kurs skall studenten utöver ovanstående visa god förmåga att bidra med kvalificerade synpunkter i seminariediskussioner och leda diskussioner.

Behörighetskrav

Univ: Minst 90 hp varav minst 15 hp ska vara självständigt arbete, alternativt minst 120 hp. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier.

Undervisningens upplägg

Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Stor vikt läggs vid studenternas självständighet i arbetet. Den schemalagda undervisningen är till stora delar obligatorisk. För student som inte har möjlighet att delta i ett obligatoriskt studietillfälle ges särskilda uppgifter.

Examination

Examination sker löpande genom aktivt deltagande vid obligatoriska seminarier. På moment 1 sker examination därutöver genom två individuella, skriftliga uppgifter. På moment 2 sker examination därutöver genom en skriftlig uppgift. På momenten och kursen som helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl Godkänd (VG). För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delar är godkända. För betyget Väl Godkänd på hela kursen krävs VG på modul 2 samt VG på minst av en av uppgifterna på modul 1.

Rätt till förnyad examination erbjuds tidigast tio arbetsdagar och senast tre månader efter att resultatet av ordinarie examination meddelats. Ytterligare ett prov erbjuds inom ett år. Den som godkänts I examination får inte undergå förnyad examination för högre betyg. Möjlighet till examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tillfället ges under minst två år efter studentens registrering på kursen. Sammanlagt ges studenten möjlighet att genomföra prov vid fem tillfällen. Student som utan godkänt resuluat har genomgått två prov för ett kursmoment eller del av moment, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot.

Tillgodoräknande

Kursen kan inte tillgodoräknas i andra kurser i genusvetenskap vid Umeå universitet.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.