"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Miljöteoretiska perspektiv, 7,5 hp

Engelskt namn: Perspectives on Environmental Theory

Denna kursplan gäller: 2022-06-13 till 2023-01-01 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KC028

Högskolepoäng: 7,5

Utbildningsnivå: Avancerad nivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Genusvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Umeå centrum för genusstudier (UCGS)

Beslutad av: Föreståndaren, 2019-06-11

Reviderad av: Föreståndaren, 2022-08-31

Innehåll

Kursen innehåller en introduktion till bl.a. ekofeminism, posthumanism och Dark ecology, samt både intern och extern kritik mot respektive fält. Syftet är att ge en historisk och vetenskapsteoretisk karta över olika definitioner av natur och människa, samt inblick i olika maktkritiska teorier om hur de kan och bör förhålla sig till varandra

Kursen ger en introduktion till olika feministiska perspektiv på miljö, natur och människa; alltifrån den tidiga ekofeminismens till den senare posthumanismens utgångslägen presenteras, kontextualiseras och granskas. Vad innebär olika förhållningssätt till relationen mellan människa och natur för vår syn på miljöförstöring och klimatförändring? Vilka olika problemställningar och lösningar implicerar de olika förhållningssätten? Står alternativet enbart mellan modern teknologi och naturromantisk holism? Kursen är en onlinekurs och kursspråket är engelska.

 

Förväntade studieresultat


Efter kursen ska studenten

Kunskap och förståelse

  • Kunna identifiera och beskriva centrala delar av de olika förhållningssätt till natur, kultur, miljö och människa som introducerats.

Färdighet och förmåga

  • Kunna bidra med kvalificerade analytiska kommentarer vid seminarier, självständigt kunna förhålla sig till olika teoretiska ståndpunkter som presenterats under kursen och förstå skillnader och likheter mellan de olika perspektiven.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Muntligt och skriftligt kunna presentera en självständig analys utifrån kurslitteraturen.

 

Behörighetskrav

Univ 90 hp varav minst 15 hp ska vara självständigt arbete; alternativt minst 120 hp. Dessutom En A/6 och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier om utbildningen ges på svenska.

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av läsinstruktioner, introduktioner samt obligatoriska uppgifter. För studenter som inte har möjlighet att delta i obligatoriskt studietillfälle kommer en komplettering att krävas. Tiden för inlämning av kompletteringar följer samma regler som förnyad examination, det vill säga senast inom två år efter studentens registrering på kursen. Stor vikt läggs vid självständigt arbete.

Examination

Examinationen sker löpande genom obligatoriska uppgifter, samt genom en skriftlig hemtentamen. Om särskilda skäl föreligger har examinator rätt att besluta om annan examinationsform.

För kursen som helhet ges betygen Underkänd (U), Godkänd (G) och Väl godkänd (VG). För betyget Godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska delar är godkända.

Rätt till förnyad examination erbjuds tidigast tio arbetsdagar och senast tre månader efter att resultatet av ordinarie examination meddelats. Ytterligare ett prov erbjuds inom ett år. Den som godkänts i examination får inte undergå förnyad examination för högre betyg. Möjlighet till examination baserad på samma kursplan som vid ordinarie tillfället ges under minst två år efter studentens registrering på kursen. Sammanlagt ges studenten möjlighet att genomföra prov vid fem tillfällen. Student som utan godkänt resultat har genomgått två prov för ett kursmoment eller del av moment, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot.

 

Övriga föreskrifter

Tillgodoräknande
Kursen kan ej tillgodoräknas i andra kurser i genusvetenskap vid Umeå universitet. För ytterligare information kontakta studierektor.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.