"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Introduktion till GIS, 15 hp

Engelskt namn: Introduction to GIS

Denna kursplan gäller: 2023-10-16 och tillsvidare

Kurskod: 2KG117

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kulturgeografi: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Tregradig skala

Ansvarig institution: Institutionen för geografi

Beslutad av: Prefekten, 2023-10-18

Innehåll

Kursen ger en introduktion till geografiska informationssystem (GIS). Utöver ämnen relaterade till kartografi och kartdesign behandlar kursen praktisk användning av GIS för visualisering och analys. Såväl vektor- som rasterdata och tillhörande funktionalitet ges uppmärksamhet. Den huvudsakliga programvaran som används är ArcGIS Pro.

Modul 1: Kartografi och kartdesign, 7,5 hp

Modulen inleds med en översikt av funktionaliteten i GIS. Därefter behandlas aspekter av kartografi och kartdesign, liksom användningen av GIS för att hantera, visualisera och göra urval från lägesbestämda data samt utföra grundläggande geobearbetning. Konstruktion av tematiska kartor och produktion av kartlayouter utgör centrala modulinslag.

Modul 2: Redigering, geobearbetning och analys, 7,5 hp

Modulen fokuserar på användningen av GIS för att skapa och redigera vektordata, utföra geobearbetning av vektor- och rasterdata samt genomföra grundläggande rumsliga analyser. I detta sammanhang introduceras geodatabasfunktionalitet såsom topologiregler, liksom sätt att automatisera och dokumentera datahantering och databehandling.

Förväntade studieresultat

Efter avslutad kurs skall studenten kunna:

Kunskap och förståelse

1. förklara principerna bakom och nyttan med GIS,

2. beskriva funktionaliteten hos GIS-programvara och relaterade dataformat,

3. presentera centrala begrepp inom kartografi och kartdesign, såsom projektioner, generalisering och symbolisering,

4. redogöra för viktiga GIS-verktyg för datahantering och databehandling,

Färdighet och förmåga

5. hantera, visualisera och göra urval från lägesbestämda data,

6. skapa och redigera vektordata,

7. utföra geobearbetning av vektor- och rasterdata,

8. skapa och tolka tematiska kartor,

9. producera och presentera effektiva kartlayouter och andra visuella representationer av rumsliga data,

10. använda GIS för grundläggande rumslig analys.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen ges i form av föreläsningar, övningar, handledning och seminarier. Kursen ges på engelska.

Examination

Kursen examineras genom följande prov:

Modul 1:

Två individuella skriftliga inlämningsuppgifter (G/U).

Seminariebaserad muntlig presentation (G/U).

Salstentamen (0-40 poäng).

Modul 2:

Två individuella skriftliga inlämningsuppgifter (G/U).

Individuell hemtentamen (0-40 poäng).

Betygsskalan för kursen är Väl godkänd (VG), Godkänd (G) eller Underkänd (U). För att erhålla betyget Godkänd (G) krävs godkänt resultat på samtliga prov. För poängsatta examinationer krävs minst 50 procent av maximalt antal poäng för godkänt resultat. För att erhålla betyget Väl

godkänd (VG) på en modul och på kursen som helhet krävs minst 75 procent av maximalt antal poäng.

Examinator kan besluta om avsteg från kursplanens examinationsform. Individuell anpassning av examinationsformen ska övervägas utifrån studentens behov. Examinationsformen anpassas inom ramen för kursplanens förväntade studieresultat. Student som har behov av en anpassad examination ska senast 10 dagar innan examinationen begära anpassning hos kursansvarig institution. Examinator beslutar om anpassad examination som sedan meddelas studenten.

Betyg kan inte överklagas, d.v.s. prövas av någon högre instans, men en student kan alltid göra anmärkningar mot rättningen eller begära att examinator omprövar sitt beslut.

Studerande som erhållit godkänt resultat på prov kan ej genomgå förnyat prov för högre betyg. För studerande som inte blivit godkänd vid ordinarie provtillfälle anordnas förnyat provtillfälle i enlighet med Umeå universitets Regler för betyg och examination på grund- och avancerad nivå (FS 1.1.2-553-14). Ett omprov ska erbjudas senast två månader efter det ordinarie provet, dock tidigast tio arbetsdagar efter det att resultatet av det ordinarie provet har meddelats. För prov som genomförs under maj och juni månad får första omprovet erbjudas inom tre månader efter ordinarie provtillfälle.

Studerande som två gånger har underkänts i prov har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar emot det (HF 6 kap. 22 §). Sådan förfrågan ska prövas skyndsamt. Begäran om ny examinator ska ställas till studierektor.

Tillgodoräknande

Student har rätt att få prövat om en tidigare utbildning eller yrkesverksamhet kan godtas för tillgodoräknande. Ansökningar om tillgodoräkningar handläggs av Examensenheten vid Studentcentrum.

Övriga föreskrifter

I det fall att kursplan upphör att gälla eller genomgår större förändringar, garanteras studenter minst tre provtillfällen (inklusive ordinarie provtillfälle) enligt föreskrifterna i den kursplan som studenten ursprungligen varit kursregistrerad på under en tid av maximalt två år.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.