Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2007-05-21
Innehåll
I kursen behandlas olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen med fokus på funktion, upptag och omsättning i kroppen. Praktisk och teoretisk tillämpning av näringsrekommendationer på individ- och gruppnivå ingår. Dessutom innehåller momentet en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet. Exempel på frågor som tas upp är; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket fett ska man välja; måste man äta grönsaker om man äter frukt?
Förväntade studieresultat
Efter slutförd kurs ska den studerande kunna:
- Redogöra för människans energibehov och energiförbrukning.
- Redogöra för människans behov av fett, protein, kolhydrater och kostfiber samt dess funktion och omsättning i kroppen.
- Redogöra för människans behov av vitaminer och mineraler samt dess upptag och funktion i kroppen.
- Teoretiskt och praktiskt tillämpa Nordiska näringsrekommendationer.
- Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen.
- Ge en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg i minst 18 hp i kostvetenskap på A-nivå eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, grupparbete, seminarier och laborationer. Seminarier och laborationer är obligatoriska.
Examination
Laborationsmoment examineras genom muntlig och/eller skriftlig redovisning där endast betygen U eller G sätts. Teoridelen examineras genom en skriftlig tentamen.
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Giltig från:
2009 vecka 36
Näringslära 7,5 hp
Abrahamsson Lillemor Näringslära för högskolan 5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. : ISBN: 91-47-05355-0 Se Umeå UB:s söktjänst
Bergh Kurt Manuell näringsberäkning (kompendium) Senaste upplagan : Umeå : Inst för kostvetenskap :
Livsmedelstabell. Energi och näringsämnen. Uppsala : Livsmedelsverket : 2002 :
Nordiska ministerrådet Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity. Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435 s. : ill. : ISBN: 92-893-1062-6 Se Umeå UB:s söktjänst
Vikttabeller Uppsala : Livsmedelsverket : 1999 :
Referenslitteratur
Krause's food, nutrition,&diet therapy. Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V. 11th ed. / [edited by]L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : Philadelphia, Pa. ; London : W. B. Saunders : 2004 : 37, 1321 s. : ill. : ISBN: 0-7216-9784-4 Se Umeå UB:s söktjänst