"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost och näring för idrottsvetenskapliga programmet, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Nutrition

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2013-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN023

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkommittén för Idrottsvetenskapliga programmet, 2007-12-14

Innehåll

Kursen består av följande moment: 1.Livsmedelskemi och metabolism (Food chemistry and metabolism), 7,5 hp 2.Näringslära (Nutrition), 7,5 hp Moment 1. Livsmedelskemi och metabolism, 7,5 hp Momentet behandlar den kemi som krävs för att förstå livsmedlens uppbyggnad och funktion samt vad som händer vid tillagning. Momentet innehåller också den kemi som krävs för att förstå kroppens uppbyggnad och cellens ämnesomsättning. Exempel på frågor som kommer att besvaras under momentet är: varför stelnar äggvitan när du steker den; varför klibbar pastan ihop sig efter tillagningen; hur är cellmembranet byggt för att klara sina funktioner; varför sjunker pH i blod och filmjölken när mjölksyra bildas? Moment 2. Näringslära, 7,5 hp I momentet behandlas olika livsmedels innehåll av energi- och näringsämnen med fokus på funktion, upptag och omsättning i kroppen. Människans energibehov och energiförbrukning samt alkoholens omsättning och effekt i kroppen behandlas också. Teoretisk och praktisk tillämpning av nordiska näringsrekommendationer (NNR) samt en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet ingår. Exempel på frågor som tas upp är; hur kan man bestämma sin energiförbrukning; vilket fett ska man välja; måste man äta grönsaker om man äter frukt; behöver idrottare inta extra vitaminer och mineraler; vilka kortsiktiga nackdelar har alkohol för idrottsprestationen?

Förväntade studieresultat

Moment 1. Livsmedelskemi och metabolism Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Förstå atomens byggnad, periodiska systemets grunder samt kemisk bindning. - Förstå skillnader mellan starka och svaga syror och baser samt principerna för pH och buffert. - Klassificera de olika organiska föreningarna och förstå principerna för olika typer av isomeri och organiska reaktioner. - Klassificera kolhydrater, fetter, proteiner och enzymer utifrån namn, byggnad och egenskaper samt förstå vissa livsmedelskemiska processer med tyngdpunkt på fetter. - Förstå matspjälkningskanalens anatomi och uppbyggnad samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen. - Förstå grunderna för kolhydrater, fett och proteiners metabolism i cellen. - Redogöra för den hormonella regleringens grunder av metabolism i lever och hjärna samt fett- och muskelvävnad under dygnets olika faser. Moment 2. Näringslära Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Redogöra för människans energibehov och energiförbrukning. - Redogöra för människans behov av fetter, proteiner, kolhydrater och kostfiber samt deras funktion och omsättning i kroppen. - Redogöra för människans behov av vitaminer och mineraler samt dess upptag och funktion i kroppen. - Teoretiskt och praktiskt tillämpa nordiska näringsrekommendationer (NNR). - Förstå alkoholens omsättning och effekt i kroppen. - Ge en översikt av de vetenskapliga metoder som används vid forskning inom kostområdet.

Behörighetskrav

Univ: Genomgått Idrottsmedicin A1/G1 15 hp på idrottsvetenskapliga programmet eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar samt obligatoriska seminarier, grupparbeten och laborationer.

Examination

Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Varje moment examineras med ett skriftligt prov. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur