"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost och hälsa, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Health

Denna kursplan gäller: 2008-01-21 till 2011-01-16 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN024

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har endast gymnasiala förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Programkommittén för gastronomiprogrammet, 2007-10-30

Innehåll

Kursen består av följande moment: 1. Näringslära med tillämpningar (Nutrition and its applications), 9 hp 2. Kost för olika grupper (Food for different groups), 4,5 hp 3. Projektarbete (Project work), 1,5 hp Moment 1. Näringslära med tillämpningar, 9 hp I momentet behandlas cellens och grundvävnaders byggnad och funktion, matspjälkningskanalens anatomi och reglering, samt spjälkningen och absorptionen av energigivande näringsämnen. Dessutom diskuteras grunderna och reglering för kolhydrater, fett och proteiners metabolism i cellen. Vidare behandlas människans energibehov och energiförbrukning, samt behovet, funktionen och omsättningen i kroppen av fetter, protein, kolhydrater, kostfibrer, respektive vitaminer och mineraler. Alkoholens omsättning och effekt i kroppen samt alkoholens betydelse i ett hälsoperspektiv diskuteras också. Olika livsmedelsgruppers innehåll av energi- och näringsämnen diskuteras utifrån svenska näringsrekommendationer (SNR). De teoretiska kunskaperna verklighetsanknyts och fördjupas genom praktiska tillämpningar. Exempel på tillämpningar är bearbetning av egen genomförd kostregistrering, vitamin- och minerallaboration. Folkhälsosatsningar inom livsmedelsbranschen i form av t ex nyckelhålsmärkta matsedlar belyses och bearbetas i form av laboration med restaurangernas nyckelhål. Exempel på frågor som tas upp under momentet; vad innehåller en måltid och hur kan man påverka den; vilket matfett ska jag välja och varför; måste man äta grönsaker om man äter frukt; hur trovärdiga är de kostbudskap man möter i media? Moment 2. Kost för olika grupper, 4,5 hp I momentet ingår en översikt av olika kostrelaterade folksjukdomar, som diabetes typ II, hjärt-kärlsjukdomar, övervikt/fetma och metabola syndromet. Vegetarisk kost samt olika former av födoämneskänslighet behandlas teoretiskt samt genom praktisk tillämpning. Behovet av kost vid olika åldrar belyses för att därmed rätt bemöta och tillgodose olika kunders behov och önskemål. Matkultur, kostsociologi, religion och dess matlagar behandlas också. Moment 3. Projektarbete, 1,5 hp I momentet görs en fördjupning av kunskaper från tidigare moment. I projektet ingår en praktisk tillämpning samt en skriftlig rapport. Studenterna opponerar skriftligt på varandras arbeten.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Näringslära med tillämpningar Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Redogöra kroppens uppbyggnad med tyngdpunkt på matspjälkning, ämnesomsättning samt dess reglering. • Granska och värdera näringsämnenas förekomst i livsmedel samt identifiera och förklara näringsämnenas betydelse för människan. • Redogöra och värdera en måltid ur näringssynpunkt utifrån svenska näringsrekommendationer. Moment 2. Kost för olika grupper Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Ha förståelse för kundens/gästens behov och hälsa, och utifrån detta kunna planera och tillaga anpassade måltider. Moment 3. Projektarbete Efter slutfört moment ska den studerande kunna: • Planera och tillaga en måltid med hänsyn taget till näringsinnehåll, olika gruppers behov, ekonomi, miljö, och sensorik. • Muntligt och skriftligt motivera sina val av livsmedel och metoder i matlagningen. • Skriftligt kritiskt granska en annan students projektarbete.

Behörighetskrav

Grundläggande behörighet

Undervisningens upplägg

Undervisningen sker i form av föreläsningar samt obligatoriska laborationer, seminarier, grupparbeten och en kostregistrering. Laborationer, seminarier och grupparbeten redovisas muntligt och/eller skriftligt. Kostdataprogram tillhandahålls av institutionen.

Examination

Obligatoriska moment kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. Vid laborationer, seminarier och kostregistrering sätts enbart betygen U eller G. Skriftliga tentamina examinerar moment 1 och moment 2. Moment 3 examineras genom ett projektarbete. För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG på hela kursen krävs att mer än 9 hp på hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen. Kontakta aktuell institution.