"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost- Hälsokommunikation, C, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Nutrition - Health Communication, C

Denna kursplan gäller: 2012-01-02 till 2013-12-29 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-08

Reviderad av: Institutionen för kostvetenskap, 2011-12-12

Innehåll

Kursen består av följande moment: 1. Psykologi (Psychology), 4,5 hp 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition (The media and nutritional information, dietary assessment methods and nutrition), 8,5 hp 3. Fältstudier (Field studies), 2 hp Moment 1. Psykologi, 4,5 hp Studenterna ska inhämta grundläggande kunskaper i kognitiv psykologi, nya teorier om barns utveckling, psykosociala teorier som används i vården inklusive kristeori, grupper och grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri. Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition, 8,5 hp I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare behandlas vilka kostundersökningsmetoder som finns samt hur dessa kan användas och tolkas. Hur energi- och näringsbehovet påverkas vid elitidrott och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost behandlas också. Moment 3. Fältstudier, 2 hp Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Psykologi Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Förklara grunderna i kognitiv psykologi. - Beskriva psykosociala teorier som används i vården (inklusive kristeori, grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri), samt teorier om barns utveckling. Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition. Efter slutfört moment ska den studerande kunna: - Beskriva olika hälsokommunikationsprocesser samt massmedias betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv. - Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa. - Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv. - Beskriva, tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder. - Förklara samband mellan kost- och fysisk prestation. - Planera och värdera kost ur en elitidrottares perspektiv. Moment 3. Fältstudier Efter slutfört moment ska den studerande kunna: -Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde. -Känna till verksamhetens organisation och författningar/styrdokument som råder inom aktuell verksamhet.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg på minst fyra av fem moment på Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Moment 1. Psykologi Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarier och vissa föreläsningar är obligatoriska. Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. En obligatorisk enskild uppgift inom området kostundersökningsmetodik ingår. Moment 3. Fältstudier Dietistprogrammet: Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga moment är obligatoriska. Fristående kurs: Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga moment är obligatoriska.

Examination

Moment 1. Psykologi Examination sker genom en skriftlig tentamen samt genom skriftlig och/eller muntlig redovisning och aktivt deltagande vid seminarier. För redovisningar och seminarier sätts endast betygen U eller G. Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition Examination sker genom en skriftlig tentamen, en skriftlig och/eller muntlig redovisning av enskild uppgift samt seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För enskild uppgift samt seminarier sätts endast betygen U eller G. Moment 3. Fältstudier Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning av uppgifter. På momentet sätts betyget U eller G. Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 8,5 hp av hela kursen har betyget VG. Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling. TILLGODORÄKNANDE Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

  • Giltig från: 2013 vecka 1

    PSYKOLOGI 4,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Kognitiv psykologi
    Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
    Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
    ISBN: 91-44-35931-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tamm Maare
    Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
    ISBN: 91-44-04100-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

    KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

    Obligatorisk litteratur

    Jarlbro Gunilla
    Hälsokommunikation : en introduktion
    3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-44-05876-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
    Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
    Obligatorisk

    Wansink B
    "Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
    J Am Diet Assoc : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 106(4):601-607

    Uppladdningen idrott 2007
    Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt
    Uppladdningen : 2007 :
    Beställes via uppladdningen.nu
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 50 sid

    Krause's food & nutrition therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
    ISBN: 978-1-4160-3401-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 16 sidor

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 29 sidor

    Johansson G
    Kostundersökningar ska granskas kritiskt
    Perspektiv : 2001 :
    Tillgänglig här
    Obligatorisk
    Läsanvisning: www.perspektiv.nu

    Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
    J of the Am Diet Assoc : 2009 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 109(3)509-527

    Venderly A.M
    Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
    Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

    Andersson Agneta
    Kostrekommendationer för elitidrottare
    Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
    Fritt tillgänglig via www.sok.se
    Obligatorisk

    Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
    Blomstrand Eva, Apró William
    Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :
    http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2568/ImageVaultHandler.aspx
    ISBN: 978-91-978130-3-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Gibson Rosalind S.
    Principles of nutritional assessment
    New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
    ISBN: 0-19-505838-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

    FÄLTSTUDIER 2 HP

    Obligatorisk litteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (ca 30 sid)

  • Giltig från: 2012 vecka 3

    Psykologi 4,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kognitiv psykologi
    Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
    Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
    ISBN: 91-44-35931-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tamm Maare
    Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
    ISBN: 91-44-04100-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

    Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition 8,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Forskare klargör Myter om maten
    Formas Stockholm : 2004 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Utlånas via institutionen

    Jarlbro Gunilla
    Hälsokommunikation : en introduktion
    3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-44-05876-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
    Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
    Obligatorisk

    Wansink B
    "Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
    J Am Diet Assoc : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 106(4):601-607

    Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt. Uppladdningen idrott 2000. Beställes via www.uppladdningen.nu. 50 sid.

    Obligatorisk

    Krause's food & nutrition therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
    ISBN: 978-1-4160-3401-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 16 sidor

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 29 sidor

    Johansson G
    Kostundersökningar ska granskas kritiskt
    Perspektiv : 2001 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 1 maj:14-18

    Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
    J of the Am Diet Assoc : 2009 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 109(3)509-527

    Venderly A.M
    Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
    Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

    Andersson Agneta
    Kostrekommendationer för elitidrottare
    Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
    Fritt tillgänglig via www.sok.se
    Obligatorisk

    Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
    Blomstrand Eva, Apró William
    Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :
    http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2568/ImageVaultHandler.aspx
    ISBN: 978-91-978130-3-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Gibson Rosalind S.
    Principles of nutritional assessment
    New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
    ISBN: 0-19-505838-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

    Fältstudier 2 hp

    Obligatorisk litteratur

    Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
    Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
    Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
    ISBN: 91-44-37241-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: (ca 30 sid)

  • Giltig från: 2012 vecka 2

    Psykologi 4,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Kognitiv psykologi
    Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
    Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
    ISBN: 91-44-35931-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Tamm Maare
    Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
    2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
    ISBN: 91-44-04100-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

    Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition 8,5 hp

    Obligatorisk litteratur

    Forskare klargör Myter om maten
    Formas Stockholm : 2004 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: Utlånas via institutionen

    Jarlbro Gunilla
    Hälsokommunikation : en introduktion
    3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
    ISBN: 978-91-44-05876-4
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
    4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
    ISBN: 92-893-1062-6
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Hansson Sven Ove
    Konsten att vara vetenskaplig
    Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
    Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
    Obligatorisk

    Wansink B
    "Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
    J Am Diet Assoc : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 106(4):601-607

    Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt. Uppladdningen idrott 2000. Beställes via www.uppladdningen.nu. 50 sid.

    Obligatorisk

    Krause's food & nutrition therapy.
    Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
    12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
    ISBN: 978-1-4160-3401-8
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 16 sidor

    Abrahamsson Lillemor
    Näringslära för högskolan
    5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
    ISBN: 91-47-05355-0
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst
    Läsanvisning: 29 sidor

    Johansson G
    Kostundersökningar ska granskas kritiskt
    Perspektiv : 2001 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 1 maj:14-18

    Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
    J of the Am Diet Assoc : 2009 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 109(3)509-527

    Venderly A.M
    Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
    Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
    Obligatorisk
    Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

    Andersson Agneta
    Kostrekommendationer för elitidrottare
    Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
    Fritt tillgänglig via www.sok.se
    Obligatorisk

    Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
    Blomstrand Eva, Apró William
    Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :
    http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2568/ImageVaultHandler.aspx
    ISBN: 978-91-978130-3-7
    Obligatorisk
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Referenslitteratur

    Gibson Rosalind S.
    Principles of nutritional assessment
    New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
    ISBN: 0-19-505838-0
    Se Umeå UB:s söktjänst

    Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma