"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.
Kursplan:

Kost- Hälsokommunikation, C, 15 hp

Kursen är nedlagd från och med 2024-11-25

Engelskt namn: Food and Nutrition - Health Communication, C

Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2014-12-28 (nyare version av kursplanen finns)

Kurskod: 2KN027

Högskolepoäng: 15

Utbildningsnivå: Grundnivå

Huvudområden och successiv fördjupning: Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav

Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd

Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap

Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-08

Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16

Innehåll

Kursen består av följande moment:

  1. Psykologi (Psychology), 4,5 hp
  2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition (Health communication and media, dietary assessment methods and sports nutrition), 8,5 hp
  3. Fältstudier (Field studies), 2 hp

Moment 1. Psykologi, 4,5 hp
Studenterna ska inhämta grundläggande kunskaper i kognitiv psykologi, nya teorier om barns utveckling, psykosociala teorier som används i vården inklusive kristeori, grupper och grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri.

Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition, 8,5 hp
I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare behandlas vilka kostundersökningsmetoder som finns samt hur dessa kan användas och tolkas. Hur energi- och näringsbehovet påverkas vid elitidrott och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost behandlas också.

Moment 3. Fältstudier, 2 hp
Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.

Förväntade studieresultat

Moment 1. Psykologi
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

  • Förklara grunderna i kognitiv psykologi.
  • Beskriva psykosociala teorier som används i vården (inklusive kristeori, grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri), samt teorier om barns utveckling.

Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition.
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Beskriva olika hälsokommunikationsprocesser samt massmedias betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Förklara samband mellan kost- och fysisk prestation.

Färdighet och förmåga

  • Planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa.
  • Beskriva, tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Kritiskt granska kostbudskap utifrån ett hälsokommunikativt perspektiv.
  • Planera och värdera kost ur en idrottares perspektiv.

Moment 3. Fältstudier
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse

  • Känna till verksamhetens organisation och författningar/styrdokument som råder inom aktuell verksamhet.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

  • Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde.

Behörighetskrav

Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt samt godkänd betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande.

Undervisningens upplägg

Moment 1. Psykologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarier och vissa föreläsningar är obligatoriska.

Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. En obligatorisk enskild uppgift inom området kostundersökningsmetodik ingår.

Moment 3. Fältstudier Dietistprogrammet:
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga moment är obligatoriska.

Fristående kurs: Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga moment är obligatoriska.

Examination

Moment 1. Psykologi
Examination sker genom en skriftlig tentamen samt genom skriftlig och/eller muntlig redovisning och aktivt deltagande vid seminarier. För redovisningar och seminarier sätts endast betygen U eller G.

Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Examination sker genom en skriftlig tentamen, en skriftlig och/eller muntlig redovisning av enskild uppgift samt seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För enskild uppgift samt seminarier sätts endast betygen U eller G.

Moment 3. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning av uppgifter. På momentet sätts betyget U eller G.

Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 8,5 hp av hela kursen har betyget VG.

Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.

Övriga föreskrifter

TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.

Litteratur

Giltig från: 2014 vecka 1

PSYKOLOGI 4,5 HP

Obligatorisk litteratur

Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

KOSTINFORMATION OCH MEDIA, KOSTUNDERSÖKNINGSMETODIK OCH NUTRITION 8,5 HP

Obligatorisk litteratur

Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk

Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607

Uppladdningen idrott 2007
Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt
Uppladdningen : 2007 :
Beställes via uppladdningen.nu
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sid

Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 16 sidor

Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 29 sidor

Johansson G
Kostundersökningar ska granskas kritiskt
Perspektiv : 2001 :
Tillgänglig här
Obligatorisk
Läsanvisning: www.perspektiv.nu

Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
J of the Am Diet Assoc : 2009 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 109(3)509-527

Venderly A.M
Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2006:36(4)293-305

Andersson Agneta
Kostrekommendationer för elitidrottare
Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
Fritt tillgänglig via www.sok.se
Obligatorisk

Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
Blomstrand Eva, Apró William
Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :
http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2568/ImageVaultHandler.aspx
ISBN: 978-91-978130-3-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst

Referenslitteratur

Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst

Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma

FÄLTSTUDIER 2 HP

Obligatorisk litteratur

Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (ca 30 sid)