Engelskt namn: Food and Nutrition - Health Communication, C
Denna kursplan gäller: 2013-12-30 till 2014-12-28 (nyare version av kursplanen finns)
Kursplan för kurser med start efter 2014-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2013-12-30 och 2014-12-28
Kursplan för kurser med start mellan 2012-01-02 och 2013-12-29
Kursplan för kurser med start mellan 2011-01-17 och 2012-01-01
Kursplan för kurser med start mellan 2010-01-18 och 2011-01-16
Kurskod: 2KN027
Högskolepoäng: 15
Utbildningsnivå: Grundnivå
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-08
Reviderad av: Prefekten, 2013-12-16
Kursen består av följande moment:
Moment 1. Psykologi, 4,5 hp
Studenterna ska inhämta grundläggande kunskaper i kognitiv psykologi, nya teorier om barns utveckling, psykosociala teorier som används i vården inklusive kristeori, grupper och grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri.
Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition, 8,5 hp
I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare behandlas vilka kostundersökningsmetoder som finns samt hur dessa kan användas och tolkas. Hur energi- och näringsbehovet påverkas vid elitidrott och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost behandlas också.
Moment 3. Fältstudier, 2 hp
Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.
Moment 1. Psykologi
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition.
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Färdighet och förmåga
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Moment 3. Fältstudier
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Kunskap och förståelse
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Univ: Godkänt betyg på minst tre av fyra moment på Kostvetenskap A samt samt godkänd betyg på minst ett moment på Kostvetenskap B eller motsvarande.
Moment 1. Psykologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarier och vissa föreläsningar är obligatoriska.
Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. En obligatorisk enskild uppgift inom området kostundersökningsmetodik ingår.
Moment 3. Fältstudier Dietistprogrammet:
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga moment är obligatoriska.
Fristående kurs: Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga moment är obligatoriska.
Moment 1. Psykologi
Examination sker genom en skriftlig tentamen samt genom skriftlig och/eller muntlig redovisning och aktivt deltagande vid seminarier. För redovisningar och seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 2. Hälsokommunikation och media, kostundersökningsmetodik och idrottsnutrition
Examination sker genom en skriftlig tentamen, en skriftlig och/eller muntlig redovisning av enskild uppgift samt seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För enskild uppgift samt seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 3. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt skriftlig redovisning av uppgifter. På momentet sätts betyget U eller G.
Helkurs För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 8,5 hp av hela kursen har betyget VG.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Kognitiv psykologi
Lundh Lars-Gunnar, Montgomery Henry, Waern Yvonne
Lund : Studentlitteratur : 1992 : 221 s. :
ISBN: 91-44-35931-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Tamm Maare
Psykosociala teorier vid hälsa och sjukdom
2., [rev. och utök.] uppl. : Lund : Studentlitteratur : 2002 : 284 s. :
ISBN: 91-44-04100-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ur vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma
Jarlbro Gunilla
Hälsokommunikation : en introduktion
3., [omarb.] uppl. : Lund : Studentlitteratur AB : 2010 : 152 s. :
ISBN: 978-91-44-05876-4
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Nordic Nutrition Recommendations 2004 : integrating nutrition and physical activity
4th edition : Copenhagen : Nordic Council of Ministers : 2004 : 435, [1] s. :
ISBN: 92-893-1062-6
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Hansson Sven Ove
Konsten att vara vetenskaplig
Institutionen för filosofi och teknikhistoria, KTH : 2007 :
Konsten att vara vetenskaplig pdf fil
Obligatorisk
Wansink B
"Position of the American Dietetic Association : Food and nutrition misinformation."
J Am Diet Assoc : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 106(4):601-607
Uppladdningen idrott 2007
Adamsson Viola, Hagstedt Katarina, Öberg Inga-Britt
Uppladdningen : 2007 :
Beställes via uppladdningen.nu
Obligatorisk
Läsanvisning: 50 sid
Krause's food & nutrition therapy.
Mahan L. Kathleen, Escott-Stump Sylvia, Krause Marie V.
12. ed. /b [edited by] L. Kathleen Mahan, Sylvia Escott-Stump : St. Louis, Mo. : Saunders Elsevier : 2007 : xxiv, 1352 s. :
ISBN: 978-1-4160-3401-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 16 sidor
Abrahamsson Lillemor
Näringslära för högskolan
5., [rev.] uppl. : Stockholm : Liber : 2006 : 461 s. :
ISBN: 91-47-05355-0
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: 29 sidor
Johansson G
Kostundersökningar ska granskas kritiskt
Perspektiv : 2001 :
Tillgänglig här
Obligatorisk
Läsanvisning: www.perspektiv.nu
Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletics Performance
J of the Am Diet Assoc : 2009 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 109(3)509-527
Venderly A.M
Vegetarian diets. Nutritional considerations for Athletes
Cambell W.W Sports Med. : 2006 :
Obligatorisk
Läsanvisning: 2006:36(4)293-305
Andersson Agneta
Kostrekommendationer för elitidrottare
Stockholm : Sveriges olympiska kommitté : 2009 : 39 s. :
Fritt tillgänglig via www.sok.se
Obligatorisk
Kunskapsöversikt: Kost- och näringslära inom idrotten
Blomstrand Eva, Apró William
Stockholm : Riksidrottsförbundet : 2009 : 58 s. :
http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_2568/ImageVaultHandler.aspx
ISBN: 978-91-978130-3-7
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Gibson Rosalind S.
Principles of nutritional assessment
New York : Oxford University Press : 1990 : xvi, 691 s. :
ISBN: 0-19-505838-0
Se Umeå UB:s söktjänst
Artiklar ut vetenskapliga tidskrifter kan tillkomma
Klinisk utbildning i vård och omsorg : att skriva dagbok för reflektion och inlärning
Bjerknes Mari Skancke, Bjørk Ida Torunn, Almqvist Inger
Lund : Studentlitteratur : 1996 : 150 s. :
ISBN: 91-44-37241-8
Obligatorisk
Se Umeå UB:s söktjänst
Läsanvisning: (ca 30 sid)