Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Grundnivå, har minst 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Väl godkänd, godkänd, underkänd
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för kostvetenskap, 2008-12-08
Innehåll
Kursen består av följande moment:
1. Psykologi (Psychology), 4,5 hp
2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition (The media and nutritional information, dietary assessment methods and nutrition), 7,5 hp
3. Fältstudier (Field studies), 3 hp
Moment 1. Psykologi, 4,5 hp
Studenterna ska inhämta grundläggande kunskaper i kognitiv psykologi, nya teorier om barns utveckling, psykosociala teorier som används i vården inklusive kristeori, grupper och grupprocesser, psykosomatisk samt psykiatri.
Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition, 7,5 hp
I momentet behandlas hälsokommunikativa metoder i teori och praktik applicerat på kostområdet. Vidare behandlas vilka kostundersökningsmetoder som finns samt hur dessa kan användas och tolkas. Hur energi- och näringsbehovet påverkas vid elitidrott och vilka krav som ställs på en elitidrottares kost behandlas också.
Moment 3. Fältstudier, 3 hp
Momentet innefattar studier av olika verksamheter som kan förekomma inom dietistyrket eller andra områden inom kost- och hälsa. Vidare studeras de arbetssätt och författningar som gäller inom hälso- och sjukvård.
Förväntade studieresultat
Moment 1. Psykologi
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Förklara grunderna i kognitiv psykologi.
Beskriva psykosociala teorier som används i vården (inklusive kristeori, grupprocesser, psykosomatik samt psykiatri), samt teorier om barns utveckling.
Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Beskriva olika kost- och hälsokommunikationsprocesser samt planera och genomföra ett informationstillfälle kring kost och hälsa.
Beskriva massmedias och livsmedelsbranschens betydelse i ett hälsokommunikativt perspektiv och diskutera olika kostbudskap.
Beskriva, tillämpa och diskutera olika kostundersökningsmetoder.
Förklara samband mellan kost- och fysisk prestation samt planera och värdera kost ur en elitidrottares perspektiv
Moment 3. Fältstudier
Efter slutfört moment ska den studerande kunna:
Reflektera kring aktuell verksamhet och yrkesområde samt särskilja och tolka olika arbetsmetoder gällande inom denna verksamhet.
Känna till författningar som råder inom hälso- och sjukvården.
Behörighetskrav
Univ: Godkänt betyg på minst fyra av fem moment på Kostvetenskap A samt genomgången Kostvetenskap B eller motsvarande.
Undervisningens upplägg
Moment 1. Psykologi
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar, seminarier och gruppövningar. Seminarier och vissa föreläsningar är obligatoriska.
Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition
Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och obligatoriska seminarier. En obligatorisk enskild uppgift inom området kostundersökningsmetodik ingår.
Moment 3. Fältstudier
Dietistprogrammet:
Undervisningen sker i form av en föreläsning och ett seminarium samt auskultation med yrkesverksam dietist. Samtliga moment är obligatoriska.
Fristående kurs:
Undervisningen sker i form av en föreläsning samt auskultation med yrkesverksam person inom området kost och hälsa. Samtliga moment är obligatoriska.
Examination
Moment 1. Psykologi
Examination sker genom en skriftlig tentamen samt genom skriftlig och/eller muntlig redovisning och aktivt deltagande vid seminarier. För redovisningar och seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 2. Kostinformation och media, kostundersökningsmetodik och nutrition
Examination sker genom en skriftlig tentamen, en skriftlig och/eller muntlig redovisning av enskild uppgift samt seminarier. Seminarier kräver aktivt deltagande för godkänt betyg. För enskild uppgift samt seminarier sätts endast betygen U eller G.
Moment 3. Fältstudier
Examination sker genom obligatorisk närvaro vid auskultation och obligatoriska moment samt muntlig och/eller skriftlig redovisning av uppgifter.
Helkurs
För att bli godkänd på hela kursen krävs att samtliga prov och obligatoriska moment är godkända. Betyget utgör en sammanfattande bedömning av resultaten vid examinationens olika delar. För betyget VG krävs att minst 7,5 hp av hela kursen har betyget VG.
Regler runt prov och bedömning, se universitetets regelsamling.
TILLGODORÄKNANDE
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
Litteratur
Litteraturlistan är inte tillgänglig via den webbaserade utbildningskatalogen.
Kontakta aktuell institution.