Studenter som inte bytt lösenord sedan 7 maj kan inte logga in på studentwebben. Detta p.g.a. skyddsåtgärder vid cyberattacken den 2 maj. Läs hur du byter lösenord.
Huvudområden och successiv fördjupning:
Kostvetenskap: Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
Betygsskala: Tregradig skala
Ansvarig institution: Institutionen för kost- och måltidsvetenskap
Beslutad av: Institutionen för Kostvetenskap, 2013-05-27
Innehåll
Vi är idag omgivna av mer information om mat och näring än någonsin tidigare, och ändå avviker ofta våra matvanor från vetenskapliga råd. Trenddieter ökar i antal, övervikt beskrivs som en epidemi och hjärtsjukdomar är fortfarande den huvudsakliga dödsorsaken i många i-länder. Samtidigt finns även problem med undervikt och undernäring. Trots att intentionen är god, möts ofta försök att påverka människors matvanor med starka reaktioner. Det kan förekomma kulturkrockar och det finns över huvud taget en tendens till konflikt kring mat, oavsett om det beror på förekomsten av kontrasterande råd eller på de olika kulturella regler som både individer och företag måste anpassa sig till. För att bättre förstå dessa konflikter och dilemman behöver människor som arbetar med mat och/eller hälsa veta hur matvanor skapas och vilka faktorer som påverkar dem i olika perioder av livet.
I denna kurs undersöks matval och ätbeteende med utgångspunkt från klass, genus, etnicitet, ålder, socio-ekonomisk status, livsstadium, religion, geografisk region och familjestruktur. Den moderna föreställningen om individens ansvar för sin hälsa ställs mot samhällsstrukturer som hjälper eller stjälper försöken att äta hälsosamt. Detta komplexa samspel mellan agentskap och struktur tillämpas sedan på verkliga situationer genom uppgifter som handlar om tillgång, diskurser kring mat och hälsa samt personlig/professionell utveckling. Kursen riktar sig både till yrkesgrupper och individer som möter matrelaterade vardagsdilemman och ger dem verktyg för att identifiera problem och förstå olika synsätt på mat, vilket ger dem möjlighet att fungera som medlare eller bollplank i svårlösta situationer. Möjliga målgrupper för kursen är förskolelärare, psykologer, restaurangpersonal och olika yrkesgrupper inom vård och omsorg.
Moment 1. Mat som symbol, substans och socialisation, 5 hp Denna del av kursen täcker faktorer som påverkar matvanor, såsom genus, ålder, etnicitet, social status, livshändelser, emotionella karakteristika, religion, familjestruktur, tillgänglighet och kontext. Dessa faktorer betraktas i relation till kulturella definitioner av mat, dess symboliska betydelser, maktrelationer, ätandets rituella natur, normer och kopplingen till skuld, skam och stigma.
Moment 2. Matkultur och yrkesmässig eller personlig utveckling, 2,5 hp I denna del av kursen analyserar studenten verkliga situationer, aktuella diskurser och sin egen yrkesmässiga eller personliga syn på mat och ätande med hjälp av de sociologiska verktygen från moment 1.
Förväntade studieresultat
Moment 1. Mat som symbol, substans och socialisation, 5 hp
Kunskap och förståelse För godkänd kurs ska den studerande kunna
Visa förståelse för de sociala strukturer, kulturella normer och sociala faktorer som påverkar matvanor
Beskriva den moralistiska diskursen kring matvanor i olika kontexter och för olika människor
Förklara hur socialisation formar matvanor
Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna
Identifiera sociala strukturer, kulturella normer och sociala faktorer som påverkar matvanor i verkliga situationer
Tillämpa sociologiska termer på aktuella matrelaterade diskurser
Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska den studerande kunna
Visa ett reflekterande (öppet) förhållningssätt till matvanor
Väga olika matrelaterade diskurser mot varandra
Moment 2. Matkultur och yrkesmässig eller personlig utveckling, 2,5 hp
Färdighet och förmåga För godkänd kurs ska den studerande kunna
Tillämpa ett teoretiskt perspektiv för att lösa ett matrelaterat dilemma i en yrkes- eller familjerelaterad kontext
Värderingsförmåga och förhållningssätt För godkänd kurs ska den studerande kunna
Reflektera över konsekvenser av socialisationsteorier för den egna yrkesmässiga eller personliga utvecklingen
Behörighetskrav
Univ: Kurser om minst 90 hp i ett ämne. Dessutom krävs En A och svenska för grundläggande behörighet för högskolestudier (om kursen ges på svenska).
Undervisningens upplägg
Föreläsningar, litteraturstudier och seminarier är webbaserade. Studenten måste ha tillgång till internet. Allt material är på engelska.
Examination
Studenten examineras skriftligt (uppsatser, hemtentor och ett individuellt projekt). Examinerande uppgifter kan skrivas på engelska eller svenska. Studentens prestationer kommer att bedömas i en tregradig betygsskala, Väl godkänd, Godkänd eller Underkänd. För att bli godkänd på hela kursen måste alla uppgifter betygsättas G. För betyget Väl godkänd krävs VG på det individuella projektet och majoriteten av övriga uppgifter.
Regler runt prov och bedömning se universitetets regelsamling.
Tillgodoräknande
Tillgodoräknande av kurs (helt eller delvis) kan prövas. Se universitetets regelsamling och tillgodoräknandeordning. Ansökan görs på särskild blankett enligt studentcentrums riktlinjer.
.
Litteratur
Giltig från:
2013 vecka 34
Våra matvanor ur ett sociologiskt perspektiv 7.5 hp
Obligatorisk litteratur
Lupton Deborah Food, the body and the self London : Sage : 1996 : 175 s. : Obligatorisk
Artiklar kan tillkomma
Referenslitteratur
The psychology of food choice Shepherd R., Raats Monique. Wallingford, UK : CABI Pub., in association with the Nutrition Society : 2006. : ISBN: 0-85199-032-0 (alk. paper) Se Umeå UB:s söktjänst